Pálivé?

Může se stát, že vám ujede ruka s pálivou paprikou při dochucování guláše. S tím se dá pracovat. Kuchaři doporučují omáčku trošku naředit a zahustit strouhanou syrovou bramborou, nebo strouhaným opečeným chlebem. Druhou variantou je přidat ještě jeden kousek masa a udělat nový základ – tentokrát nepálivý a vše smíchat.

Přesolené?

Přesolit polévku se asi někdy podařilo každému. Nebojte, i to se dá zachránit. Opět vám pomůže syrová brambora. Rozkrájejte ji do polévky, nebo omáčky, a jakmile se uvaří (doporučuje se 15 minut), vyjměte ji. Brambora nasaje přebytečnou sůl. Pokud jste přesolili krémovou omáčku, můžete zkusit přidat jogurt nebo zakysanou smetanu.

Autor: Shutterstock.com

Přepepřené?

Příliš mnoho pepře v omáčce? Místo brambory tentokrát sáhněte po jablku. Vezměte dvě, nakrájejte je na velké kousky a v přepepřeném jídle krátce povařte. Ostrost se tak zmírní.

Sražené?

Srazila se vám omáčka? Opět celkem častá věc. Přidejte do ní špetku prášku do pečiva a hrnec ponořte do studené vody.

Kyselé?

Moc kyselé jídlo? Ano, i to se může stát. Třeba když vaříte kulajdu nebo koprovou omáčku, do níž se přidává ocet. Dá se to spravit například máslem, smetanou nebo mlékem. Počítejte ale s tím, že výsledek bude chutnat trochu jinak.

Tvrdé?

Připadá vám, že maso vaříte už pěkně dlouho a ono ne a ne změknout? Použijte lžičku prášku do pečiva nebo sodu. Tip našich babiček je sáhnout po pivu a několik lžic pod něj nalít a maso následně změkne.

Zakalené?

Při vaření vývaru se může stát, že se vám zakalí (tedy že neseberete všechnu pěnu na začátku). Rozšlehejte proto bílky ze tří vajec (ne úplně do sněhu), přidejte je do studeného vývaru a přiveďte ho k varu. Bílkoviny na sebe navážou nečistoty z masa, vývar bude tedy po scezení dokonale čirý.

Řídké?

Kdo by neměl rád domácí marmeládu. Během její přípravy se ale může stát, že neztuhne. A to vás dokáže dokonale naštvat. Zachovejte však klid a nic v záchvatu vzteku nevyhazujte. Směs zamrazte, čímž vytvoříte základ na výborné domácí nanuky.

Přichycené?

Pokud se vám při pečení nevyklopí bábovka, položte na formu utěrku namočenou ve studené vodě. A pro příště si pamatujte: bábovku nevyklápějte hned, ale nechte ji pár minut zchladnout.

Pozor! Nikdy se  nesnažte  zachraňovat zkažené suroviny, zdravotní  následky za to nestojí!