Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se sklízí zázrak přírody: Na česnek jsme letos čekali o dva týdny déle, u lokálních pěstitelů ušetříte na kile i 40 korun

Autor: Michal I. Volf - 
21. července 2021
05:00

Říká se mu přírodní antibiotikum, nechybí v žádné kuchyni a má až zázračné účinky – dokáže snížit krevní tlak i hladinu cholesterolu. Řeč je o česneku, jehož sklizeň se konečně rozjela na plné obrátky.

Zvláštností letošní česnekové sezony je, že odstartovala o dva týdny později. Až nyní začali se sklizní v Kostomlatech pod Řípem na poli zemědělce Radka Krále (40). Ten už má tunu hlaviček pod střechou, do práce zapřáhl rodinu, kamarády i přespolní.

Statkář čechral

A jak taková česneková sklizeň probíhá? Úderem sedmé ráno už čekalo na 30 brigádníků u půlhektarové plochy, kterou několik dní předtím jiní pracanti zbavovali plevele. „My pojedeme s pluhem po řádcích, které rozoráme, aby se česnek dobře vytahoval. Vy ho pak zbavíte hlíny a v kyticích po patnácti kusech naskládáte podél pole,“ zaúkoloval brigádníky statkář Král, který s kolegou vyrazil traktůrkem načechrat vlhkou půdu.

Od dvou do 70

K ruční sklizni česneku potřebuje brigádník sílu v rukou i nohou. A také zdravá záda, jelikož většinu času stráví v předklonu. „Je to dřina. Vzala jsem i dceru a její nevlastní sestru, aby si děvčata zkusila, co to obnáší, než se česnek dostane na stůl,“ svěřila se Blesku Veronika Mazáková (38) ze sousední vesnice. Nejmladším pracantem byl dvouletý Kuba, nejstarším statkářův táta Václav (70). „Pomáhat musí každý, ať už jde o brambory, žně nebo právě česnek. Odmalička k tomu vedeme děti, které to po nás převezmou,“ řekl Radek Král.

Izolepa přes prsty

Nachystané česnekové kytice brigádníci svazují k sobě. Miroslav Patočka (51) si kvůli tomu lepí přes prsty černou izolepu. „To proto, abych se při utahování nepořezal provazem. Takových kytic svážu během sklizně několik stovek, to bych klidně mohl přijít i o prsty,“ vysvětlil Blesku.

Nákladné pěstování

Podle zemědělců je úroda letos průměrná, podobné jako loni budou i ceny. Odborníci očekávají kolem 170 až 190 Kč/ kg, u lokálních pěstitelů pak ušetříte na kilu i 40 korun. Přijde vám česnek i tak drahý? To proto, že v jeho ceně se odrážejí náklady na pěstování. Vždyť statkář musí během sezony jedenáctkrát vyjet na pole s traktorem, aby připravil půdu, česnek zasel, pohnojil, zbavil plevele a nakonec sklidil.

K odběru až za tři týdny

Z pole se parta dříčů i traktor se svázanými česnekovými kyticemi přesunou na statek, kde je nutné plodinu uskladnit ve stodole. „Zavěšený tu teď bude zhruba tři týdny schnout, než si ho lidé rozeberou,“ popsal Radek Král.

VIDEO: Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub  

Giza ( 21. července 2021 07:34 )

Od kdy se česnek seje?

Zobrazit celou diskusi