Uherské Hradiště letos uspořádalo už 14. ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek. Na návštěvníky čekala ochutnávka živého folkloru v duchu vinařských tradic, lidových písní a tance. Největší přehlídky lidové kultury Slovácka se zúčastnilo tisíce krojovaných lidí z 90 měst a obcí z širokého okolí Uherského Hradiště. Akce každoročně přiláká na 60 000 návštěvníků!

"Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v sobě nesou odkaz pradávných zvyků našich předků spojených s koncem sklizně a vinobraním. Už dávno překročily hranice regionu a dokonce i hranice České republiky, nicméně stále se daří uchovat akci její jedinečný, nekomerční charakter, kouzlo a neopakovatelnou atmosféru," sdělil novinářům starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Letos čekala na návštěvníky i opravdová rarita! Etnografka Romana Habartová (52) oblékla kroj z Kunovic z roku 1880. „Je to rekonstrukce podle muzejních sbírek. Vzor fěrtůšku – přední sukně, grafik fotografickou cestou přenesl na zakázku zhotovenou látku – atlas,“ přiblížila. Na tmavé soukenné kordulce vypíchla ruční vyšívání – cifrování a na límečku a rukávcích vzor „jatelinku“. „Boty mám staré 120 let od kunovských ševců a jsou také vyšívané. Kroje se předávají z generace na generaci. Máme jich doma několik. Ve skříních i truhle,“ řekla.

Program potrvá až do nedělního večera, kompletní přehled najdete zde. Všechny pořady jsou zdarma. Při slavnostech vína lze také bezplatně navštívit 27 památek. Rozšířena je otevírací doba bývalé věznice a nově se konají komentované prohlídky vlakového nádraží.

Fotogalerie
12 fotografií