Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Výstava Zdeňka Podhůrského (†61): Tvořil dinosaury i Broučky, Disneymu dal košem!

Autor: Ivan D. Hladík - 
15. září 2020
10:37

Byl jedním z našich nejslavnějších a nejvýznamějších loutkářů, vytvářel pohádkové postavičky, prehistorická monstra i hračky. Výtvarník Zdeněk Podhůrský se narodil před 100 lety, výročí připomíná výstava Nejen Broučci.

Dokázal oživit dětské hrdiny i vize filmových velikánů své doby. Z řadového řezbáře se jedním z nejvýraznějších českých loukářů stal na popud Josefa Skupy (†64) duchovního otce Spejbla a Hurvínka. Zdeněk Podhůrský stál za zrodem zhruba 100 prototypů hraček, svět ale okouzlil svými loutkami. Na 200 z nich nyní můžete obdivovat na výstavě Nejen Broučci v pražské Novoměstské radnici. „Je vůbec první, na níž jsou všechny zásadní loutky z večerníčků Čmelák Aninka, Neználek nebo jediný dochovaný originál Broučka,“ láká herec, fotograf a moderátor Zdeněk Podhůrský (61), výtvarníkův syn. Ten je také důkazem, že jablko nepadá daleko od stromu. Všechny vystavené loutky Broučků, až na zmíněný originál, vytvářel podle otcových vzorů sám. „Na otcovu práci jsem navázal proto, aby se vůbec daly vystavit a mohly těšit i ostatní.“

Podhůrský vytvořil i loutky prehistorických tvorů pro nadčasovou Cestu do pravěku (1955). (Na společné fotografii loutkář první zleva.) Podhůrský vytvořil i loutky prehistorických tvorů pro nadčasovou Cestu do pravěku (1955). (Na společné fotografii loutkář první zleva.) | Blesk – Daniel Černovský, archiv rodiny

Kromě loutek jsou tu k vidění kresby, náčrty nebo fotografie. Na nich je zaznamenána i spolupráce s režisérem Karlem Zemanem (†78), pro něhož Podhůrský vyrobil loutky dinosaurů do snímku Cesta do pravěku. „Z Ameriky za ním přijel i Walt Disney (†65), že ho chce do týmu. Táta ale nabídku odmítl,“ dodal syn. Navázal na českou loutkářskou tradici a zanechal v ní stopu, nad níž můžeme žasnout dodnes.

Broučci (1966) s loutkami Zdeňka Podhůrského byli hlavními hrdiny osmidílné série vyprávění podle knihy Jana Karafiáta (†83). Broučci (1966) s loutkami Zdeňka Podhůrského byli hlavními hrdiny osmidílné série vyprávění podle knihy Jana Karafiáta (†83). | Blesk – Daniel Černovský, archiv rodiny

Svět ho obdivoval

Zdeněk Podhůrský studoval na soukromé umělecké škole a na pražské technice. Po škole nastoupil k Josefu Skupovi, jehož divadlu vytvořil legendární, marionetový černošský orchestr. Po osamostatnění navrhoval hračky, loutky a dekorace pro domácí divadélka, vytvořil přes 20 loutkových reklam včetně scénářů. Spolupracoval s Československou televizí i Československým státním filmem. Jeho práce už za umělcova života české loutkářství reprezentovaly na 28 tuzemských a 15 světových výstavách v Evropě, Asii, v Egyptě nebo v Kanadě.

Výstava je cestou k tátovi

Zdeněk Podhůrský, organizátor výstavy, Aha! prozradil, jaké bylo vyrůstat ve světě tatínkových loutek. „Byl workoholik a někdy dost nerudný, když jsem se mu v dílně motal. Nakonec mi tam vytvořil můj pracovní koutek a postupně mě začal výrobu loutek také učit.“ Ze Zdeňka ml. se loutkář nestal, během rebelského dospívání se naopak tátovi vzdálil. Cestu k němu nacházel až těsně před umělcovou smrtí. „Když jsem po letech uspořádal první výstavu, teprve jsem objevil, co všechno po něm zůstalo. Pochopil jsem jeho uměleckou genialitu a výjimečnost... Čím víc pronikám historií tátovy práce, tím víc se před ním skládním,“ dodal.

Co, kdy, kde, za kolik

Nejen Broučci Arch. Zdeňka Podhůrského

Kdy: Do 4. října 2020, úterý až neděle 10:00 až 18:00 hodin (12:00 až 13:30 polední pauza). – Kde: Galerie v přízemí Novoměstské radnice, Karlovo nám. 1/23, Praha 2. – Za kolik: Plné vstupné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100 Kč.

lenny ( 15. září 2020 11:18 )

Konečně v té děsné covidové době také něco milého. ♥

Zobrazit celou diskusi