Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Víte, jak správně pečovat o nerezové nádobí? A co s nevzhlednými skvrnami?

/
  • (iStock)
    19. listopadu 2023 ● 06:00

    Nerez je oblíbený pro svou stálost a zdravotní nezávadnost, proto je také nerezové nádobí nejpoužívanější nádobí v domácnostech. Bohužel ale špatným zacházením často flekatí nebo se může poškodit. Co tedy dělat, aby vypadalo jako nové a vydrželo nám co nejdéle?

    Nerez je odolný proti poškrábání, rozbití, je zdravotně nezávadný, nerezaví, lze jej postavit na všechny druhy plotýnek a pyšní se většinou dlouhou životností. Ale to vše jen v případě správné péče. Vadí vám, že hraje vaše nerezové nádobí všemi barvami? Máme pro vás několik tipů, díky kterým se vám budou nerezové hrnce lesknout jako zrcadlo po dlouhé roky…

  • 1.

    Pozor na škrábance

    Autor: iStock

    Přichytily se vám zbytky jídla na dno hrnce? Zapomeňte na drátěnku, houbičku s drsným povrchem i na klasický písek na nádobí, aby nedošlo k poškrábání. A vězte, že takové škrábance už se nedají žádným způsobem odstranit. I když na další vaření nebudou mít vliv, určitě nebudou vypadat hezky. V obchodech si můžete koupit nepřeberné množství čisticích prostředků na nerez. Ale pokud nechcete zbytečně utrácet, vystačíte si i s domácími surovinami. Jak na to? Nechte nádobí odmočit a sáhněte po jedlé sodě. Povařte ji v hrnci s trochou vody. Pevně usazené nečistoty pustí a jejich zbytky snadno odstraníte mycím prostředkem a houbičkou. Vhodnou volbou je i trocha prášku do pečiva, který necháte také povařit v připáleném hrnci spolu s trochou vody.

    Dejte pozor ale i při přípravě jídla. Vždy sáhněte po dřevěném nebo silikonovém nástroji. I drobný styk s jiným kovem či ostrými hranami může povrch narušit, a výrazně tak zkrátit životnost vašeho nádobí.

  • 2.

    Pozor na teplotu

    Autor: iStock

    Při vaření v nerezových hrncích myslete na několik důležitých zásad. Myslete na teplotu a velikost plamene.

    -  Velikost plotýnky by nikdy neměla být větší, než je dno hrnce. Vždy se také ujistěte, že plamen zahřívá jenom dno hrnce a neolizuje hrnec z vnější strany. Opalováním hrnce totiž vzniknou na jeho stěnách modré nebo hnědé skvrny, které už většinou neodstraníte.

    -  Při extrémním přehřátí (nad 400 °C) může dojít ke změně barvy nádobí a k trvalému poškození dna.

  • 3.

    Jak na fleky?

    Autor: iStock

    S největší pravděpodobností jste to už také řešili. Na nerezu se objevily nevzhledné duhové skvrny a vy nevíte, co s tím. Ty bývají opravdu velmi častým problémem, ale vlastně jen estetickým. Tyto skvrny nejsou totiž nikterak škodlivé. Vznikají chemickou reakcí s čisticími prostředky i s některými druhy pokrmů. Objeví se zejména při vaření potravin, které obsahují škrob nebo mají kyselou povahu, a při používání kuchyňské soli během přípravy jídla. V takovém případě si pamatujte, že sůl se přidává až do vroucí vody nebo do rozpáleného tuku. Pokud se jich přece jen chcete zbavit, přetřete je obyčejným octem nebo citronem. Hrnec pak stačí opláchnout teplou vodou a skvrny zmizí.

    A jak si poradit s častými stopami od vody? Ty se objevují po ručním mytí i při mytí v myčce, a i když kvalitu nijak neovlivňují, bývají také velmi viditelné. K jejich odstranění vám pomůžou utěrka z mikrovlákna, usušení hned po umytí nebo obyčejná sodovka, kterou nádobí stačí pouze rychle opláchnout. Pamatujte také, že před zapnutím sporáku nebo varné desky musí být nádobí zcela suché. Jedině tak docílíte toho, že se vám v hrnci nebo na pánvi nebudou tvořit tmavé skvrny.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy