Pozvánku na pohřeb dostalo 2000 lidí. Mezi nimi i 500 králů, prezidentů a dalších státníků či politiků. Ti všichni ve Westminsterském opatství vyprovázeli královnu na její poslední cestu. A jelikož šlo o pohřeb panovnice, do Londýna se sjely »pomazané hlavy« ze všech koutů světa, mezi nimi třeba španělský král Felipe VI. (54) či japonský císař Naruhito (62) nebo jordánský král Abdalláh II. (60).

Za Česko se pohřbu zúčastnil premiér Fiala s manželkou Janou (49). Ti měli čestná místa, jelikož před nimi seděl šéf Bílého domu Joe Biden (79) s manželkou Jill (71). „Pohřeb navštívilo obrovské množství hlav států, panovníků a prezidentů a po této stránce je důležité, že jsme tady také viditelně zastoupeni byli,“ uvedl po smutečním obřadu Fiala.

Ten se v neděli účastnil i recepce s novým britským králem Karlem III. (73). „Měl jsem možnost osobně vyjádřit hlubokou účast jménem ČR králi Karlu III.,“ dodal český premiér.

Členkou britské královské rodiny je také princezna Marie Kristina z Kentu (77), která je manželkou prince Michaela z Kentu (80). Česko tak mělo ve Westminsterském opatství další »zastoupení«. Princezna se totiž narodila v Karlových Varech v rodině německého důstojníka ze staré slezské šlechty. Kralování se ale pravděpodobně nedočká. Její manžel je totiž až na 51. místě v nástupnické linii na britský trůn.

A poslední perlička na závěr? Kaple Jindřicha VII. ve Westminsterském opatství má také český otisk. Je zde totiž pohřbena Alžběta Stuartovna, manželka Fridricha Falckého, známého jako tzv. zimní král.

Fridrich Falcký panoval v českých zemích během stavovského povstání, ale po prohrané bitvě na Bílé hoře v roce 1620 vzal nohy na ramena a jeho vláda tak trvala pouze jeden rok. Přesto se jeho choť Alžběta díky tomu pyšnila titulem české královny.

Video
Video se připravuje ...

Stovky tisíc lidí sledovaly pohřeb královny v Hyde Parku Blesk TV

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Fotogalerie
198 fotografií