Nejznámější náhradou za maso je patrně tofu – sójový tvaroh, bohatý na rostlinné bílkoviny. Je chuťově neutrální, proto přejímá chuť koření a je snadno uditelný. Ze sóji je vyrobený také tempeh, má ale pevnější strukturu, hnědou barvu a oříškovou chuť. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, proto je bohatým zdrojem bílkovin a díky fermentaci také probiotik. Je možné ho smažit i grilovat. Chuť podobnou kuřecímu masu má pšeničný protein seitan, jeho zásadní nevýhodou pro mnoho lidí je ale fakt, že se jedná o prakticky čistý lepek. Strukturu a zemitou chuť podobnou masu může poskytnout lilek, který je možné grilovat, péct, smažit i nadívat, nebo také nakrájené, nasekané nebo namleté houby. Jako náhrada masa do burgeru jsou často používány žampiony portobello.

Pokud jde především o náhradu masové bílkoviny, vegetariáni mohou jíst vejce nebo z vaječných bílků vyrobený šmakoun. Veganům pak skvěle poslouží kvalitní veganské proteinové tyčinky, jako suroviny k vaření pak luštěniny, zejména všechny druhy čočky a fazolí. Čočka je levná, zdravá a má překvapivě příjemnou chuť. Fazole jsou zase díky chuti i struktuře dobrou náhražkou mletého hovězího masa. Vydatné suroviny jsou také chia, quinoa, amarant, pohanka, do jídla je možné přisypat i čistý konopný protein. Semena jsou navíc bohatý zdroj minerálů, stejně jako ořechy, rozinky, kustovnice nebo třeba i listový špenát a banány.