Mohou do lednice
Jablka
Ke skladování vybírejte nenatlučená jablka se stopkou a nepoškozenou slupkou. Skladujte je v temném větratelném sklepě nebo garáži. Izolujte je od ostatních plodin, ethylen, který se z nich uvolňuje, vyvolává u jiných plodin klíčení a hnilobu. Většina odrůd vydrží až 6 měsíců.
Řepa
Odřízněte zelenou část a dejte řepu do tmavého sklepa nebo na jiné studené a tmavé místo. Ideálně ji vyrovnejte v jedné vrstvě na podklad suchého písku nebo kočkolitu. Vydrží okolo dvou měsíců.
Zelí, květák, brokolice a růžičková kapusta
Sklízejte uzrálé hlavy i s kořeny. Pověste je hlavou dolů do vlhkého sklepa nebo i mimo budovu tam, kde nemrzne. Vydrží okolo jednoho měsíce. Růžičkovou kapustu můžete nechat na záhonku, mráz ji neohrozí.
Mrkev
Běžně se skladuje ve sklepě zapíchnutá ve vlhkém písku nebo rašelině. Dokud ale nemrzne, můžete ji zbavit zelené natě a jen nechat v záhoncích. Je třeba ji ale chránit před přízemními mrazíky. Například listím nebo slámou.
Ořechy
Neloupané dejte na suché a větratelné místo do plátěného pytlíku. Vyloupané pak třeba do mrazáku.
Dýně
Kůru pořádně očistěte a osušte, abyste zamezili vzniku plísní a bakterií. Na jakémkoliv chladném místě vydrží až 6 měsíců.
Do lednice ne!
Cibule
Skladuje se mimo ostatní plodiny v prodyšných pytlích nebo otevřených bedýnkách na studeném, ale suchém místě.
Brambory
Po sklizni je nechte oschnout a 2 až 3 týdny vydýchat. Skladují se ve tmě a mírném chladu (okolo 10 stupňů Celsia). Kupříkladu v ledničce by ale dlouho nevydržely. Pozor i na blízkost cibule, která může u brambor zahájit klíčení, podobně jako světlo. V dobrých podmínkách mohou vydržet až do jara.
Tipy
Zkuste Zembag
Tento speciální pytel vyvinuli na České zemědělské univerzitě v Praze. Pojme 5 až 10 kg brambor a i v běžném bytě vám umožní dosáhnout optimálních podmínek pro skladování brambor. Součástí je pytlík s destilovanou kmínovou silicí, která účinně zabraňuje klíčení.
Místo sklepa nebo sklepní kóje můžete k uskladnění využít třeba balkon. Ovoce dejte do bedny či přepravky vyložené polystyrenem a každý plod zabalte zvlášť do novinového papíru.