Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš přesvědčil řeckého premiéra: Češi budou k moři létat bez testů

Aktualizováno -
13. srpna 2020
13:38
Autor: ČTK - 
13. srpna 2020
13:00

Řecko vyřadí Českou republiku ze seznamu zemí, jejíž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do Řecka. Na twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Osvobození od testů pro Čechy má platit již od pondělí, takže nakonec vůbec nezačne. Ministerstvo zahraničí na stejné sociální síti předtím uvedlo, že pracuje na návratu k volnému cestování do Řecka od 1. září. Jednání Babiše s jeho protějškem nicméně věc zřejmě uspíšilo.

Řecko nedávno kvůli růstu počtu nakažených koronavirem zavedlo povinné testy ne starší než 72 hodin pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska, opatření má platit od pondělí 17. srpna. V příštím týdnu má do země letět asi 4800 Čechů, do poloviny září více než 30 000.

„Právě jsem mluvil s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. Po mé osobní intervenci a na základě nových údajů o epidemiologické situaci v ČR, které jsme dodali řecké straně, vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejíž občané mají povinnost předkládat test na covid-19 při vstupu do Řecka,“ uvedl premiér. Následně dodal, že povinnost zavedená vůbec nebude.

Lidé starší deseti let přijíždějící do Řecka podle dosavadního nařízení musejí mít od pondělí potvrzení o negativním testu a lékařské potvrzení o negativní diagnóze na covid-19 v angličtině. Oboje vydá laboratoř, která vzorek testovala. Vyžádat si ho ale musí lidé už před odběrem, některá místa za dokument chtějí navíc k ceně testu 200 až 250 korun. Test stojí obvykle 1756 korun ve státních a krajských nemocnicích, v soukromých odběrových místech může být cena pro samoplátce vyšší.

Testy jsou zatím povinné od 17. srpna

Před příjezdem do země musí lidé vyplnit také formulář, takzvaný Passenger Locator Form (PLF), k dispozici je v angličtině na webu. Po jeho vyplnění je vygenerovaný QR kód, který si lidé musí vytisknout nebo uložit třeba do mobilu. Na jeho základě jsou někteří vybráni při překročení hranic k dalšímu testu na covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli posílení testovací kapacity v regionech v úterý cestovní kanceláře vyzvalo, aby počty lidí, kteří mají rezervovaný zájezd do Řecka, nahlásili na e-mail crtexterni@mzcr.cz i s místem bydliště a datem odletu. Do středečních 14:00 jich bylo nahlášeno zhruba 1000.

Cestovní kanceláře žádají, aby cena testu pro samoplátce byla snížena na 500 korun a aby laboratoře musely povinně vzorek otestovat do 24 hodin. Teď je limit dvojnásobný, což je podle ministerstva zdravotnictví dostatečné. Snižovat nemíní ani stanovenou cenu 1756 korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

denisz ( 14. srpna 2020 02:58 )

.... ne, poslechneme si domněnky a pohádky z dílny Horáka. Jinak takoví byly divoká 90-léta. Zeptejte se táty jak si šikovně pomohl...

denisz ( 14. srpna 2020 02:50 )

... projev nevychovaného fracka, asi voliče Pirátů..

denisz ( 14. srpna 2020 02:48 )

Já věděl, že je Babiš dobrý vyjednávač a
kvalitní světoví lídři se s ním rádi baví
pro jeho zkušenosti, věcnost a znalosti
jazyků. Pochvala od Pirátů a opozice ještě
nedorazila.

viho ( 13. srpna 2020 16:32 )

No jistě, zatímco Babiš si na všechno poctivě vydělal. Začínal brigádami u zedníků, za vydělané peníze si prý kupoval Marlborky. Za totáče dřel až v dalekém Maroku a poctivě spořil v bance Vontobel. Po převratu díky kamarádům ze Švýcarska zachránil Agrofert tím, že ho převzal proti vůli původních vlastníků. Podobně v divokých devadesátkách zachránil spoustu dalších podniků, se kterými si politikové nevěděli rady a Babiš byl jejich jedinnou spásou. No a poté se vrhnul na záchranu celé české politiky, samozřejmě opět zcela nezištně bez nároku na plat. Tedy kromě těch dvou miliard korun dotací ročně, co dostává Agrofert, a Babiš z tohoto podniku, na který nemá žádný vliv, dostává sto milionů korun ročně. A ještě k tomu má díky výhodným investicím stále několik milionů korun ročně od starých kamarádů z banky Vontobel. Křišťálově čistý filantrop je ten pan Babiš.
...
Tak děti, to byla moderní pohádka od Máry Prchala. A teď si přečteme nějakou klasickou, třeba tu o Smolíčkovi.

xxxx678 ( 13. srpna 2020 15:07 )

Je to adrenalin, turbulence jak říká pan Papež z Asociace(ten chudák taky zestárl o deset let..)když už tedy člověk odletí , pak aby se modlil, aby mu v hotelu nenaměřili 37,1..to by ho šoupli na spešl pokoj a hezky do karantény, ikdyž by s virem nemusel mít nic společného..prázdné pláže, zavřené podniky..žádná dovolenková atmosféra, to je na - nic.

Zobrazit celou diskusi