Zvětralý alkohol

Pokud vám zbyla zvětralá vodka, případně jste dostali slivovici, která se zrovna moc nepovedla, pořád ještě najde použití v domácnosti. Pokud se potřebujete zbavit rzi například na šroubcích apod., jednoduše je na několik hodin ponořte do vodky. Rez pak snadno setřete.

Alkohol vás zbaví i zápachu z bot. Stačí nalít trochu vodky do rozprašovače, nastříkat do bot a nechat uschnout.

Zbytky zeleniny

Zbytky v kuchyni nejvíce vznikají při vaření. Jde obvykle o různé odřezky a slupky, listy a natě. Tyto zbytky uskladněte v sáčku a zamrazte. Mohou se vám hodit při výrobě zeleninového vývaru. Skrojky mrkve, cibule a kořenové zeleniny můžete použít i do rizota nebo omáček.

Ze slupek mrkve, celeru a petržele si můžete také poměrně snadno vyrobit domácí vegetu. Stačí, když slupky dobře omyjete, nakrájíte na drobné kousky a usušíte je v troubě nebo v sušičce potravin.

Káva a čaj

Pijete »turka«? Pokud ano, nevyhazuje kávovou usazeninu, ale smíchejte ji s hlínou. Půda se provzdušní, kyselost se zvýší. Taková půda se hodí například pro pěstování rajčat. Čaj zase můžete použít jako zálivku pro květiny. Použité sáčky od čaje vám pomůžou s otoky očí. Čaj zklidňuje ekzémy, akné i vyrážku.

Skořápky

Skořápky z vajíček se najdou v každé domácnosti a většina z nás je vyhazuje. Mohou se však hodit. Umyté a nadrcené skořápky zavázané do látkového sáčku pomáhají vybělit v pračce prádlo. Na zahrádce je můžete použít proti slimákům.

Slupky ovoce

Čerstvé slupky citrusů jsou skvělými pomocníky při úklidu domácnosti. Snadno s nimi například vyčistíte dřevěná prkénka na krájení. V ledničce zase pohltí nepříjemné pachy a lednička bude vonět svěží vůní citronu. Spolu se zapíchnutým hřebíčkem odpuzují hmyz.

Banánové slupky přidejte do kompostu nebo ke kořenům rostlin jako prevenci proti mšicím. Když je vložíte do vody na zalévání květin a necháte ji alespoň den odstát, rostliny dostanou kromě vláhy i velké množství živin.

Jak udělat z obyčejné kaše luxusní přílohu.