Sobota 4. prosince 2021
Svátek slaví Barbora, zítra Jitka
Polojasno 1°C

Mrkev, řepa a celer: Jsou levné a vykouzlíte s nimi tyhle lahůdky!

/
  • Základem těchto receptů je kořenová zelenina.
    18. března 2021 ● 06:00

    Mrkev, celer i červená řepa, to jsou poklady skrývající se pod zemí. Kořenová zelenina je levná, snadno dostupná a má přímo blahodárný vliv na naše zdraví. Její využití je navíc velmi široké, rozhodně nepatří jen do svíčkové na smětaně a vývaru.

  • 1.

    Red velvet z červené řepy

    SUROVINY Těsto: • 1,5 hrnku celozrnné špaldové mouky • 1 vařená červená řepa • ½ hrnku olivového oleje • ½ hrnku cukru • ½ hrnku mléka • 2 vejce • 1 lžíce holandského kakaa • 1 lžička vinného octa • špetka soli • ½ lžičky kypřicího prášku

     

    Krém: • 2 kelímky ricotty • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání • 1 lžíce cukru moučka • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání

    POSTUP • Předvařenou řepu rozmixujeme. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solí a kakaem. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. • Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s olejem a přidáme řepové pyré, mléko a ocet. Žloutkovou směs smícháme se sypkou směsí a na závěr opatrně vmícháme sníh. • Směs na těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut. Po upečení necháme dort vychladnout.

     

    • Ze smetany vyšleháme šlehačku, kterou opatrně smícháme s ricottou (tu můžeme předtím dosladit cukrem). Tímto krémem promažeme rozkrojený a vychladlý dort.

  • 2.

    Mrkvová polévka s fetou

    SUROVINY • 2 lžíce rostlinného oleje • 1 cibule • 2 stroužky česneku • 1,2 kg mrkve • 2 lžičky mletého kmínu • 2 lžičky sladké papriky • kůra a šťáva ze 2 citronů • 750 ml drůbežího (zeleninového) vývaru • sůl • trocha smetany • 100 g quinoy • 300 g sýru feta • petrželka • slunečnicová semínka

    POSTUP • V hrnci na rozehřátém oleji po dobu tří minut opékáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a najemno nakrájený česnek. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, koření a nastrouhanou citronovou kůru. Opékáme 4 – 5 min. • Zalijeme vývarem a 600 ml vroucí vody, osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme a vaříme 10 minut, aby se chutě propojily. Mezitím ve vroucí vodě uvaříme propláchnutou quinou doměkka. Slijeme a odložíme stranou. • Polévku stáhneme ze sporáku, přidáme citronovou šťávu a polovinu fety.

     

    Rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. • Do talíře dáme trochu quinoy, zalijeme polévkou, ozdobíme fetou a posypeme petrželkou a slunečnicovými semínky. Přidat lze i zakysanou smetanu.

  • 3.

    Krémové celerové rizoto

    SUROVINY • 2 cibule • ½ celeru • 3 lžičky tymiánu • 1 lžíce olivového oleje • 400 g rýže na rizoto • 250 ml suchého bílého vína • 3 lžíce sušeného tymiánu • 2 velké palice česneku, neloupané a upečené asi 30 minut v troubě při 200/180 °C • 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru • 70 g másla • 150 g parmazánu • 2 vrchovaté lžíce mascarpone

    POSTUP • Vychladlý česnek oloupeme a stroužky vytlačíme ze slupek. Najemno pokrájenou cibuli a celer v hlubším hrnci zvolna osmahneme na oleji. Vsypeme rýži a zesílíme plamen. Opékáme za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla. Přilijeme víno a za stálého míchání jej necháme vsáknout. • Poté přisypeme tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírníme plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přiléváme vývar. Další přidáváme vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne.

     

    • Odstavíme a vmícháme mascarpone, máslo a strouhaný parmazán. Promícháme, zakryjeme a necháme dvě minuty stát. Poté můžeme podávat.

     

    Tip: Rizoto můžeme ozdobit opraženými mandlemi.

     

    A další tip: Připravíme si pečený čokoládový dortík s tekutým středem uvnitř, s horkými malinami a domácí vanilkovou zmrzlinou

     

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy