Třítrubecké údolí

Toto údolí patří mezi nejpůvabnější a také nejdelší ve středních Brdech. Od svého ústí v městečku Strašice až po tzv. Borské sedlo, měří 10 km. Je velmi hluboké – na některých místech je rozdíl mezi dnem údolí a temeny některých vrchů, které jej obklopují, až kolem 200m.

Pokud si chcete prohlédnout celé údolí, vydejte se ze Strašic proti proudu potoka až k jeho závěru na Borském sedle. Hned ze začátku si můžete prohlédnout několik zajímavostí rovnou ve Strašicích.

Strašice jsou zajímavé svojí lidovou architekturou, původně gotickým kostelem sv. Vavřince a také Muzeem Středních Brd. Když budete pokračovat dále proti proudu potoka, dorazíte do hájovny Amerika, kde je umístěn vojenský objekt, který pečuje o nedaleké „přísně tajné“ zařízení, místními nazývané „U Němých“ v údolí potoka Rezerva. V období studené války zde bylo vybudováno podzemní bojové velitelství tzv. Československého frontu, kde se plánovaly rozhodné a rychlé údery na nepřítele směrem na Norimberk, Strassburg a Paříž.

Pro milovníky netknuté přírody se otevře někdejší vojenský újezd Brdy.

Padrťské rybníky

Milovníky přírody a kol, zajisté nadchne cyklostezka z Trokavce na Teslíny (s odbočkou na Nepomuk a Bukovou), která skýtá průjezd kouzelnou krajinou a vy si tak můžete prohlédnout krásy rybníků hezky zblízka. Celkově se zde nachází dvanáct rybníků, ovšem mezi nejvyhledávanější patří Hořejší a Dolejší Padrťský rybník. Jsou to místní nejrozsáhlejší vodní plochy a Hořejší rybník svým okolím připomíná horské jezero.

Hrad Valdek

Ačkoliv se jedná o zříceninu, jeho pozůstatky si zachovaly tajemnou romantickou atmosféru. Hrad Valdek je navíc opředen několika pověstmi, které do dnes lákají mnoho turistů k návštěvě. Jedna z nich vypráví o bílé a černé paní, která se v hradu zjevu v pravé poledne a o půlnoci. Údajně hlídají ukrytý poklad, jehož částí je také zlatý stůl s dvanácti zlatými židlemi. S těmito dámami si však není vhodné zahrávat, prý jsou velice nemilosrdné a vrhnou se na každého, kdo by jim chtěl poklad odcizit.
Hrad údajně také inspiroval Karla Hynka Máchu k napsání románu. Není se čemu divit, místní atmosféra přímo vybízí k tvořivým myšlenkám.

Další tipy, kam na pěší turistiku najdete zde

Cestujete rádi po Česku? Tipy najdete zde>>