* Hodí se ke smažení, přidává se do salátů, čínských jídel, do sekané i do omáček. V obchodech najdete tofu v různých variacích - natural, uzené, se zeleninou nebo s mořskými řasami. * Tofu se vyrábí srážením sójového mléka. Pochází z Číny, kde se vyrábělo už ve druhém století před naším letopočtem. Do Evropy proniklo teprve v minulém století v souvislosti s rostoucím zájmem o zdravou stravu. Plněné tortilly BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 pšeničné placky (tortilly) * 300 g tofu natural nebo uzeného * půlku chilli papričky (lze vynechat) * 2 žluté papriky * 3 rajčata * 1 konzervu kukuřice * 1 cibuli * rajský protlak * petrželovou nať * zakysanou smetanu * olej * sůl, pepř Postup: Tofu nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno. Papriky a rajčata omyjte a nakrájejte na kousky. Kukuřici sceďte, chilli papričku zbavenou semínek nasekejte najemno. Na oleji osmažte cibuli, přidejte tofu, chilli, rajčata a kukuřici. Směs ochuťte solí, pepřem, protlakem a krátce poduste. Tortilly naplňte směsí s tofu, posypejte nasekanou petrželovou natí a srolujte. Můžete podávat přelité zakysanou smetanou. Doba přípravy: 20 minut Tofu se zeleninou BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 plátky tofu natural * 2 pórky * 2 menší cibule * 500-600 g čínské zeleninové směsi * 1 celer * sójovou omáčku * 4 lžíce Maizeny * Vegetu * kari * oregano * olej * sůl Postup: Tofu vyjměte z obalu a tekutinu vylouhovanou z něj slijte do misky. Smíchejte ji s 1 lžící oleje, se sójovou omáčkou a s Maizenou rozmíchanou v troše vody. Tofu nakrájejte na hranolky, přidejte celer nakrájený na nudličky, cibuli a pór nakrájené nadrobno, zalijte marinádou, promíchejte a nechte uležet aspoň 1 hodinu. Zeleninovou směs (nerozmraženou) dejte na pánev s olejem, ochuťte Vegetou a duste. V pánvi rozehřejte olej, přidejte marinovanou směs tofu, osmahněte a pak duste na mírném ohni asi 20 minut. Osolte, přidejte oregano, kari a hotovou směs smíchejte s čínskou zeleninou. Podávejte s rýží. Doba přípravy: 60 minut Letní salát s tofu BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * půlku ledového salátu * půlku hlávkového salátu * 250 g rajčat * 100 g černých a zelených oliv * 125 g tofu * 2 stroužky česneku * 4 lžíce vinného octa * 4 lžíce olivového oleje * sůl, pepř Postup: Listy salátu důkladně omyjte (každý zvlášť) pod tekoucí vodou a osušte. Natrhejte je na menší kousky a dejte do mísy. Omytá rajčata nakrájejte na dílky, černé a zelené olivy na plátky. Česnek nasekejte najemno. Ocet smíchejte se solí, pepřem a s česnekem, přidejte olej a vymíchejte hladkou zálivku. K salátu přidejte rajčata, olivy a tofu nakrájené na kostičky. Zlehka promíchejte, rozdělte na misky a každou porci přelijte připravenou zálivkou. Doba přípravy: 10 minut