Kdy se prodává svatomartinské? Letos to bude dřív
Okamžik, na který čekají všichni milovníci lahodného moku, otevírání svatomartinských vín, byl tradičně 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Pro letošní rok ovšem Vinařský fond, který vlastní ochrannou známku Svatomartinské, podmínky upravil a prodej bude zahájen už v pátek 8. 11. 2024.
Pravidla jsou od tohoto roku následující:
• Pokud 11. 11. připadá na sobotu, neděli, pondělí a úterý, je možné Svatomartinská vína prodávat už od pátku, který tomuto datu předchází. V roce 2024 připadá jedenáctého na pondělí, svatomartinské se tak může prodávat už v pátek osmého.
• Pokud 11. 11. připadá na středu, čtvrtek a pátek, je prodej možný až v tento den.
Co je svatomartinské víno a jak poznat to pravé?
Jde o mladé víno, které zrálo pouhých několik týdnů. Je lehké, svěží, aromatické, s ovocnou chutí. Přívlastek svatomartinské mohou mít pouze suchá vína.
Na ochranné známce je vyobrazený svatý Martin na koni a toto logo smějí nosit pouze lahve vinařů registrovaných v České republice, které před uvedením na trh splní daná kritéria a projdou hodnocením nezávislé komise složené z vinařských odborníků, sommelierů a uznávaných degustátorů. Tím je zaručena kvalita mladého vína.

Povolené odrůdy
Pod značkou Svatomartinské se smějí vyrábět jen vína povolených odrůd a jejich cuvée (vína připravovaná smícháním několika těchto odrůd). A které to jsou?
Bílá: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
Růžová: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
Červená: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
Ochutnejte svaromartinské na některé ze slavností. Kam se v roce 2024 vypravit?
Jaké víno ke svatomartinské huse
Ke tradiční pečené huse doporučují sommeliéři červená svatomartinská. Ta se výborně hodí i k dalším pečeným a dušeným masům nebo k jemně upravené zvěřině.
Bílá si výborně rozumí s rybami, jemnou drůbeží, ale i studenou kuchyní, tedy se zeleninovými saláty, jemnými paštikami či sýry.
Růžová zvolte, pokud si nejste jistí, jestli spíše bílé, nebo červené. Nejlépe ovšem doplní výrazněji upravenou drůbež nebo těstoviny.
Do kdy ho vypít?
Ať vám chutná svatomartinské víno sebevíc, doma si ho nešetřete. Jeho hlavní sezona je od listopadu do Vánoc.Podle odborníků by se mělo vypít nejpozději do jara. Pak se jeho typické vlastnosti začnou vytrácet. Rozhodně tedy není určeno k archivaci na několik let.
Historie mladého vína
Zvyk vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina mladými víny u nás byl už za vlády Josefa II., jenže po roce 1948 postupně upadal v zapomnění. Znovu se mladé víno začalo prodávat až v roce 2005. Tehdy se prodalo 125 tisíc lahví. Poslední léta je to kolem dvou milionů.
V novodobé historii se víno začíná pít 11. listopadu přesně v 11 hodin. O tom, že musí být mladé víno opravdu kvalitní a zajímavé, svědčí i to, že kdysi bylo pro vinaře jakousi vstupenkou do dalšího roku služby u statkáře. Tehdy se upekla husa a zapíjela se mladým vínem. Když nebylo dobré, hospodář už vinaře znovu nezaměstnal. A také dnes si vinařské společnosti i drobní vinaři dávají záležet, aby navnadili natěšené konzumenty na nadcházející ročník.