Čím nádoby napodruhé nejlépe osázet?

Jednoduchým trikem je zvolit trvalky, které na podzim z truhlíku či nádoby vysadíme do záhonu nebo přesuneme domů. Nebude nám tolik líto, že opět za kytky utrácíme. Můžeme zvolit kombinaci levandulí, campanul – zvonečků – a kopretin. U levandulí si můžeme vybrat z barvy fialové, růžové i bílé. Zvonečky najdeme nejčastěji v barvě modré  a bílé, ale v mnoha kultivarech, z nichž některé lze vysadit do záhonu a jiné na zimu dáme dovnitř. Trvalkovou kompozici doplníme pokojovým ibiškem, který svými barevnými – například oranžovými – květy vše rozzáří. Přidáme celosii, nazývanou též nevadlec, a okrasné batáty, které nám sice sladkou bramboru neurodí, ale záplavou světle zelených listů, které tvoří bohatý převis, nás bezpochyby potěší.

Vše sázíme do obyčejného zahradnického substrátu a do konce léta 2x přihnojíme nejlépe granulovaným kravským hnojem.

Co s tím vším na podzim?

V nádobě či truhlíku si vyzkoušíme, jak to květinám vzájemně sluší, a na podzim podle toho přesadíme levanduli, kopretinu a zvonečky (pokud máme mrazuvzdorný kultivar) do záhonu. Před přesazením oschlé květy ostříháme, levanduli se – nehledě na výšku květů – doporučuje ostříhat na 10 až 15 cm. Ibišek na zimu přesuneme dovnitř, stejně jako zvonečky, nejsou-li mrazuvzdorné. Na rozdíl od likvidace truhlíků s letničkami to jediné, s čím se na podzim rozloučíme, jsou batáty a celosie. Včas si ale můžeme ustřihnout a usušit její květy, které pak využijeme k dalším dekoracím. 

Zajímavost

Věděli jste, že každá rostlina dovezená ze zahraničí by měla mít svůj pas? Je to štítek, který je přímo na květináči a pod kódem označuje zemi původu, případně I farmáře, který rostlinu vypěstoval. Větší rostliny jsou vybaveny opravdu pasem, knížečkou, jakou používáme pro cestování my, lidé. Pas slouží k prokázání původu a také zaručuje, že spolu s rostlinou nepřicestují i škůdci.

Fotogalerie
19 fotografií