Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Oblíbený politik zemřel během voleb na covid. Rozdělené město teď zmateně hledá starostu

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2020
17:08

Vítězný kandidát na starostu v bosenském městě Travnik zemřel v den komunálních voleb. Kvůli chybějícím zákonům si město se vzniklou situací neví rady. Starostenskou pozici si v národnostně smíšeném městě nyní nárokují jak Bosňáci, tak Chorvaté. Dnes o tom informovala stanice Rádio svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Nedělní volby starosty města a přilehlého okresu vyhrál podle předběžných výsledků kandidát bosňácké Strany demokratické akce (SDA) Mirsad Peco, druhý skončil s výrazným odstupem zástupce Chorvatského demokratického společenství (HDZ BiH) Goran Pejaković. Obě strany se v tomto malebném historickém městě podílejí na moci od konce bosenské války v roce 1995.

Peco podlehl komplikacím doprovázejícím nemoc covid-19 v poledne během volebního dne, přičemž zpráva o jeho úmrtí se rozšířila o dvě hodiny později. Nikdo však tehdy nepodal žádost o zastavení hlasování a část voličů tak volila již mrtvého kandidáta.

Smrt kandidáta přímo v den voleb způsobila v Bosně situaci, která nezná precedent. Bosenské zákony na takovou situaci nepamatují a nikdo pořádně neví, jak z ní nalézt východisko. S návrhem vlastního řešení již nicméně přispěchaly obě soupeřící strany: zatímco SDA požaduje opakování hlasování, z HDZ zaznívá, že novým starostou by měl být automaticky druhý kandidát v pořadí, tedy Chorvat.

„Zákon stanovuje, kdy se mají volby opakovat, ale v tomto případě pro to nejsou podmínky. Nezemřel starosta, ale kandidát,“ argumentoval šéf místního HDZ Bojan Domić, podle nějž musí věc rozsoudit ústřední volební komise.

S tím ale SDA zásadně nesouhlasí. „Někdo tak může zorganizovat vraždu vítěze voleb, aby připadl mandát druhému v pořadí,“ napsal ve stížnosti volební komisi šéf místní stranické organizace Asim Mekić. Pokud nebudou vypsány nové volby, SDA hodlá podle něj využít „všech právních i jiných dovolených prostředků“, aby zabránila Pejakovičovi převzít funkci starosty.

Ústřední volební komise na svém úterním zasedání konstatovala, že se jedná o „citlivou a složitou právní situaci“, kterou domácí právní předpisy přesně nedefinují. Požádala proto o stanovisko mezinárodní pozorovatelskou misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ta věc dosud nyní posuzuje.

Obyvatelé Travniku, které RFE/RL oslovila, varují před průtahy a vyjadřují obavy, aby se ze záležitosti nestalo národnostní politikum. Travnik podle nich starostu nutně potřebuje, aby pozvedl nedostatečnou kvalitu zdejších služeb a volnočasového vyžití.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa