Při příchodu vás uchvátí naprosto unikátní stavba, která jako by vystoupila ze dna třetihorního moře. Je z místního mušličkového vápence podobnou u nás nikde jinde neuvidíte. „Veškerý materiál, a že ho nebylo málo – asi 100 tun, jsme léta vlastnoručně sbírali v našich vinohradech a od spřízněných duší z okolí,“ vysvětlil Jiří Fibingr, vedoucí návštěvnického centra ANNOVINO Lednice.

Podle odborníků jsou zkameněliny staré až 20 milionů let. Zdi jsou z nich precizně vystavěné pěkně po staru beze spár a úprav. Jen tak, jak je v pradávných dobách stvořila matka příroda.

Stejně uctivě ve vinařství přistupují k vyřazeným sudům. Tak vznikl soubor originálního nábytku, u kterého je radost popíjet víno.  „Ze zásady nic starého nevyhazujeme. Vážíme si práce našich předků a pro staré věci hledáme a nacházíme nová uplatnění,“ řekl Jiří Fibingr.

Vinařství letos otevřelo největším vinařské centrum na Moravě. Vína tam můžete ochutnávat od rána do večera a na stejném místě si je můžete i zakoupit.

Autor: Vinařství Lednice Annovino

Jakým  dáte přednost? Šťavnatým osmnáctkám nebo sladkým výběrům? Nebo raději speciality jako jsou klarety, Oranžové, Višňovénebo novinka Medové, patentovaná kombinace vína, ovoce a medu. A možná sáhnete po Rulandském šedém, které je výkladní skříní vinařství, jemuž velkou radost dělají i další odrůdy. Hlavně Hibernal, Ryzlink vlašský, Tramín, Pálava, Rulandské modré a Veltlín zelený.

V létě a na podzim neprošvihněte sezonu úžasného višňáku a burčáku, které po celé republice zakoupíte v Burčákomatech. Toto unikátní zařízení ve vinařství vynalezli jen proto, aby tyto zdravé kvasné nápoje uchovali v prvotřídní kvalitě.

Tím ale zábava ve vinařství zdaleka nekončí. Mrkněte na výstavu historických vinařských potřeb a prohlédněte si ojedinělou expozici zkamenělých živočichů, symbolu dávných prehistorických moří, na jejichž dně se rozkládají annovinské vinice. Nechybí ani upoutávka na nedaleké Valtické Podzemí, které vinařství provozuje.

Autor: Vinařství Lednice Annovino

A to není všechno. V průběhu roku 2019 vznikne unikátní odpočinková zahrada TerroirFossilis s kamennými prvky, dětským koutkem a naprosto jedinečnou výsadbou asi 100 odrůd révy vinné, které se pěstují na Moravě.

Vinařství garantuje, že v areálu bezproblémově zaparkujete, a to včetně kol a autobusů.