Pusťme se do úklidu zahrady, odpočívat od zahradních činností budeme moct celou zimu. Naše úroda už je v tuto chvíli sklizená, ale měli bychom se postarat o trávník, okrasné trávy, rododendrony, azalky, hortenzie a samozřejmě o růže.

Trávník je zapotřebí posekat, při poslední seči je třeba dbát na to, aby byl vyhrabaný a zbavený mechu, popadaného listí či zbytků jakéhokoli rostlinného materiálu. Je dobré ho vertikutátorem provzdušnit a přihnojit fosforečným hnojivem.

Okrasné trávy svážeme, abychom zamezili vyhnití trsu. Během března, když začnou rašit, tak je zkrátíme na 10–15 cm. Zmenšování trsů trvalek je vhodné jak na podzim, tak na jaře. Trávy by se nám ale teď špatně dělily. Je lepší to po jejich seříznutí udělat na jaře. Ostrým rýčem je třeba zmenšit trs na požadovanou velikost.

 

 

Rododendrony a azalky jsou kyselomilné rostliny. Na podzim k jejich kořenům přihrneme – ke každé rostlince – 2 až 3 lopaty rašeliny, a pokud máme mulčovací kůru, tak ještě přihrneme kůru. Pokud by bylo na podzim málo vláhy, je potřeba je ještě zalévat, na jaře se nám pak odvděčí.

Hortenzie jsou náchylné na mráz, a proto zvlášť mladé rostliny můžeme chránit hned 3x. Jejich kořeny na podzim přihrneme rašelinou, nadzemní části rostliny obalíme netkanou textilií, a pokud se očekávají velké mrazy, ještě hustě kolem rostliny zapícháme chvojí. Na podzim také jen odstraníme uschlá květenství a rostlinu rozhodně nestříháme.

A jak opečovat růže?

Keřové růže na podzim zkrátíme dle potřeby o polovinu nebo třetinu, každý jednotlivec je originál. Na jaře ještě omrzlé konce pokrátíme na 2 až 3 očka. Popínavé růže zkrátíme o třetinu. Stromkové růži zredukujeme korunu a zabalíme ji do netkané textilie či jutových vaků a na jaře opět drobně pokrátíme. 

Vše potřebné pro vaši zahradu najdete za výhodné ceny na našem Blesk Bazaru.