Mezi nejnavštěvovanější tuzemské turistické cíle se zařadila i ostravská Dolní oblast Vítkovic, akvapark AquaPalace, či pivovary a expozice Plzeňského Prazdroje. V první dvacítce turistických cílů je devět pražských a tři na severu Moravy. Nejkrásnější památky Česka můžete objevit v rozsáhlé galerii pod článkem!

"Čtyři turistické cíle z první desítky jsou reprezentanty technických památek a potvrzují tak jejich silnou pozici v cestovním ruchu," uvedla ředitelka CzechTourism Monika Palatková. Agentura proto letos poprvé do žebříčku zahrnula i další technické atraktivity, jako je například přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně.

Pořadí žebříčku má pouze orientační charakter. "Žebříček nejnavštěvovanějších turistických cílů má co do srovnání různých objektů jistá omezení daná metodikou, přesto je především z hlediska své diverzity významným dokladem o pestré nabídce ČR v cestovním ruchu," dodala ředitelka Institutu turismu v agentuře CzechTourism Markéta Vogelová.

V českých hotelech a penzionech se loni ubytovalo 17,2 milionu hostů, což bylo o 10,2 procenta meziročně více. Zahraničních návštěvníků loni do Česka přijelo 8,7 milionu, meziročně o 7,3 procenta více.

Návštěvnost turistických cílů v roce 2015
Autor: CzechTourism/ČTK
Fotogalerie
60 fotografií