Dnes si ukážeme, jak vyrobit netradiční stříbrno-bílý adventní svícen s použitím živých květin.

Budeme potřebovat nádobu s nepromokavou vložkou. Pokud použijeme dlouhou, říká se tomu parter. Dále potřebujeme květinářskou aranžovací hmotu, čtyři bodce na svíčky a samozřejmě svíčky do nich. Větvičky borovice, cypřiše a eukalyptu. Dále chryzantémy, růže, orchideje, sukulenty a na dozdobení to, co se nám líbí. My jsme použili mini baňky, větvičky pepře a chomáčky bavlny.

Postup

Do nádoby vložíme namočenou aranžovací houbu a lehce ji seřízneme do požadovaného tvaru. Nemusí nádobu vyplnit až do úzkých konců, ty později schováme pod výzdobu. Houbu necháme tak vysokou, jak dlouhé máme bodce na svíčky.

 

Větvičky borovice nebo jedle nastříháme na cca 15cm dlouhé kousky. Můžeme použít i smrček, ale brzy nám opadá. Zapícháme větvičky do aranžovací hmoty, delší dáme ke krajům, aby přesahovaly. Pak přidáme větvičky cypřiše a eukalyptu. Pokryjeme jimi celou plochu, ale necháme si mezi nimi volná místečka na živé květiny.

Bílé chryzantémy rozdělíme na jednotlivé květy, opět na cca 10–15 cm dlouhém stonku. Před zasunutím do hmoty stonek lehce roztřepíme, aby dobře sál vodu. Přidáme růže a květy orchidejí, opět v podobné velikosti stonků, které jim seřízneme nožem. My jsme je použili vždy po třech květech, ale záleží na vaší chuti a velikosti nádoby. Všechny větvičky a stonky dáváme do houby minimálně do 2cm hloubky, aby měly rostliny dost vody.

V tuto chvíli máme plochu pěkně plnou a je nejvyšší čas usadit do houby bodce na svíčky a pak do nich svíčky vsadit. Další dozdobení záleží na vašem pocitu a na tom, co všechno doma máte.

My jsme ještě přidali chomáčky bavlny, které jsme nastříkali lepidlem ve spreji a posypali stříbrnými třpytkami. Také jsme přidali sukulenty. Po vyndání z květináčku jsme jim seřízli kořenový bal asi na 1 cm, propíchli je zespodu drátkem, nastříkali lepidlem a třpytkami a umístili mezi květy. Nakonec jsme přidali mini vánoční baňky a větvičky pepře nastříkané na bílo.

TIP

Nezapomeňte tento adventní svícen pravidelně zalévat tak, aby byla aranžovací houba stále vlhká a živým květinám se v ní dobře dařilo.