Chalva je tradiční orientální pochoutka. Její název vychází z arabského slova hilwe, což znamená sladký. Je to výživná a energeticky bohatá cukrovinka, která na rozdíl od běžných sladkostí obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů a zdravých tuků.
Nejznámější variantou chalvy je ta oblíbená na Balkánu a ve východní části Středozemního moře, která se vyrábí z namletých pražených sezamových semínek, neboli pasty tahini. K ní se přidává cukerný roztok, nebo v případě zdravější varianty med či datlový sirup. Vedle sezamu je možné pro výrobu použít i jakákoliv jiná olejnatá semínka. Například v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině je populární chalva ze slunečnicových semínek. Do semínkového základu jde přidat k dochucení i další ingredience jako kakao, čokoládu, vanilku nebo různé ořechy a sušené ovoce. Tato chalva je obvykle tuhá a drobivá.
Druhý typ chalvy je v konzistenci naopak rosolovitý a vláčný. Pochází z oblasti Indie a Pákistánu. Její základní ingrediencí je hrubá pšeničná krupice a tradiční přísadou rozinky.
Oblíbenost si chalva získala i v jiných částech světa. V Československu se vyráběla už před druhou světovou válkou, kdy byla běžně k dostání na poutích a slavnostech.