Původně gotický hrad byl postaven v první polovině 13. století u brodu poblíž soutoku řek Lučiny a Ostravice. Jeho účelem byla ochrana zemské stezky z Opavy přes Hlučín a Těšín do Krakova.

Jan Sedlnický z Choltic v 16. století přestavěl hrad na renesanční zámek.  Zámek i město bylo během třicetileté války vydrancováno Dány a Švédy. Roku 1714 přešel zámek do vlastnictví rodu Wilczků, kteří v něm však nikdy nebydleli. Těžbou uhlí v okolí stavby ji však vědomě ničili. V důsledku poddolování poklesl hrad asi o 16 metrů a měl být zbořen! Dnes opravená památka funguje jako významné kulturní a společenské centrum.

Základní otvírací doba:

Duben, květen: 10:00 - 18:00 (kromě pondělí)

Červen – srpen:   09:00 - 19:00 (denně)

Září, říjen:  10:00 - 18:00 (kromě pondělí)

Listopad:    10:00 - 16:00 (kromě pondělí)

Prosinec:    10:00 - 18:00 (denně)

Pověsti o pokladu a Bílé paní

Zdejší pověsti praví, že pod hradem bývaly ukryty poklady. Ty však bylo možné spatřit jen na Velký pátek. Hlídal je u dveří stojící muž se železnou palicí, který by každému případnému zloději jediným úderem rozdrtil hlavu.

Jako na jiných hradech, i zde existovala Bílá paní. Bíle oděná žena s rozpuštěnými vlasy, hořící svíčkou v levé a zlatým klíčem v pravé ruce se zjevovala pouze tehdy, měl-li někdo z rodiny majitele hradu zemřít.

Tipy na výlety v okolí

Pohádkový sklep strašidel

Expozice sklepa strašidel je vybudována na ploše 150 m2 a nachází se ve 150 let starých sklepeních bývalého pivovaru, v současné době pavilonu C na Výstavišti Černá louka. Najdete tu pět strašidelných komnat - Pavoučí místnost, Peklo, Pirátský ostrov, Síň plnou skřítků a strašidel a Pohádkovou říší. Můžete se dokonce setkat se zazděnou princeznou nebo se ocitnout v břiše draka!

Miniuni svět miniatur

»Městečko Miniuni« je především venkovní areál na Výstavišti Černá louka, kde můžete shlédnout 34 modelů významných staveb, jako je Eiffelova věž, 7 starodávných divů světa, šikmá věž v Pise, Staroměstská radnice, lanovka na horu Ještěd a jiné. Celý areál křižují železniční tratě. Zajímavá je i expozice Po stopách železničáře s ukázkami historického drážního a signalizačního zařízení a kanceláří výpravčího. Prohlédnout si můžete dobové jízdenky, uniformy a čepice. Rodinné vstupné je 170 Kč.

Ostravská ZOO

Zoologická zahrada Ostrava je se svou rozlohou 100 hektarů druhou největší zoo v Česku. Nejcennějšími chovanými zvířaty jsou vzácné druhy lemurů. Zoo Ostrava se také, jako jediné u nás, podařilo odchovat mládě slona indického. Více na www.zoo-ostrava.cz

Fotogalerie
6 fotografií