Segal během tří let navštívil 9 zemí (USA, Indie, Malajsie, Německo, Francie, Itálie, Senegal, Spojené arabské emiráty a Brazílie), a svá zjištění zdokumentoval v knize Daily Bread: Co jedí děti po celém světě. „Soustředil jsem se na děti, protože stravovací návyky začínají už od mala a pokud si nezvykneš na zdravou stravu v mládí, později už to bude těžký,“ vysvětlil.

Co na to odbornice?
Fotografie Blesk ukázal výživové expertce Margit Slimákové. Co o jídle jednotlivých dětí soudí? „Nezdravosti už jsou na celém světě, v každé zemi se dá stravovat zdravě i nezdravě. Vypadá to, že záleží na mnoha faktorech, jako je dostupnost daného jídla v okolí rodiny, její vzdělání, výchova, možnosti, priority, genetické nastavení,“ popisuje odbornice.
„Sušenky, rohlíky anebo čokoládové tyčinky automaticky neznamenají obézní dítě, ale i tak mohou zásadně škodit, protože nepříznivý vliv nezdravé stravy se může projevit až o léta později,“ vysvětluje Slimáková.
Z dokumentace ale podle ní nejde více vyvozovat, není jasné, jak se děti vybíraly, jak se vybíralo jídlo k focení, kolik z toho skutečně snědly a kolik ne. Nezbývá, než se zamyslet, jak by na fotografiích vypadalo jídlo českých dětí…