Pokud do Chebu přijedete vlakem, po zhruba tříhodinové procházce na Bismarckovu vyhlídku a zpátky si můžete bez obav svlažit hrdlo pivem. A jestli se bojíte, že se v papírových jízdních řádech nevyznáte, nejlepší trasu sem i do Mariánských Lázní si můžete najít v aplikaci Českých drah pro chytré mobilní telefony Vlakem na výlet.

Léčivá síla

Léčivé prameny v dnešních Mariánských Lázních byly známy už od středověku. Například roku 1528 je král Ferdinand I. nechal zkoumat na obsah soli. Větší rozmach ale místo zažilo až v devatenáctém století. Roku 1807 lékař Johann Josef Nehr (1752 – 1820) postavil první zděný lázeňský dům, který nesl název Zlatá koule. Území spadalo pod správu nedalekého kláštera v Teplé. Díky jeho opatovi Karlu Kašparu Reitenbergerovi (1779 – 1860) vznikla samostatná obec Mariánské Lázně a byly vybudovány další lázeňské domy a pavilony.

Nádherné Mariánské Lázně se Zpívající fontánou.
Autor:  CzechTourism, ČTK/P. Švancara, Profimedia.cz

Slavní hosté

Nové lázně od roku 1820 několikrát navštívil i německý spisovatel Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832), díky kterému místo získalo věhlas u tehdejší smetánky. Nejen léčebné kúry, ale i krásná příroda v okolí pak přilákaly třeba skladatele Richarda Wagnera a Fryderyka Chopina.

Koncem 19. století už byly Mariánské Lázně městem světového významu, kde se odehrávala světová jednání, a roku 1904 se tu dokonce setkal císař František Josef s britským králem Eduardem VII. Prozkoumejte jeho krásy i vy.

Přes 100 pramenů

Mariánskolázeňské prameny se využívají k léčení nemocí ledvin a močových cest, dýchacího a pohybového ústrojí, metabolických chorob, například diabetu, gynekologických onemocnění včetně léčby neplodnosti či onkologických nemocí. V nejbližším okolí vyvěrá přes 100 studených minerálních pramenů, ve městě samotném kolem 40. Využívá se 16 z nich.

Stezka rašeliništěm

Jedna z nejstarších a největších přírodních rezervací na Karlovarsku a nejcennější část CHKO Slavkovský les jsou Kladské rašeliny. Chráněné jsou již od roku 1933. Rašeliništěm prochází 1,6 km dlouhá naučná stezka, kde můžete pozorovat i bublající bahenní sopky.

Rozhledna Krásno.
Autor:  CzechTourism, ČTK/P. Švancara, Profimedia.cz

Rozhledny v okolí

Jak nejlépe obdivovat krásnou přírodu západních Čech? No přece z výšky. Kromě Bismarckovy rozhledny u Chebu můžete navštívit třeba tu v Krásně u Sokolova. Z unikátní spirálovité věže postavené roku 1934 na Krásenském vrchu budete mít Slavkovský les jako na dlani.

Vlakem na výlet

Do »Mariánek« míří z Prahy a Plzně každé dvě hodiny soupravy Západních expresů s moderními a pohodlnými vagony. V soupravě jsou i místa pro cestující na vozíčku, kočárky nebo cyklisty. Cesta z české metropole trvá ani ne dvě a půl hodiny.

Dvakrát denně sem jezdí i rychlovlaky pendolino, které nabízejí přímé a rychlé spojení bez přesedání z Ostravska (z Ostravy pofrčíte necelých šest hodin), Olomouce nebo z východních Čech.

Ze železničního nádraží v Mariánských Lázních lze vyrazit po kolejích i na výlety po okolí. Například do Chebu, prohlédnout si slavný Špalíček, na zámek knížete Metternicha do Lázní Kynžvart nebo do Chodové Plané do Pivovarnického muzea a pivních lázní. Sem se opravdu autem nevyplatí jet.

Využít můžete aplikaci Českých drah Vlakem na výlet, kde najdete kromě tras a přesných spojů také zajímavé informace o místech, kterými projíždíte a procházíte.

Česko jako na dlani! Průvodce po nejkrásnějších rozhlednách právě v prodeji.
Autor: Blesk

Bedekr Blesku Nejlepší výlety po Česku pořídíte na stáncích nebo jednoduše na IKIOSEK.CZ (s dopravou až do schránky)

Fotogalerie
5 fotografií