Když máte vedle sebe čerstvou mrkev, její mraženou a konzervovanou verzi, po které sáhnete? Určitě po čerstvé, protože má přece více živin. To ale nemusí být pravda! Mražené potraviny mohou být naopak nutričně bohatší než čerstvé.

Jezte sezonně!

To samozřejmě neznamená, že musíte jíst jen mražené nebo konzervované potraviny. Jezte sezonně. Když v létě koupíte tuzemské čerstvě natrhané jahody, proč kupovat mražené. Naopak v zimě dávejte přednost před plody ze skleníku mraženým jahodám, které dali výrobci k ledu hned po sklizni.

Ovoce si zamrazte, v zimě se vám bude hodit!
Autor: profimedia.cz

Zmražené vitaminy

Mražené ovoce a zelenina mohou mít v sobě prakticky stejné množství vitaminu C a dalších živin jako v době sklizně. Čerstvé ale během skladování při pokojové teplotě mohou o vitamin C postupně přicházet, v některých případech o čtvrtinu, v jiných i o víc než polovinu (v lednici je úbytek pomalejší).

Živiny v plechu

Konzervy mají něco do sebe také. Může se zdát, že sterilací (ošetření vysokou teplotou) konzerv přijdou dané potraviny o velké množství živin, ale nemusí tomu tak být. Konzervování totiž může potravinám prospívat, a to tak, že dlouhodobě zachová například vitaminy rozpustné v tucích (především A a E), o které by delším skladováním »na vzduchu« přišly.

V jakém stavu jsou nejlepší?

Jahody

Až sedm čerstvých jahod dokáže pokrýt více než polovinu denní doporučené dávky vitaminu C a čtvrtinu kyseliny listové, která je důležitá pro krvetvorbu. Ale už tři dny po sklizni ztrácejí jahody třetinu obsahu vitaminu C. Pokud tedy nejíte jahody přímo v den sklizně, jsou lepší jahody, které byly zamražené hned po sklizni.

Autor: istock.com

Špenát

Čerstvý špenát je dobrý zdroj kyseliny listové, jejíž množství klesá tepelnou úpravou. Obsahuje i důležitý antioxidant vitamin E, vápník, železo a vitamin C. Céčko je však náchylné na podmínky skladování. Po týdnu v lednici přijde špenát o tři čtvrtiny z původního množství. A zcela bez vitaminu C je už po čtyřech dnech skladování při pokojové teplotě. Mražením ztrací špenát jen třetinu z celkového množství céčka.

Hrášek

Porce (80 g) vařeného hrášku obsahuje čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu C a polovinu denní dávky vitaminu B1, který má pozitivní účinky na nervový systém. Ale to platí jen pro hrášek, který byl krátce před vařením čerstvě natrhaný nebo po sklizni hned zamražený.