Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nebezpečné plísňové jedy v potravinách: Jak se jim vyhnout a proč dát „bacha“ na arašídy

Autor: Markéta Mikešová - 
30. září 2020
05:40

Plísně na potravinách nejsou žádoucí, pokud zrovna nejíte plísňový sýr. Málokdo ale ví, jak moc nebezpečné mohou být. Zejména látky jménem aflatoxiny, které některé plísně produkují. Jsou popsaným karcinogenem, který může lidem způsobit až smrt. Na jejich přítomnost se proto zaměřují kontroly potravin, nicméně plísňový jed si můžete „vyrobit“ i sami doma při nesprávném skladování jídla. Je proto třeba dodržovat několik zásad.

Aflatoxiny jsou skupina látek, která patří pod větší skupinu nazvanou mykotoxiny. To jsou jedy produkované houbami nebo plísněmi a mohou být extrémně nebezpečné, i když to není pravidlem. Aflatoxinů existuje celá řada, přičemž nejčastěji vyskytující se jsou B1, B2, G1 a G2. Všechny jsou karcinogenní a poškozují různé orgány, hlavně játra.

Látky ze skupiny aflatoxinů se na potraviny dostanou obvykle kvůli dvěma plísním - A. Flavus a A. Parasiticus. Ty jsou schopny vyrůst prakticky v každém substrátu, drží se i v prachu a na rostlinách a jejich plodech. Škála potravin, u kterých se potenciálně můžeme setkat s aflatoxiny, je tudíž velmi široká. Dokonce není vyloučeno, že zejména plíseň A. Flavus vám vyroste doma třeba na chlebu, když ho budete špatně skladovat.

Aflatoxinům nicméně nejvíce vyhovuje teplo a vlhké prostředí, častěji se proto objevují v tropických a subtropických oblastech. To na první pohled vypadá jako vzdálený problém, ovšem z těchto regionů spoustu plodin dovážíme. Plísňové jedy jsou tak reálný strašák, který by měli řešit hlavně milovníci oříšků – právě na nich se objevují nejčastěji.

Arašídy a fíky jako nejrizikovější

Na vrcholu pomyslného žebříčku jsou v tomto kontextu arašídy,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině