Odpadky do popelnice

Octomilky vábí vůně tlejícího ovoce, ovocných šťáv, vína či piva. Proto se po domácnosti pořádně rozhlédněte a zlikvidujte přezrálé, nahnilé, poškozené nebo naříznuté ovoce a zeleninu. To ovšem nestačí jen tak vyhodit do odpadkového koše. Musíte to co nejdříve odnést ven do popelnice! Do domácího koše se totiž octomilky dostanou snadno, a tam se pak vesele množí.

Umyjte odpadkový koš

Pokuste se častěji vynášet odpadky, pokud obsahují vábničky pro octomilky (ovoce, lahev od vína či piva, zbytky jídel). A také důkladně umyjte odpadkový koš (například trocha vylitého červeného vína na dně koše může mušky přivábit).

Nádobí hned oplachujte

Snažte se veškeré špinavé nádobí okamžitě umýt. Stejně tak nenechávejte na kuchyňské lince nedopité skleničky od různých šťáv a džusů. Nejlepší je po vypití podobných nápojů sklenice hned opláchnout, aby v nich nezůstala ani trocha sladkého nebo kvašeného lákadla.

Nepřelévejte květiny

Lákat mušky mohou i pokojové květiny, které jste nechtěně přelili. Právě mokrá půda je pro octomilky stejně zajímavá, jako nahnilý hrozen vína.

Použijte chemický lapač

V drogerii si můžete pořídit řadu lapačů a jiných pastí proti octomilkám.

Smrtící octový koktejl

Jendou z nejlepších a nejúčinnější pastí je vysoká sklenice, která je naplněná 1 dcl octa (jablečný nebo vinný). Do octa pak přidejte trochu cukru a nakonec ještě Jar na nádobí. Vyrobíte tak pro octomilky koktejl, kterému nemohou odolat. Ovšem smrtící. Sklenici s lákadlem postavte blízko k ovoci, které máte v kuchyni. Uvidíte, jak postupně poletující mušky vymizí.

Sladká limonádová past

Zkusit můžete také do lahve s kolou, nebo jinou sladkou limonádou, udělat dírky kolem uzávěru. A opět nechat někde na lince. Octomilky si najdou cestu dovnitř, ale ven už se nedostanou.

Zrada ve víně a v ovoci

Místo sladké limonády můžete do kelímku nalít víno. Přes to pak natáhnete potravinovou fólii s několika dírkami a mušky se ve víně utopí. Místo vína se dají použít i kousky ovoce.

Octomilka obecná aneb vinná muška 

* Někdy se jim přezdívá banánové nebo ovocné mušky. 

* Používají se pro laboratorní a chovatelské potřeby jako krmivo žab, ryb a mláďat malých ještěrů. z

* Dospělé žijí 2 až 9 týdnů. 

* Jedna muška je schopna naklást v době dospělosti až 400 vajíček.

Fotogalerie
5 fotografií
Hobby s Markétou Mayerovou: Záhon, který nás bude těšit až do Vánoc

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Markétou Mayerovou: Záhon, který nás bude těšit až do Vánoc Tomáš Všetečka