Svůj zlatý věk prožívalo vinařství v Čechách před třicetiletou válkou, kdy vinice dosahovaly rozlohy asi 15 000 hektarů a v obzvlášť úrodných letech byl vínu domácí trh malý. Podobně jako ve středověku i dnes objevíte nejvíce vinic v okolí Mělníka, Mostu a Litoměřic, dochovaly se i vinice v Praze a jejím okolí. Místo rozsáhlých a souvisle osázených viničních ploch, jaké známe z Moravy, jsou vinice v Čechách menší a rozdrobené na území několika krajů. Legendami jsou především vinohrady na chráněných svazích a terasách kolem českých řek, zejména v údolích Vltavy, Labe, Berounky a Ohře. Nejrozšířenější odrůdy jsou zde Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Rulandské šedé i bílé a z modrých odrůd Svatovavřinecké a Modrý Portugal.

A kam tedy v Čechách za vínem vyrazit? Je hned několik míst, která se dají považovat za vinařská centra a při svých cestách si je nesmíte nechat ujít. V Mělnické vinařské podoblasti je hlavním centrem Mělník. Město na soutoku Labe a Vltavy, podle kterého se i celá tato oblast jmenuje, oplývá několika kulturními zajímavosti, jako je zámek Mělník tyčící se nad řekou Labe, kostel sv. Petra a Pavla s kostnicí nebo kapucínský klášter. Na zámku si můžete prohlédnout obrovské vinné sklepy a projít si malou vinařskou expozici a ochutnat zde něco dobrého. Dalším, neméně významným centrem je Roudnice nad Labem, kde Zámecké vinařství roudnické větve šlechtického rodu Lobkowiczů vyrábí víno již od začátku 17. století. Ačkoliv to z její polohy není na první pohled patrné, tak k této vinařské podoblasti patří i Praha a Kutná Hora. V Praze kromě mnoha známých památek a událostí stojí za návštěvu Svatováclavská vinice na Pražském hradě, vinice sv. Kláry v Troji nebo oblíbená Grébovka. V Kutné Hoře si zase můžete v historických vinohradech pod chrámem sv. Barbory prohlédnout, jak se pracovalo i s méně známými odrůdami, např. Sauvignonem šedým, Muškatelem nebo Tramínem bílým. Litoměřická vinařská podoblast se stejně jako mělnická jmenuje podle města, které zároveň tvoří její přirozené centrum. Litoměřice jsou malebné historické město s krásným gotickým hradem, který ukrývá expozici českého vinařstvíarchivem vín. Poblíž najdete vinařskou obec Velké Žernoseky, kde můžete navštívit sklepy vinařů a ochutnat něco z jejich sklepů. Za zmínku také stojí 20 km dlouhá Litoměřická vinařská stezka, kterou můžete příjemně absolvovat při výletní plavbě.

Hlavní vinařskou událostí celé oblasti jsou pak vinobraní. Vinobraní se konají v Mělníku, Litoměřicích, Žernosekách, Roudnici, na Karlštejně, na několika místech v Praze, na Kuksu a v řadě dalších měst a obcí. Každé z nich je pak něčím zvláštní a má své kouzlo, těší se velké oblibě a hojné účasti návštěvníků, kteří si na nich nacházejí právě to své.

Mnoho kulturních památek, vinařských zajímavostí a spousta příležitostí k jedinečným zážitkům s vynikajícím vínem, to vše je vinařská oblast Čechy. A tak tedy proč sem nezajet?

Pro více informací: www.wineofczechrepublic.cz.

Události, které si nenechte ujít:

12. 7. – 30. 8. 2019 - Netradiční prohlídka kláštera sv. Voršily s ochutnávkou vín v Kutné Hoře;

26. – 27. 7. 2019 – Pardubické Ovínění;

9. – 10. 8. 2019 - In vino Hostivice;

10. 8. 2019 – Mělnický košt;

17. 8. 2019 – Festival vína Mariánské Lázně;

31. 8. 2019 – Svátek vína na soutoku Hradec Králové;

31. 8. 2019 – Vinný košt v Brandýse nad Labem;

6. 9. 2019 – IX. Slavnosti vína a burčáku v Ústí nad Labem;

6. – 7. 9. 2019 – Ostravské Ovínění;

6. 9. 2019 – Vinobraní v Edenu v Praze;

7. 9. 2019 – Roudnické vinobraní;

14. 9. 2019 – Trojské vinobraní Praha;

20. – 22. 9. 2019 – Mělnické vinobraní;

28. - 29. 9. 2019 – XXIII. Karlštejnské vinobraní.

A mnohé další naleznete zde.