Nejznámějším, ačkoli ne nejbohatším, zdrojem bílkovin je maso. Z červeného nejvíce hovězí, které v syrovém stavu obsahuje až 23 g na 100 g (hovězí přední). Málo se ovšem ví, že mu co do obsahu bílkovin může konkurovat bílé maso, zejména kuřecí (23 g) a krůtí (24 g) prsa. Velmi bohaté na bílkoviny jsou i například jelení (20 g) a dančí (21 g) maso, kuřecí stehna (20 g) nebo vepřová panenka (20 g). V průměru o něco méně bílkovin, než v červeném a bílém mase, najdeme v rybách a mořských plodech, nejvíce v mase tuňáka (22 g), pstruha (21 g) nebo v krevetách (20 g). Co se týče mlék, je na bílkoviny nejbohatší to ovčí (6 g). Nesrovnatelně vyšší množství bílkovin je v mléčných výrobcích, kdy například tvrdý ovčí sýr disponuje množstvím okolo 32 g, kravská gouda 30 g a syrovátkový protein (často používaný v doplňcích stravy) dokonce 74 g. Překvapivě výrazně méně bílkovin se nachází ve vejcích (12 g ve slepičím). 

Známou vegetariánskou náhražkou masa je sója, v čistém stavu obsahující 35 g bílkovin, jako produkt tempeh 19 g a tofu 14 g. Překvapivě více bílkovin ale obsahují robi (24 g) a seitan (18 g), vyrobené z pšeničného proteinu. Lepší hodnoty bílkovin nalezneme v samotných luštěninách, nejvíce v červené čočce (25 g) nebo bílých fazolích (24 g). Trochu lépe jsou na tom pseudoobiloviny (quinoa, 15g nebo amarant, 14 g) oproti obilovinám (oves, 13 g). Zdaleka nejlepším zdrojem bílkovin jsou ovšem semínka, zejména dýňová (37 g), konopná (32 g) a slunečnicová (25 g). Jen o trochu hůře jsou na tom ořechy, z nichž lze doporučit zejména mandle (21 g) a pistácie (20 g).