Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velikonoční beránek, jidáše i bylinková nádivka! Recepty, které musíte vyzkoušet!

/
  • Vyzkoušejte odlehčené velikonoční recepty.
    27. března 2021 ● 11:55

    Hledáte svěží jarní inspiraci do kuchyně? Přinášíme recepty z nové kuchařky Jíme zdravě-Velikonoční speciál. Všechny tradiční dobroty si můžete užít v odlehčenějším kabátku.

  • 1.

    Celozrnné jidáše

    Potřebujete:  20 g čerstvého droždí, 300 ml polotučného mléka (vlažného), 20 g třtinového cukru, 500 g celozrnné špaldové mouky hladké, 60 g másla (rozpuštěného), 1 žloutek, 20 g mandlových plátků, 20 g rozinek, půl lžičky soli.

     

    Postup: Do většího hrnku rozdrobte droždí, přilijte vlažné mléko, přidejte třtinový cukr a promíchejte. Hrníček přiklopte a dejte na teplé místo alespoň na 10 minut, aby vzešel kvásek. Mezitím do zadělávací mísy prosejte špaldovou mouku a sůl.

    Přidejte vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo a připravte hladké těsto (hotové těsto se bude odlepovat od stěny nádoby). Těsto přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo alespoň na hodinu. Zhruba 20 minut před vykynutím těsta předehřejte troubu na 185 °C a vystelte plech pečicím papírem. Posypte si vál trochou mouky.

     

    Z vykynutého těsta si na pomoučeném vále připravte jidáše – stačí oddělit kus těsta, vyválet váleček a splétat libovolné tvary. V misce si rozšlehejte žloutek a jidáše jím potřete. Posypte mandlovými plátky a rozinkami a přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.

     

    Jidáše pečte v předehřáté troubě při 175–185 °C 15–20 minut. Hotové nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.

  • 2.

    Velikonoční celozrnný beránek

    Potřebujete: 100 g másla (rozpuštěného), 20 g celozrnné špaldové krupice, 300 ml polotučného mléka, 300 g celozrnné špaldové mouky hladké, 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 40 g medu, 80 g třtinového cukru, 3 vejce velikosti M, 1 lžíci vanilkového extraktu, kůru z 1 citronu, 100 g bílého řeckého jogurtu (0 % tuku).

     

    Postup: Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C. Formu na beránka vymažte 20 g másla a následně vysypte 20 g celozrnné špaldové krupice. Ve větší míse smíchejte mléko, celozrnnou špaldovou mouku, 80 g rozpuštěného másla, prášek do pečiva, med, třtinový cukr, 3 vejce, vanilkový extrakt, kůru z citronu a řecký jogurt.

    Ze směsi vypracujte hladké těsto (mělo by být lehce tekuté). Formu na beránka naplňte hotovým těstem a vložte ji do předehřáté trouby. Beránka pečte 65–70 minut při 180–185 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost beránka zasunutím špejle do těsta.

     

    Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je beránek hotový. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte beránka zpět do trouby na dalších 10–15 minut a poté postup opakujte.

     

    Upečeného beránka vyjměte z trouby, ihned vyklopte z formy a nechte vychladnout zhruba 60–90 minut. Vychladlého beránka nakrájejte na 12 porcí a podávejte.

     

    Zkuste také: Tvarohový beránek: video recept na velikonoční klasiku

    Video
    Video se připravuje ...

    Tvarohový beránek: video recept na velikonoční klasiku 

  • 3.

    Velikonoční nádivka

    Potřebujete: 1 lžičku olivového oleje, 100 g kuřecí šunky (95 % masa), 75 g bílé cibule, 30 g másla, 350 g celozrnného toastového chleba, 30 g čerstvé hladkolisté petrželové natě, 10 g čerstvé pažitky, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 4 vejce velikosti M, sůl, pepř.

    Postup: Troubu předehřejte na 180–185 °C. Připravte si zapékací nádobu (20 cm × 30 cm) a větší mísu. Zapékací nádobu vymažte lžičkou olivového oleje. Šunku a cibuli nakrájejte najemno. Poté si připravte pánev a na středním plameni v ní rozpalte máslo. Jakmile bude dostatečně rozpálené, přidejte do pánve cibuli a šunku a restujte 2–3 minuty na středním plameni.

     

    Mezitím nakrájejte toastový chléb na kostky (0,5 cm × 0,5 cm) a ty vložte do mísy. Jakmile bude šunka s cibulí orestovaná, vysypte celý obsah pánve do mísy k toastovému chlebu.

    Následně najemno nakrájejte petrželovou nať a pažitku a obě bylinky společně s muškátovým oříškem také přidejte do mísy. Připravte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vložte do mísy k ostatním surovinám a bílky nalijte do šlehací nádoby.

     

    K bílkům přidejte špetku soli a pomocí tyčového mixéru z nich připravte sníh. Šlehejte je 2–3 minuty, dokud neztuhnou, a následně je přesuňte do mísy k ostatním surovinám. Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Směs poté dejte do zapékací nádoby a pečte 35–40 minut na 180–185 °C. Jakmile bude nádivka upečená, vyjměte ji ze zapékací nádoby, nakrájejte a podávejte.

     

    Zkuste také: Nadýchaná a křupavá velikonoční nádivka s uzeným kolenem

     

Dnešní horoskopy