Založení královského hradu Buchlov se datuje do 1. poloviny 13. století. Postupem času se z hradu stala obranná pevnost a správní středisko se soudní pravomocí. Během staletí se Buchlov stával majetkem pánů z Cimburka, Zástřizlů nebo Petřvaldských. Ti všichni se různými stavebními úpravami zasloužili o jeho dnešní velmi atraktivní tvář. Během 18. a 19. století se poslední majitelé, Berchtoldové, přestěhovali na sousední zámek do Buchlovic, ale na hrad přesunuli celou řadu jedinečných sbírek.

 

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 9:00 – 15:00 (víkendy, svátky)

Květen, červen, září: 9:00 – 16:00 (kromě pondělí, o svátcích otevřeno)

Červenec, srpen: 9:00 – 17:00 (denně i o svátcích, v pondělí jen do 15:00)

 

Hradní perličky

Pověst o památné Lípě neviny vypráví, že roku 1581 byl odsouzen k trestu smrti za pytláctví jistý Vlček, který i na mučidlech tvrdil, že je nevinen. Přesto nakonec mučení podlehl a přiznal se. Po vynesení rozsudku znělo jeho poslední přání: „Na důkaz své neviny zasadím tuto malou lipku kořeny vzhůru a korunou do země, a pokud se do roka ujme, má nevina bude prokázána!” Páni soudci byli tak udiveni, že nakonec vsadili Vlčka na jeden rok do vězení, a čekali. Dle pověsti se lípa za rok zazelenala a Vlček byl propuštěn na svobodu.

Na Buchlově najdete i skálu, odkud vzali kámen do základů Národního divadla v Praze.

 

Tip na výlet v okolí

Koupel v čokoládě

Čokoládové lázně »Centrum regenerace« v Buchlovicích vás zvou na odpočinek nejen do čokoládové koupele, ale vyzkoušet můžete čokoládu přímo na svém těle ve formě zábalu či tělového peelingu.

Fotogalerie
12 fotografií