Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Muffiny s medvědím česnekem, kornoutky s nivou i koláčky se špenátem!

/
  • Recepty s jarním šmrncem.
    16. března 2021 ● 06:00

    Už jen pár dní a jaro je definitivně tady. Alespoň kalendářně. A i když to tak ještě nevypadá, záhy s ním přijdou i slunce, čerstvé bylinky a zelenina, jedlé i nejedlé květiny. Široká škála odstínů, která otevírá nejrůznější možnosti použití. Přivolejte vlahé dny už teď, alespoň v kuchyni.

  • 1.

    Pažitkové listové kornoutky s pěnou z nivy

    Potřebujeme: ◗ 250 g listového těsta ◗ 2 žloutky ◗ 100 g mascarpone ◗ 100 g nivy ◗ 100 ml 40% smetany ◗ ½ lžičky citronové kůry◗ 5 g sušené petržele ◗ 10 g čerstvé pažitky ◗ pepř mletý ◗ sůl dle potřeby ◗ 2 vejce natvrdo ◗ 100 g poctivé majonézy

     

    Postup: Rozválejte listové těsto, cca na velikost 30 × 40 cm. Nakrájejte 1 cm široké pásky a pomašlujte je žloutkem. Pásky natočte na kornoutky a pečte na 180 °C dozlatova. Na náplň si nastrouhejte nivu a vejce natvrdo. Vyšlehejte mascarpone, smetanu, citronovou kůru a nastrouhanou nivu i vejce.

     

    Do vzniklé pěny zamíchejte nasekanou pažitku, petržel a majonézu. Dochuťte pepřem a solí. Pěnou naplňte kornoutky a ozdobte čerstvou petrželkou.

  • 2.

    Čokoládový fondant s malinovým prachem

    (od Pavla Berkyho z MasterChefa)

    Potřebujeme: Na fondant: ◗ 125 g hnědého cukru ◗ 125 g tmavé čokolády 60% ◗ 125 g másla ◗ 50 g hladké mouky ◗ 3 vejce

     

    Malinový prach: ◗ 150 g lyofilizovaných malin (mrazem sušené)

    Postup: Formičky na fondant vymažte máslem a vysypte cukrem. Odložte do lednice. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. V míse vyšlehejte vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimíchejte mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs.

     

    Formičky vyndejte z lednice a naplňte čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut. Poté vyndejte a nechejte chladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.

     

    Lyofilizované maliny rozmixujte na prach. Fondant opatrně vyklopte na talíř, prach z malin nad ním lehce prosejte sítkem.

     

    Vyzkoušejte také: Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami podle Koko

  • 3.

    Jarní muffiny s medvědím česnekem

    Potřebujeme: ◗ 150 g pšeničné polohrubé mouky ◗ 4 vejce ◗ 60 g rozpuštěného másla ◗ 125 g tvarohu ◗ 30 g medvědího česneku (lze nahradit špenátem či kopřivou) ◗ 50 g strouhaného parmazánu ◗ ½ lžičky tymiánu ◗ 1 lžičku prášku do pečiva ◗ sůl ◗ pepř

     

    Postup: Nejdříve si do pěny vyšlehejte vajíčka se špetkou soli. Poté přidejte zchladlé rozpuštěné máslo, tvaroh, najemno nakrájený medvědí česnek a ještě lehce promíchejte. Mezitím v druhé míse smíchejte mouku, parmazán, tymián a prášek do pečiva. Poté obě směsi spojte. Vzniklé těsto osolte a opepřete. Plňte do formy na muffiny a pečte na 160 °C cca 20 – 25 minut dozlatova.

  • 4.

    Sýrový koláček se špenátem

    Potřebujeme: ◗ 250 g špenátu ◗ 10 g másla ◗ 200 g ricotty ◗ 300 g nastrouhaného sýru Provolone piccante ◗ 6 šalotek ◗ lžičku nastrouhaného muškátového oříšku ◗ lžičku nasekané petrželky ◗ lžičku nasekané máty ◗ 30 g oliv ◗ 3 vejce ◗ 1 balení listového těsta ◗ sůl ◗ pepř.

     

    Postup: Na pánvi povařte špenát a nechte okapat. Na další pánvi dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Ke špenátu přidejte ricottu, sýr, petrželku, mátu, nakrájené olivy a vyšlehaná vejce a vše dobře promíchejte.

     

    Kulatou zapékací mísu vymažte trochou oleje a rozložte do ní vyválené listové těsto tak, aby kousek přesahoval přes okraj. Naplňte připravenou směsí a přiklopte přesahujícím těstem. Pečte při 180 stupních asi 40 minut.

  • 5.

    Kořeněné uzly

    Potřebujete (na 12 ks): Na kynuté těsto: ◗ 300 g polohrubé mouky ◗ 1 ks (8 g) sušeného droždí ◗ špetku soli ◗ 50 g cukru krupice ◗ 50 g majonézy  ◗ 2 žloutky ◗ 125 ml mléka

     

    Na dohotovení: ◗ 50 g másla na pomazání plátů ◗ 1 vejce na pomašlování

     

    Na posypání: (vše smíchejte) ◗ ¼ lžičky mletého kardamomu ◗ 1 lžička mleté skořice ◗ 1 vanilkový cukr ◗ 50 g cukru krupice

     

    Postup: Do mouky zamíchejte špetku soli a prosejte do misky. V mouce vytvořte důlek. Do něho nasypte cukr. Ohřejte si mléko na 40 °C. Nalijte ho na cukr s moukou a do mléka zamíchejte sušené droždí. Zakryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplém místě. Do vyběhlého kvásku zamíchejte žloutky a majolku. Propracujte v hladké těsto. Dejte kynout na teplé místo, znovu promíchejte a zase nechte kynout.

     

    Těsto rozdělte na dva díly. Každý rozválejte na obdélník 20 × 30 cm, pomašlujte rozpuštěným máslem a jeden díl posypejte cukrem s kořením. Druhý díl stranou s máslem položte na cukrovou část. Válečkem lehce zamáčkněte. Nakrájejte pásky 2 cm široké. Konec pásku podržte mezi prsty a natáčejte pásek okolo prstů, konec provlékněte středem.

     

    Uzly pokládejte na pečicí papír. Přikryjte utěrkou a nechte kynout. Vykynuté je pomašlujte rozšlehaným vejcem. Pečte na 180 °C po dobu 12 – 15 minut.

Dnešní horoskopy