V sedle po okolí Zlína

Město Zlín je pro cykloturistiku jako dělané. Jeho okolí není příliš kopcovité a nachází se zde řada výborně značených cyklotras. Doporučujeme například projížďku po cyklostezce jižně od Zlína. Svoji cestu můžete začít v obci Lužkovice na východ od Zlína. Odtud se vydáte po stezce č. 5068 na jih. Cesta vás provede přírodními parky Vizovické vrchy a Želechovické paseky. Po několika kilometrech stezky č. 5068 dorazíte na rozcestí Pindula. Vydejte se na severo-západ po stezce č. 5055, která se v obci Kudlov mění na č. 5060. Cyklostezka vás dále povede mimo jiné i pod Tlustou horou, dál a dál zachovalou přírodou, třeba až do města Napajedla, kde můžete výlet završit třeba návštěvou nádherného, pozdně barokního zámku.

Více informací o cykloturistice v okolí Zlína naleznete zde!

Z Kroměříže na jih

Skvělým výletem, třeba i pro rodiny s dětmi, může být cesta z Kroměříže do Uherského Hradiště. Na východě Kroměříže se vydejte po modré turistické značce, podél řeky Moravy. V obci Trávník se cyklostezka č. 5014 odděluje od turistické trasy. Vydejte se tedy po jihozápadní trase směrem k Těšnovicím. Přes Velké Těšany a Vrbku se dostanete až na rozcestí Tabarky. Odtud se vydejte na jih po trase č. 5016, která vás přes lesy, kolem obce Halenkovice, dovede až do Spytihněv. Odtud se vydáte opět podél řeky Moravy na jih po trase č. 47. Projedete obcí Babice, minete několik vodních nádrží a nakonec dorazíte až do Uherského Hradiště. Zde můžete využít vlakové, či autobusové dopravy, nebo se zde ubytovat.

Do Vsetína za cyklistikou

Pokud chcete jako start svých cyklistických toulek použít město Vsetín, doporučujeme cestu Hostínsko-vsetínskou hornatinou do Valašského Meziříčí. Ze Vsetína vyražte na severo-východ po cyklostezce č. 6120, jejíž první část vede souběžně s naučnou stezkou Okolo Vsetína. Na cyklotrase vás nic nebude rušit od malebné přírody Beskyd. Na rozcestí Dušná se vydejte na severo-západ po cyklotrase č. 6018, která vede souběžně s naučnou stezkou Klenov. Tato stezka vás přírodní rezervací Klenov dovede až k přehradě vodní nádrže Bystřička. Dále vás cyklotrasa č. 6018 zavede vesnicemi Velká a Malá Lhota a Brňov, až do Valašského Meziříčí.

Tipy na dovolenou ve Zlínském kraji

Další související odkazy 

Hrad Buchlov

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Jihomoravský a Zlínský kraj 

Zámek Lešná  

Slovácké slavnosti se nesly v duchu tradice: Návštěvníci mohli vidět i přes 100 let starý kroj!

Ochlazení ve Zlínském kraji? Desítky koupališť čekají jen na vás!