Pondělní smuteční procesí povede z Westminsterského paláce, tedy Parlamentu Spojeného království, do Westminsterského opatství, tedy Kolegiátního chrámu svatého Petra. Právě tam proběhne zádušní mše za zesnulou panovnici.  

Pohřeb královny je naplánovaný do posledního detailu a ti, kdo dostali pozvánku a veřejného rozloučení se zúčastní, už teď vědí, kde přesně bude jejich místo v průvodu.

VPŘEDU

Jako první před rakví půjdou členové nejdéle sloužícího královského personálu, včetně ředitele soukromé královské sbírky umění Timothy Knoxe, královského státního pokladníka, královského soukromého pokladníka, komorníků, majordoma, osobní asistentky a dalších královniných nejbližších služebníků.

ZA NIMI

Hned za nimi skupina 42 námořníků poveze lafetu. Na ní bude uložena rakev z dubového dřeva. Rakev bude obklopena z obou stran ozbrojenou osobní stráží, královskými lukostřelci a královskými nosiči rakví.

ZA RAKVÍ

První kroky za rakví budou patřit novému králi Karlu III., vedle něj bude kráčet jeho sestra princezna Anna, vedle ní pak bratr princ Andrew a nejmladší syn královny Alžběty II. princ Edward.

V druhé linii půjdou vnuci královny Alžběty II., princ William, princ Harry a vedle něj princ Peter Phillips.

ZA NIMI

Další řadu smutečního procesí bude tvořit synovec britské panovnice a syn její sestry princezny Margaret hrabě David Armstrong-Jones. Dále pak Alžbětin bratranec a nejmladší vnuk krále Jiřího V. vévoda z Gloucesteru Richard. Vedle něj pak půjde viceadmirál a manžel princezny Anny Timothy Laurence.

NÁSLEDUJÍ

Královnini potomci budou následováni služebnictvem britské panovnice a také služebnictvem, jež sloužilo princi Charlesovi do doby, než se stal králem.

Sourozenecké neshody mezi princi Williamem a Harrym tak budou muset jít opět stranou. Od královniny smrti se rozhádaní bratři „smířili“ už jednou, když vedle sebe, doprovázeni svými manželkami Kate a Meghan, kráčeli ve středečním průvodu za rakví z Buckinghamského do Westminsterského paláce.

Nově se také mluví o tom, že se v paláci diskutuje o tom, zda by za rakví neměl jít i Williamův syn George. Byla by to prý naděje pro národ...

Rakev s ostatky královny Alžběty II. bude uložena vedle jejího manžela prince Philipa, jenž zemřel loni v dubnu. Ještě než se tak stane, budou se celostátně držet dvě minuty ticha.

Pohřbu se také zúčastní na 200 hrdinů z lidu, včetně zdravotníků, kteří v době covidové pandemie nasazovali mnohdy i své životy a potili ze sebe krev. Pozvánku dostali také vojáci, kteří se pyšní Řádem Viktoriina kříže, což je od roku 1856 nejvyšší armádní ocenění.

Video
Video se připravuje ...

Voják zkolaboval u rakve královny Alžběty II. Facebook

Fotogalerie
66 fotografií