Lednice

Při jarním úklidu rozhodně nezapomeňte na lednici. Dokonce byste ji měli čistit jednou za čtvrt roku.

JAK NA TO?

Na čištění vnitřního prostoru lednice a odstranění zápachu smíchejte ocet a teplou vodu v poměru 1 : 1 a přelijte do rozprašovače. Nastříkejte na vnitřní prostory lednice a rozetřete hadrem dosucha. Pokud potřebujete silnější kalibr, smíchejte 2 díly octa s 1 dílem teplé vody.

Univerzální čistič

Na čištění kuchyňských povrchů, nábytku, koupelen nebo podlahy přilijte do horké vody ocet, přisypte jedlou sodu a vymačkejte šťávu z citronu. Promíchejte a ihned použijte na čištění zmíněných povrchů.

JAK NA TO?

Smíchejte ¼ hrnku octa, 1 lžíce jedlé sody, 1 litr horké vody, ½ citronu a ihned použijte na čištění zmíněných povrchů.

Okna

Mytí oken patří mezi neoblíbené úklidové práce, ale po zimě je potřeba se k němu odhodlat. Vyzkoušejte kombinaci octa, kukuřičného škrobu a vody. Nebudete se stačit divit, jak okna prokouknou.

JAK NA TO?

Promíchejte ¼ hrnku octa, lžíci kukuřičného škrobu, 2 hrnky teplé vody a přelijte do rozprašovače. Sprejujte rovnoměrně na okna a suchým hadrem vyleštěte.

Umyvadlové baterie

Vodní kámen a další nečistoty na umyvadlových bateriích jsou nejen nevzhledné, ale mohou být i rájem pro bakterie. Aby byly umyvadlové baterie zase jako nové, stačí je jen postříkat čistým octem.

JAK NA TO?

Papírovými utěrkami omotejte špinavá místa a pomocí čistého octa ve spreji papírové utěrky namočte. Nechte působit 1–3 hodiny (podle síly znečištění), poté vyleštěte dosucha.

Sprcha

Zaschlá voda nebo mýdlo na skleněných dveřích sprchy nebo sprchové zástěně se jednoduše zbavíte směsí octa a mycího prostředku na nádobí.

JAK NA TO?

Teplou vodu smíchejte s octem v poměru 1 : 1 a přidejte lžičku mycího prostředku na nádobí. Stačí postříkat povrch, nechat 20 minut působit a opláchnout vodou. Následně vyleštěte hadříkem z mikrovláken.

Dřez a umyvadla

Na špinavý povrch dřezu a umyvadla je výborná kombinace jedlé sody a octa. Ty lze použít i na ucpaný odpad. Jedlou sodu nasypte do odpadu, zalijte octem a po půlhodině působení přelijte konvicí vroucí vody.

JAK NA TO?

Připravte si ½ hrnku jedlé sody, ½ hrnku octa ve spreji. Jedlou sodou posypejte povrch dřezu či umyvadla a postříkejte octem. Nechte působit a smyjte vodou.

Kůže

Máte doma koženou sedačku? Ocet s vodou je účinnější než speciální, mnohdy předražené čisticí prostředky. Než začnete, sedací soupravu pořádně vyluxujte.

JAK NA TO?

Smíchejte ocet s teplou vodou v poměru 1 : 1, přelijte do rozstřikovače a nastříkejte na sedačku. Poté rozetřete hadrem s mikrovlákny a následně vysušte čistou utěrkou.

Jak probíhá doba velikonoční – od Popeleční středy až po Velikonoční pondělí