Vyndaváme hlízy jiřinek a jiřin

Nazrál čas k vyndání hlíz jiřinek a jiřin. Nejlépe za suchého počasí vykopeme celé rostliny jiřinek i s kořeny, oklepeme je, zkrátíme stonky na cca 10 cm. Je důležité je nechat dva až tři dny hlízami vzhůru, např. uložené v dřevěné bedýnce, aby ze stonků vytekla veškerá voda a během zimy nám nezahnívaly. Jiřiny mají proti jiřinkám hlízy mnohem větší, proto je krátíme na 15 cm. Po zhruba třech dnech – ale když zapomeneme, můžeme i po týdnu – hlízy jiřinek a jiřin znovu oklepeme od oschlé hlíny. Uložíme je hlízami dolů v dřevěné bedýnce na chladné, suché, tmavé místo. Takto nám vydrží až do jara, než je budeme znovu zapravovat do půdy.

 

 

Jak zasadit cibuloviny?

Kdo dosud nestihl zasadit cibuloviny – např. tulipány, narcisky, krokusy – má poslední možnost, kdy to udělat. Efektní je, když cibuloviny sázíme do hnízd, po deseti, kidně i dvaceti kusech, a to v patřičných rozestupech. Když nám na jaře rozkvetou, působí ve velké skupině velmi efektně. Pokud máme cibulku velikou cca 2 cm, dáváme ji do dvojnásobku až trojnásobku hloubky. Rozmístíme je hustě, tj. od sebe vzdálené tak, jak hluboko mají být zapuštěny do půdy.

Sázíme česnek

Právě teď je také čas sázení česneku. Záhon na česnek si připravíme, zkypříme ho alespoň do 15cm hloubky a necháme ho týden nakypřený, aby zem stačila slehnout a česnek nám po zasazení nevylézal ven. Když potom sázíme, řádky jsou od sebe vzdálené 20 cm, jednotlivé česneky jsou od sebe vzdálené 15 cm, stroužky sázíme špičkou nahoru do 6cm hloubky. Sázíme, když venkovní teplota klesne pod 10 stupňů, aby na jaře nevyrašil příliš brzy.

TIP

Abychom ochránili česnek před houbovými chorobami, je dobré stroužky před sadbou mořit. Na trhu najdeme několik přípravků pro moření česneku. Námi zvolený přípravek připravíme dle návodu. Moření provádíme těsně před výsadbou po dobu 20 minut.