Ústí nad Labem

Ústí nad Labem patří mezi největší město Ústeckého kraje a celkově je sedmým největším městem České republiky. První zmínky o něm pochází z roku 1368 a jeho název je odvozen ze staročeského slova ustie (ústí). Ústí nad Labem leží na soutoku řek Labe a Bíliny. Z jižní strany sousedí s Českým středohořím a na severní straně s Krušnými horami. Město nabízí spousty cestovatelských zážitků např. zoologická zahrada, zrcadlové bludiště, modelová kolejiště nebo hrad Střekov, na obdivovatele moderní architektury čeká Mariánský most, stavební kuriozity zastupuje kostel se šikmou věží. Za zmínku rozhodně stojí výletní zámeček Větruše, odkud se prý otevírá nejhezčí pohled na město. Od Větruše vás značené turistické stezky dovedou na další zajímavá místa v okolí, po Nebeských schůdcích se dá sejít na nábřeží Labe.

Most

V 70. letech minulého století zmizelo toto město ze světa kvůli těžbě uhlí, brzy ale o kousek dál vyrostl Most nový. Na znovuzelenající se krajinu dohlíží přesunutý kostel a kopec Hněvín s malým hrádkem, ze kterého je nejhezčí výhled na celé Mostecko. Symbolem města se stal kostel Nanebevzetí Panny Marie. Tento 30 metrů vysoký a 60 metrů dlouhý chrám se dal do pohybu v září 1975 a o měsíc později našel své kotviště. Pokud prahnete po plážích, pak navštivte jezero Matylda. Rajnišova rozhledna potěší oko každého, kdo se nebojí výšek. Zasportovat si můžete v prvním českém Jumparku. Pro milovníky zámků jsou tu zámky Jezeří a v Korozlukách.

Teplice

Teplice se pyšní nejstaršími lázněmi v Čechách a patří mezi jedny z nejstarších i v Evropě. Naleznete zde výstavní lázeňské budovy, parky, zahrady a kašny, které si právem říkají „malá Paříž“. Horké léčivé prameny v lázních Teplice mají svou historii již od doby bronzové. Navštívit se dá teplický zámek a za pohled stojí i architektonicky zajímavá budova Krušnohorského divadla postavená ve stylu mezi secesí a modernou. Kromě toho je zde i Aguacentrum, Botanická zahrada nebo zřícenina gotického hradu Doubravská hora.

Děčín

Děčín se pyšní monumentálním zámkem, jenž je bezpochyby dominantou města, s nímž sousedí skála zvaná Pastýřská stěna. Na zámku můžete mimo nádherně zrestaurovaných interiérů zavítat i do barokní Růžové zahrady, kde se nachází jedna z největších a nejkrásnějších sbírek růží v habsburské monarchii. Další místa kam zavítat jsou zoologická zahrada, aguapark. Na již zmíněnou rozhlednu Děčínský Sněžník se dá dojet autobusovou nebo cyklobusovou linkou, odkud se přímo z Děčína dostanete do národního parku České Švýcarsko.

Chomutov

Chomutov se díky velkému množství uhelných dolů zprvu jeví jako průmyslové město. Ovšem již jeho historické centrum se zámkem a muzeem vás přesvědčí o opaku. Kamencové jezero, které zřejmě vzniklo zatopením lomů, zaručuje čisté a bezpečné koupání. Jeho další raritou je to, že je jediné svého druhu na světě. Expozici lidového umění naleznete v chomutovském muzeu. Pro rodiny s dětmi je ideální Podkrušnohorský zoopark, kde je pro děti připravené lanové centrum. Jedno z nejlepších tuzemských skateparků naleznete právě v Chomutově.

Litoměřice

Litoměřice má nádherné historické centrum ohraničené z velké části dochovaným gotickým opevněním. Naleznete zde hodně gotických, renesančních ale i barokních staveb. Mimo samotný Litoměřický hrad v něm naleznete interaktivní expozici o vinařství. Ze samotných hradních parkán je nádherný pohled na staré Litoměřice, Dómský pahorek nebo panorama České středohoří včetně památné hory Říp.  Ve městě se dá navštívit vyhlídková věž Kalich, dílnu ručního papíru, vyhlídkovou restauraci Legenda. Zahrada Čech je velmi navštěvovaným místem nejen zahrádkářů, ale i kutilů a turistů. Dále za zmínku stojí muzea s historickým sklepením, gotický hrad. Trochu vzdáleněji od města leží Terezín. Litoměřice patří mezi chráněnou památkovou rezervaci a pochází odtud Karel Hynek Mácha.

Klášterec nad Ohří

Klášterec nad Ohří nabízí nejrozsáhlejší expozici českého porcelánu, která se nachází na kláštereckém zámku. Kromě prohlídky zámku vás čeká zámecký park, kostel Největší Trojice s Thunskou hrobkou nebo aguapark. Pro děti je na zámku připravena i expozice Pohádková země Vítezslavy Klimtové a loutek rodiny Kopeckých. Milovníci adrenalinu jistě ocení letecký simulátor Boeingu 737. Tradiční jsou potom zříceniny hradů Šumburk, Egeberk nebo Pernštejn.