Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Jihomoravský a Zlínský kraj

/
  • Nejkrásnější hrady a zámky Jihomoravského a Zlínského kraje
    15. června 2019 ● 13:05

    Turistická sezona na hradech a zámcích už je téměř v plném proudu a jako každým rokem se očekává, že i letos české památky navštíví miliony turistů. A je skutečně z čeho vybírat. Připravili jsem pro vás seriál, který vás provede po těch nejkrásnějších památkách, které v Česku můžete najít. Pokračujeme Jihomoravským a Zlínským krajem! Sledujte Blesk.cz a nenechte si ujít báječné tipy na výlety.

  • 1.

    Hrad Pernštejn

    Hrad Pernštejn je jedním z nejnavštěvovanějších moravských hradů. Na skále nad městysem Nedvědice se tyčí bezmála 800 let a za celou svoji historii nebyl nikdy dobyt! Mimořádně zachovalý středověký hrad byl základnou pánů z Pernštejna a v dobách, kdy vznikal, byli Pernštejnové jedním z nejbohatších rodů v českých zemích. Hradu se také někdy říká »mramorový« pro hojné využití místního mramoru při jeho stavbě.

     

    Co se říká o místní bílé paní a další zajímavosti čtěte zde:

    Hrad Pernštejn
    Autor: archiv
  • 2.

    Zámek Lešná

    První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1332 a až do 18. století ho mělo ve vlastnictví několik majitelů. Tím nejslavnějším byl zřejmě císařský vojevůdce Albrecht z Valdštejna. V roce 1724 získal hrad rakouský hraběcí rod Seilernů. Hrabata ale nechala v roce 1887 starý hrad zbořit a na jeho místě vznikl nový pohádkový zámek ve smíšeném slohu novogotiky, novorenesance a novobaroka.

     

    O dalších zámeckých perličkách se více dočtete zde:

    Zámek Lešná
    Autor: archiv
  • 3.

    Zámek Vranov nad Dyjí

    Barokní skvost jižní Moravy se tyčí nad nádrží Vranov, které se přezdívá „Moravský Jadran“. Zámek Vranov nad Dyjí vznikl přestavbou z románsko-gotického hradu, který je poprvé připomínán roku 1100. Současnou podobu mu po ničivém požáru vtiskli v roce 1665 hrabata Althannové. Zámek po nich získali polští Mniszkové, kteří přivedli k rozkvětu proslulý vranovský závod na výrobu kameniny a porcelánu.

     

    Jaké filmy se zde natáčely a proč se místu říká »Moravský Jadran«? Čtěte zde:

    Zámek ve Vranově nad Dyjí je cenným dokladem barokního umění.
    Autor: profimedia.cz
  • 4.

    Zámek Kroměříž

    Biskup Bruno ze Schauenburgu zde založil původní gotický hrad. Z Kroměříže také udělal administrativní centrum celého biskupství. Na začátku 16. století další olomoucký biskup Stanislav Thurzo nechal hrad přestavět na renesanční zámek a tím se z něj stala rezidence olomouckých biskupů. Pohromou nejen pro zámek, ale i pro celé město, byla třicetiletá válka. Obnova vypálené Kroměříže je spojena se jménem biskupa Karla II. z Lichtenštejna-Kastelkornu, který nechal arcibiskupský zámek i město znovu postavit. Dnes je zámek i se svými romantickými zahradami na seznamu světového dědictví UNESCO.

     

    Co se zámku stalo za druhé světové války a jaký unikát skrývá místní knihovna? Čtěte zde:

    Zámek Kroměříž
    Autor: Profimedia.cz
  • 5.

    Hrad Bítov

    První písemné zmínky o hradu pochází z počátku 11. století. Bítov, který býval centrem jednoho z šesti moravských krajů, se po vymření Přemyslovců dostal na víc než dvě stě let do rukou rodu Lichtemburků. V 19. století byl pustnoucí hrad za rakouských hrabat z Daunů upraven do dnešní novogotické podoby.

     

    Kdo byl český Casanova, který zde pobýval, a jakou unikátní sbírku nashromáždil? Čtěte zde:

    Hrad Bítov
    Autor: Profimedia.cz
  • 6.

    Hrad Buchlov

    Založení královského hradu Buchlov se datuje do 1. poloviny 13. století. Postupem času se z hradu stala obranná pevnost a správní středisko se soudní pravomocí. Během staletí se Buchlov stával majetkem pánů z Cimburka, Zástřizlů nebo Petřvaldských. Ti všichni se různými stavebními úpravami zasloužili o jeho dnešní velmi atraktivní tvář. Během 18. a 19. století se poslední majitelé, Berchtoldové, přestěhovali na sousední zámek do Buchlovic, ale na hrad přesunuli celou řadu jedinečných sbírek

     

    Jaká pověst se váže k místní památné lípě a jak je Buchlov svázán s Národním divadlem? Více zde:

  • 7.

    Zámek Valtice

    Původně gotický hrad ze 13. století byl přebudován na renesanční a později barokní zámek. Do dnešní podoby byl přestavěn knížecí rodinou Lichtenštejnů v letech 1643–1730 podle projektu italských stavitelů. Dnes je zámek jako součást Lednicko–valtického areálu zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

     

    Jak se do osudů valtického zámku zapsala druhá světová válka? Čtěte zde:

    Zámek Valtice
    Autor: wikipedia.org
  • 8.

    Zámek Lednice

    Zámek ve stylu windsorské gotiky s nádhernou francouzskou zahradou patří mezi nejkrásnější komplexy v České republice. Právem je proto zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Lednici získal roku 1249 starý šlechtický rod Lichtenštejnů a panství jim patřilo bezmála 700 let! Dnešní podobu získal zámek při rozsáhlé rekonstrukci z poloviny 19. století za knížete Aloise II. z Lichtenštejna ve slohu napodobujícím anglickou gotiku.

     

    Jak nejlépe objevit celý Lednicko-valtický areál a další tipy naleznete zde:

    Zámek Lednice
    Autor: profimedia.cz
  • 9.

    Galerie a další tipy na výlety

    Fotogalerie
    45 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy