Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Okurka má nečekané využití i v domácnosti. Podívejte se na 6 skvělých tipů

/
  • (istock.cz)
    27. července 2021 ● 06:00

    Také máte rádi osvěžující okurky? A věděli jste, že tuhle oblíbenou zeleninu nemusíte jen jíst? Ukážeme vám, že se může hodit i k jiným a praktickým věcem.

    Salátová okurka je pro lidský organismus velmi přínosná. Přibližně 95 % okurky tvoří voda, takže když budete konzumovat jednu denně, zlepšíte tak celkovou úroveň hydratace těla. To samozřejmě pozitivně ovlivní vaše celkové zdraví. Ale bylo by škoda, abyste ji použili jen při přípravě salátů. Umí toho totiž ještě mnohem víc. Nevěříte? Tak to vyzkoušejte…

  • 1.

    Bez mlhy

     

    Také vás neustále rozčiluje zamlžené zrcadlo v koupelně? Máme pro vás skvělý tip. Vezměte si na pomoc kousek okurky. Stačí sklo potřít rozkrojenou částí. A uvidíte, že pára příště nebude mít šanci! 

  • 2.

    Zářivá koupelna

    A když už budete v koupelně, použijte okurku také na všechny vodovodní kohoutky. Nejenže odstraní stopy vodního kamene a nečistotu, ale také vše krásně vyblýská. Navíc bez rizika poškrábání nebo poničení.

  • 3.

    Na nevítané čmárance

    Kdo má doma malé děti, ví, že občas se stane nečekané překvápko třeba v podobě počmárané zdi. Ještě než se nad jejich výtvory budete rozčilovat, zkuste je odstranit pomocí slupky od okurky. Počmárané místo přejíždějte neoloupanou částí okurky a uvidíte, že zafunguje jako guma. Dokáže odstranit kresbu pastelkou i křídou.

  • 4.

    Na rozvrzané panty

    Vržou vám dveře a nemáte po ruce zrovna speciální olej nebo tuk na promazání? Nezoufejte. Sáhněte do lednice pro okurku a budete mít také po problému. Plátkem zeleniny přejeďte panty a alespoň dočasně vás to zbaví otravného zvuku.

  • 5.

    Vyleštěné boty

    Okurka může být skvělým pomocníkem i pro vaše zašlé boty. Vrátí jim totiž ztracený lesk. Odkrojte kus okurky a plochou řezu boty vydrhněte. A to není vše. Navíc na obuvi vytvoříte i neviditelný film, který dokáže odpudit vodu. 

  • 6.

    Proti otravnému hmyzu a slimákům

    Možná tomu nebudete věřit, ale kombinace této lahodné zeleniny s hliníkem funguje skvěle jako odpuzovač hmyzu. Nenechte si tedy otrávit pobyt na zahradě nebo terase a vyzkoušejte tento trik. Připravte si hliníkový tácek, koláčovou formu nebo plechovku a nakrájejte na ně kousky okurky. Okurka s hliníkem vytvoří pach, který vy neucítíte, zatímco hmyz velice dobře. A vůbec se mu nebude líbit. A pokud vám letos ničí úrodu armády slimáků, vyzkoušejte tuto past i na ně. Dejte ji do záhonků a slimáci by se jim měli už obloukem vyhýbat. 

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Uživatel_5460107: Okurky používám na oči, opravdu mi velmi pomáhají, trpím na otoky a často mívám i kruhy. Ty klasické ale moc nezabírají, proto používám hydratační polštářky s okurkou od Puredermu, mají je ještě i s melounem, fungují úžasně

(28. 07. 2021 10:36)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy