Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebaví vás uklízet? Těchto 7 míst v bytě stačí mýt jednou ročně!

/
  • (istock.cz)
    2. listopadu 2021 ● 06:00

    Dobrá zpráva! Pokud úklid není vaším koníčkem, několik prostor můžete z pravidelného cídění vynechat. Které to jsou?

     

  • 1.

    Pračka

    Je bezesporu jedním z nejlepších pomocníků v domácnosti. Představte si, co byste si bez ní počala! Ale aby vám plnila dlouhodobě funkci dobré duše, musíte jí věnovat jednou ročně trochu pozornosti. Díky tomu, že ji vyčistíte, zbavíte prádlo nelibého odéru, který nepřebije ani prášek na praní a aviváž.

    Jak ji vyčistit?

    Do přihrádky na prací prášek nasypte půl hrnku sody, do přihrádky na máchání nalijte ocet. Pokud jste pračku nikdy nečistila anebo je to skutečně už několik let zpátky, můžete přidat hrnek octa i do bubnu. Pak spusťte naprázdno nejdelší cyklus, který vaše pračka nabízí. Před mácháním praní na pár hodin přerušte a nechte sodu s octem působit. Nakonec pračku znovu spusťte a nechte ji proces čištění dokončit.

  • 2.

    Závěsy a žaluzie

    Na žaluzie stačí mokrý hadřík namočený do mýdlové vody, kterým je otřete. Závěsy 
    v klidu hoďte vyprat do pračky. Samozřejmě, pokud se této činnosti chcete věnovat jen jednou ročně, musíte pravidelně utírat prach - tím zabráníte, aby se tolik usazoval v záclonách a žaluziích.

  • 3.

    Lustry

    Jasně, občas všechny projdeme kolem lustru a setřeme z něj to nejhorší. Ale ani to není pokaždé nutné, pořádný úklid a lesk si lustry a svítilny zaslouží jednou ročně. Stojí za to je sundat a otřít saponátem. Pokud máte lustry skleněné, které mají tu výhodu, že se dají rozebrat, celé je namočte do vody se saponátem, nechte uschnout a máte hotovo. Zároveň můžete udělat i revizi žárovek.

  • 4.

    Pod nábytkem a za velkými spotřebiči

    Asi to všechny známe. Když luxujeme nebo zametáme, uklízíme jen tak daleko, kam dosáhne násada vysavače či koštěte. Rozhodně nemusíte mít černé svědomí. Bohatě stačí, když špatně dostupné prostory vygruntujete jednou ročně. Pračku nebo skříně odtáhněte a zbavte se všeho nepořádku, který se na skrytých místech za rok nashromáždil.

  • 5.

    Okna

    Ano, některé se možná teď pokřižují, ale opravdu stačí, když okna budete mýt jen jednou ročně. Pak je to ale potřeba vzít o to poctivěji. Kromě tabulí skla nezapomínejte na okenní rámy a parapety! Ty byste měla utírat pravidelně…

  • 6.

    Vnitřek špíže

    Nejlepší trik pro rychlý úklid, když návštěva stojí za dveřmi, je schovat všechno do skříní. A právě tyto úložné prostory stačí mýt jednou ročně. Vyndejte obsah spíže, protřiďte potraviny a udělejte inventuru. Všechno prošlé vyhoďte. To, co už nejíte, a víte, že ani nebudete, odneste do potravinové banky. Nakonec police setřete, případně vyměňte fólie nebo podkladový papír.

  • 7.

    Šatník

    I oblečení si zaslouží úklid. Minimálně jednou za rok si proto vyhraďte odpoledne na to, abyste prošla všechno oblečení, které máte, a vytřídila ho. Pokud je vám líto něco vyhodit, stanovte si kritérium - dělá mi radost? Vezmu si ho zítra na sebe? Pokud ne, do pytle s tím a na charitu!

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy