O Katey Sagalové, celým jménem Catherine Louise Sagalové, která 19. ledna slaví své osmašedesáté narozeniny, se dá říct, že byla hvězdou jedné role. Ale zato si ji užila po mnoho let a úspěšných sezón. Narodila se v Los Angeles do židovské rodiny s ukrajinsko-americkými kořeny. Jejím otcem je režisér Boris Sagal (✝57), který je známý hlavně díky práci na televizních dramatech, jako bylo třeba The Twilight Zone či populární Columbo. Kuriózně zemřel při natáčení televizního fimu World War III, když jeho hlavu trefila vrtule helikoptéry.

Kateyina matka, Sara Zwillingová (✝47), byla zase scenáristkou a producentkou. Je tedy jasné, že i jejich děti, které v tomto uměleckém prostředí vyrůstaly, zatoužily po hollywoodské kariéře... Sagalová je starší sestra dvojčat, také hereček, Jean Sagalové a Liz Sagalové (60). Pak má ještě dva mladší bratry, Josepha Sagala (64), taktéž herce, a nejmladšího Davida. Ten jediný se neuplatnil u filmu, je uznávaným právníkem. Sourozenci vyrůstali v Mandevillském kaňonu v části Brentwoodu v Los Angeles, a Katey pak studovala na Kalifornském institutu umění ve Valencii. 

VIDEO: Znělka seriálu Ženatý se závazky v průběhu let

Proslavila ji především role všetečné ženy v domácnosti Peggy Bundové ze sitcomu Ženatý se závazky, za což byla nejednou nominována na Zlatý globus. Ten ovšem získala až za své účinkování v seriálu Zákon gangu v roce 2011. Řadu let také dabovala postavu Turangy Leely v kresleném seriálu Futurama. Kromě toho se věnuje i skládání hudby a zpívá, dokonce i vystupuje na koncertech. Její kariéra je tedy velice úspěšná - o to je to horší ale s jejími vztahy. Je třikrát rozvedená, počtvrté se vdala v roce 2004. 

Má tři potomky, syna Jacksona Jamese Whitea (25), který je po mamince herec, dceru Sarah Grace Whiteovou (27), která má také herecké ambice, a nejmladší Esme Louise Sutterovou (15). Esme dala Katey život v době, kdy jí bylo něco málo přes 52 let. Člověk by jí ale její vyšší věk rozhodně nehádal - možná i proto, že už dávno nenosí své divoce natupírované rudé kadeře. Ostatně ani během seriálu to nebyly vždycky její vlasy, v prvních sériích sice účes vytvářeli v maskérně z jejích kadeří, později už ale nosila paruky...

Fotogalerie
30 fotografií