Její královská Výsost byla k ženám ve své rodině velmi přátelská. Nikdy neměla problém s půjčováním své kolekce ostatním. Už Lady Diana (†36) za svého života několikrát vynesla její šperky jako náušnice, náhrdelníky z perel nebo korunky.

Stejně tak si mnoho šperků od královny vypůjčila Charlesova druhá manželka Camilla. Když si Kamila současného krále Karla III. brala, Alžběta II. jí na delší čas vypůjčila hřebínkovou korunku z diamantů, kterou sama nosila na oficiální bankety.

Teď po smrti královny Alžběty většina cenných šperků připadne do sbírky jejímu nejstaršímu synovi a králi Karlu III. a jeho ženě Camile. Do sbírky patří také její koruna, která byla vystavena na rakvi během pohřbu.

Koruna byla původně zhotovena pro jejího otce, krále Jiřího VI. v roce 1937. Byla ale tak těžká, že ji královna nosila jen velmi zřídka při oficiálních státních událostech. Do sbírky zapadá také ten největší diamant Cullinan, jenž je bezbarvý a byl nalezen v roce 1905 v Jižní Africe.

V posledních letech byly královniny šperky nejvíce viděny na vévodkyni Kate. Tu si královna, jakožto manželku svého vnuka, prince Williama oblíbila. Kate téměř při každé oficiální příležitosti vynesla ať už náušnice z pravých perel, náhrdelníky, či různé diamantové brože a korunky. Také na královnině pohřbu se ozdobila perlami v uších a atypickým náhrdelníkem z perel.

Pozadu nezůstala překvapivě ani vévodkyně Meghan, manželka druhého vnuka prince Harryho. Té královna na osobním setkání, na které ji pozvala, darovala pár nádherných náušnic. I ty Meghan vynesla v den Alžbětina pohřbu.

Není tedy zcela jisté, kdo a které šperky po zesnulé panovnici zdědí. Dá se ale předpokládat, že současná sbírka padne do klína novému králi Karlu III. a jeho ženě Camille. Zda jim ale šperky, které Alžběta II. různě rozpůjčovala ženám z královské rodiny, zůstanou, je stále otázkou.

Video
Video se připravuje ...

Britové nadávají Macronovi, poslední cesta královny a reakce Žilkové na těhotenství Agáty Bára Horáková

Kdo teď zdědí šperky a diamanty po zesnulé královně Alžbětě II.?
Autor: Reuters