Muffiny s medvědím česnekem, kornoutky s nivou i koláčky se špenátem!
-
Už jen pár dní a jaro je definitivně tady. Alespoň kalendářně. A i když to tak ještě nevypadá, záhy s ním přijdou i slunce, čerstvé bylinky a zelenina, jedlé i nejedlé květiny. Široká škála odstínů, která otevírá nejrůznější možnosti použití. Přivolejte vlahé dny už teď, alespoň v kuchyni.
- 1.
Pažitkové listové kornoutky s pěnou z nivy
Potřebujeme: ◗ 250 g listového těsta ◗ 2 žloutky ◗ 100 g mascarpone ◗ 100 g nivy ◗ 100 ml 40% smetany ◗ ½ lžičky citronové kůry◗ 5 g sušené petržele ◗ 10 g čerstvé pažitky ◗ pepř mletý ◗ sůl dle potřeby ◗ 2 vejce natvrdo ◗ 100 g poctivé majonézy
Postup: Rozválejte listové těsto, cca na velikost 30 × 40 cm. Nakrájejte 1 cm široké pásky a pomašlujte je žloutkem. Pásky natočte na kornoutky a pečte na 180 °C dozlatova. Na náplň si nastrouhejte nivu a vejce natvrdo. Vyšlehejte mascarpone, smetanu, citronovou kůru a nastrouhanou nivu i vejce.
Do vzniklé pěny zamíchejte nasekanou pažitku, petržel a majonézu. Dochuťte pepřem a solí. Pěnou naplňte kornoutky a ozdobte čerstvou petrželkou.
- 2.
Čokoládový fondant s malinovým prachem
(od Pavla Berkyho z MasterChefa)
Potřebujeme: Na fondant: ◗ 125 g hnědého cukru ◗ 125 g tmavé čokolády 60% ◗ 125 g másla ◗ 50 g hladké mouky ◗ 3 vejce
Malinový prach: ◗ 150 g lyofilizovaných malin (mrazem sušené)
Postup: Formičky na fondant vymažte máslem a vysypte cukrem. Odložte do lednice. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. V míse vyšlehejte vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimíchejte mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs.
Formičky vyndejte z lednice a naplňte čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut. Poté vyndejte a nechejte chladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.
Lyofilizované maliny rozmixujte na prach. Fondant opatrně vyklopte na talíř, prach z malin nad ním lehce prosejte sítkem.
Vyzkoušejte také: Horká čokoládová láska se zmrzlinou a malinami podle Koko
- 3.
Jarní muffiny s medvědím česnekem
Potřebujeme: ◗ 150 g pšeničné polohrubé mouky ◗ 4 vejce ◗ 60 g rozpuštěného másla ◗ 125 g tvarohu ◗ 30 g medvědího česneku (lze nahradit špenátem či kopřivou) ◗ 50 g strouhaného parmazánu ◗ ½ lžičky tymiánu ◗ 1 lžičku prášku do pečiva ◗ sůl ◗ pepř
Postup: Nejdříve si do pěny vyšlehejte vajíčka se špetkou soli. Poté přidejte zchladlé rozpuštěné máslo, tvaroh, najemno nakrájený medvědí česnek a ještě lehce promíchejte. Mezitím v druhé míse smíchejte mouku, parmazán, tymián a prášek do pečiva. Poté obě směsi spojte. Vzniklé těsto osolte a opepřete. Plňte do formy na muffiny a pečte na 160 °C cca 20 – 25 minut dozlatova.
- 4.
Sýrový koláček se špenátem
Potřebujeme: ◗ 250 g špenátu ◗ 10 g másla ◗ 200 g ricotty ◗ 300 g nastrouhaného sýru Provolone piccante ◗ 6 šalotek ◗ lžičku nastrouhaného muškátového oříšku ◗ lžičku nasekané petrželky ◗ lžičku nasekané máty ◗ 30 g oliv ◗ 3 vejce ◗ 1 balení listového těsta ◗ sůl ◗ pepř.
Postup: Na pánvi povařte špenát a nechte okapat. Na další pánvi dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Ke špenátu přidejte ricottu, sýr, petrželku, mátu, nakrájené olivy a vyšlehaná vejce a vše dobře promíchejte.
Kulatou zapékací mísu vymažte trochou oleje a rozložte do ní vyválené listové těsto tak, aby kousek přesahoval přes okraj. Naplňte připravenou směsí a přiklopte přesahujícím těstem. Pečte při 180 stupních asi 40 minut.
- 5.
Kořeněné uzly
Potřebujete (na 12 ks): Na kynuté těsto: ◗ 300 g polohrubé mouky ◗ 1 ks (8 g) sušeného droždí ◗ špetku soli ◗ 50 g cukru krupice ◗ 50 g majonézy ◗ 2 žloutky ◗ 125 ml mléka
Na dohotovení: ◗ 50 g másla na pomazání plátů ◗ 1 vejce na pomašlování
Na posypání: (vše smíchejte) ◗ ¼ lžičky mletého kardamomu ◗ 1 lžička mleté skořice ◗ 1 vanilkový cukr ◗ 50 g cukru krupice
Postup: Do mouky zamíchejte špetku soli a prosejte do misky. V mouce vytvořte důlek. Do něho nasypte cukr. Ohřejte si mléko na 40 °C. Nalijte ho na cukr s moukou a do mléka zamíchejte sušené droždí. Zakryjte utěrkou a dejte vyběhnout na teplém místě. Do vyběhlého kvásku zamíchejte žloutky a majolku. Propracujte v hladké těsto. Dejte kynout na teplé místo, znovu promíchejte a zase nechte kynout.
Těsto rozdělte na dva díly. Každý rozválejte na obdélník 20 × 30 cm, pomašlujte rozpuštěným máslem a jeden díl posypejte cukrem s kořením. Druhý díl stranou s máslem položte na cukrovou část. Válečkem lehce zamáčkněte. Nakrájejte pásky 2 cm široké. Konec pásku podržte mezi prsty a natáčejte pásek okolo prstů, konec provlékněte středem.
Uzly pokládejte na pečicí papír. Přikryjte utěrkou a nechte kynout. Vykynuté je pomašlujte rozšlehaným vejcem. Pečte na 180 °C po dobu 12 – 15 minut.