Krátce po svatbě Harryho a Meghan se manželé rozhodli vzdát se svých oficiálních výhod a povinností jakožto členové britské monarchie. Oficiálně se tak odtrhli od královské rodiny, což je zároveň odstřihlo od královských financí. Jejich děti Archie a Lilibet navíc nezískaly královské tituly, jelikož byly v nástupnické řadě až příliš nízko. To by se teď mohlo změnit…

Po smrti královny se čekalo na to, zda k její smrtelné posteli dorazí kromě vnuka Harryho také jeho žena Meghan. Ta na údajný příkaz krále Karla III. nakonec nepřijela, ale už se mohla zúčastnit pozdějšího průvodu za rakví s ostatky Alžběty II.

Původně Harry s Meghan přicestovali z Ameriky, kde žijí, do Evropy několik dní před Alžbětinou smrtí. Chtěli tu navštívit několik charitativních akcí a pak se vrátit zpět. Když ale královna zemřela, museli své plány změnit. V Británii zůstali, aby se připojili k ostatním členům rodiny. Dokonce byli spatřeni, jak s princem Williamem a vévodkyní Kate obcházejí truchlící lid a též květiny, svíčky a vzpomínkové fotografie. Královnina smrt rozhádané bratry nejspíš smířila.

V době truchlení královská rodina přijala prince Harryho a Meghan zpět mezi sebe a očekává se, že se oba zúčastní pondělního pohřbu zesnulé panovnice. Ale co jejich děti?

Doteď je v USA hlídá Meghanina matka Doria. Podle jejich blízkého zdroje by manželé chtěli, aby jejich děti ještě tento týden přiletěly za nimi do Británie. Jestli se ale zúčastní posledního rozloučení se svou prababičkou, však zůstává otázkou.

Video
Video se připravuje ...

Král Karel III. v Edinburghu u rakve své matky, královny Alžběty II. Reuters

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

 
22:36
19. 9. 2022

Královna již spočinula vedle svého chotě Philipa a lze jen doufat, že teď oba budou odpočívat v pokoji. Británie se nyní musí pomalu, ale jistě vrátit do starých kolejí, ovšem už pod novým králem Karlem III. Ten stanovil období státního smutku až do 26. září.


Za náš tým Blesk a Blesk.cz se s vámi pro dnešek loučíme, ale další informace o dění v Británii přineseme zase v dalších dnech. Děkujeme za vaši pozornost a přejeme dobrou noc!

 
22:24
19. 9. 2022

Imperialistická státní koruna je již k vidění na vysokém oltáři poté, co byla odstraněna z rakve královny Alžběty.

 
22:11
19. 9. 2022

Královská rodina již oznámila, že královna byla pohřbena vedle svého manžela, vévody z Edinburghu, v kapli svatého Jiří ve Windsoru. Oficiální stránky královské rodiny zmiňují, že se soukromý pohřeb odehrál ve večerních hodinách a vedl ho děkan z Windsoru. „Královna byla pohřbena spolu s vévodou z Edinburghu v kapli svatého Jiří,“ stálo v prohlášení.

 
21:54
19. 9. 2022

Desetitisíce lidí, kteří přijeli vzdát poslední hold královně, nyní opouští Londýn. I když dostali doporučení, že se mají vyhnout Paddingtonskému nádraží a raději přes Waterloo odjet do Readingu, stejně se tvoří velké fronty lidí čekajících na spoj.

 
21:35
19. 9. 2022

Ohlédnutí za dnem, kdy se svět loučil s královnou Alžbětou II.

 
21:17
19. 9. 2022

Komě toho, jak náročný den ustáli členové královské rodiny, je oceňována i služba nosičů rakve s tělem vladařky. Známý britský moderátor Piers Morgan je na twitteru nazval „velkolepými“. „Tito skvělí nositelé granátnické gardy 1. praporu byli hrdí na svou královnu a zemi. Předvedli neuvěřitelnou práci ve velmi stresujících podmínkách,“ pochválil je.

 
21:14
19. 9. 2022

V jednom z nejnověji zveřejněných videí na britských serverech je vidět, že princ Harry, který upřímně truchlil po své milované babičce, byl později spatřen, jak se prochází po trávě před kaplí svatého Jiří ve Windsoru ve společnosti své tety princezny Anny a jejím manželem viceadmirálem sirem Timem Laurencem.

 

Když pak nasednul do auta ke své manželce Meghan Markleové, viditelně si odfrknul. Bylo na něm vidět, že je rád, že už to má všechno za sebou...

 
21:07
19. 9. 2022

Princ William a Kate Middletonová sdíleli dnes večer na twitteru dojemnou poctu „na rozloučenou“ královně, když byla uložena ke svému poslednímu odpočinku. Ve svém postu princ a princezna z Walesu napsali: „Sbohem královně, matce, babičce a prababičce.“

 
21:02
19. 9. 2022

Ani pohřeb královny neodradil odpírače monarchie od demonstrací. Do hlavní řeky v centru Dublinu byla vhozena rakev označená nápisem „RIP British Empire“. K incidentu došlo během protestního pochodu proti monarchii, který se konal v irské metropoli právě 19. září, tedy v den, kdy se v Londýně konalo poslední rozloučení se zesnulou královnou Alžbětou II. Protestní pochod v Irsku byl popsán jako odpor „proti plazivému uctívání anglické monarchie ze strany vládnoucí třídy svobodného státu“. Demonstranti také protestovali proti vyvěšení irské vlajky na půl žerdi v den královnina pohřbu.

 

Irský prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin byli přitom mezi světovými vůdci, kteří se zúčastnili pohřbu královny Alžběty II. v Londýně.

 
20:50
19. 9. 2022

Informoval o tom dokonce oficiální twitterový účet královské rodiny.

 
20:46
19. 9. 2022

Její Veličenstvo bude uloženo k odpočinku vedle svého muže, vévody z Edinburghu, v pamětní kapli krále Jiřího VI. - přístavbě hlavní kaple, kde byla pohřbena její matka a otec spolu s popelem královniny sestry, princezny Margaret.

 

Filipova rakev se pro tuto příležitost přesune z královské hrobky do pamětní kaple, aby se připojila ke královnině rakvi.

 
20:44
19. 9. 2022

Právě touto dobou by mělo probíhat poslední, soukromé rozloučení s královnou Alžbětou II. v pamětní kapli krále Jiřího VI. na hradě Windsor. Ceremoniál, který začal v 19:30 (20:30 našeho času), se koná mimo dosah kamer a veřejnosti. Král a členové královské rodiny se tentokrát scházejí po náročném dni ve světle reflektorů na státním pohřbu a slavnostní bohoslužbě zcela v úzkém kruhu královniných nejbližších.

 
20:33
19. 9. 2022

Přestože královnino jmění bylo takřka nezměrné, ať už to movité, případně nemovité, jak se říká, do hrobu si nic vzít s sebou nemůže. Pohřbena bude pouze se dvěma šperky, k nimž měla sentimentální vztah - se svým zásnubním prstenem a oblíbenými perlovými náušnicemi.

 
20:28
19. 9. 2022

Před soukromým pohřbem královny za účasti její rodiny se před bránou Jindřicha VIII. na hradě Windsor začíná tvořit dav. Město se sice od konce průvodu po Long Walk z velké části vyprázdnilo, desítky lidí se ale stále fotí u hradu. Někteří lidé se snaží nahlédnout branou na nádvoří hradu, zatímco jiní jsou na ulici a popíjejí. Královnin oblíbený gin s dubonnetem (což je sladký, aromatický vinný aperitiv), plátkem citronu a spoustou ledu - jde na dračku.

 
20:25
19. 9. 2022

Do kondolenční knihy se dále zapsal například princ Albert z Monaka, řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová, Ursula von der Leyenová, rakouský prezident Alexander Van der Bellen a další významné osobnosti.

 
20:19
19. 9. 2022

Sir Elton John v den královnina pohřbu zavzpomínal na instagramu na svá setkání s královnou.

 

„Dnes se připojím ke zbytku světa při vzpomínce na Její Veličenstvo královnu. Mé vlastní vzpomínky na ni jsou plné radosti a obdivu. Královna mě poctila rytířským titulem a čestným společníkem. Měl jsem to štěstí, že jsem vystoupil na třech jejích jubileích. Byly to vždy radostné a pokorné zážitky. Ale byly to okamžiky mimo veřejnost, při kterých na ni budu vzpomínat nejraději - jak jsme si společně zatančili na Rock Around the Clock na hradě Windsor nebo jak jsem zažil její skvělý smysl pro humor a vřelost na vlastní kůži. Sloužila s grácií a obětavostí a bude nám velmi chybět.“

 
20:06
19. 9. 2022

Vedoucí představitelé EU, Pákistánu, Jižní Koreje, Litvy, Nambie nebo třeba Bermud podepisují kondolenční knihu v Church House po státním pohřbu královny.

 
20:01
19. 9. 2022

Miliony lidí dnes vyšly do ulic Londýna, aby vzdaly poslední poctu královně. Ve městě, kde se narodila a prožila většinu svého života, se její lidé přišli rozloučit a poděkovat jí. Již před svítáním byly na místě obrovské davy a už v devět hodin byla všechna vhodná místa s ideálním výhledem na průvod zaplněna.

 

Dokonce i mimo oficiální pozorovací prostory se lidé snažili zahlédnout pohřební vůz, který vezl královninu rakev do Windsoru. Navzdory žádostem přítomné policie lidé například vyřezávali otvory do sítě, šplhali na zábradlí a mačkali se dokonce hluboko do cesmínových keřů podél okraje Hyde Parku.

 
19:53
19. 9. 2022

Královnu Alžbětu II. si připomínali i v Kanadě. Velký portrét britské vladařky byl vystaven před vzpomínkovými ceremoniemi v katedrále Christ Church v Ottawě v pondělí 19. září 2022.

 
19:40
19. 9. 2022

Státní pohřeb a pohřeb královny Alžběty II. spojil lidi v celé Velké Británii. Lidé se scházejí, aby sledovali pohřeb britské královny Alžběty na velké obrazovce například i v Holyrood Parku v Edinburghu, jenž se nachází ve Skotsku.

 
19:30
19. 9. 2022

Podle odborníků na řeč těla se zdálo, že si princ Harry během své chůze v průvodu za rakví drží trochu odstup od svých příbuzných, zatímco hrabě ze Snowdonu, Sir Timothy Laurence a vévoda z Gloucesteru si chvílemi dokonce povídali. Ne však Harry. Deník The Mirror cituje expertku Judi Jamesovou, že je zřejmé, že Harry nožná vypadá, že je „fyzicky vyloučen“ ze skupiny, ale existují známky toho, že William a Harry by mohli začít napravovat svůj dlouhotrvající spor.

 
19:20
19. 9. 2022

Po dnešním pohřbu Jejího Veličenstva čekalo na evropské členy královské rodiny dlouhé čekání na vyzvednutí z Westminsterského opatství. Přibližně 20 minut poté, co si všichni naposledy vychutnali poslední pohled na rakev královny Alžběty II., byla spatřena skupina členů královské rodiny z celého kontinentu, jak trpělivě čeká na vůz, co je odveze do Windsoru.

 

Mezi těmi, kteří zůstali stát na ulici takřka s rukama v kapsách, byl třeba španělský král Filip VI., Willem-Alexander, král Nizozemska, s manželkou Máximou, dánská královna Margreta II. a korunní princezna Rumunska Margareta.

 
19:12
19. 9. 2022

55 členů královské rodiny na státním pohřbu královny, kteří NEBYLI součástí hlavního průvodu

 

Státního pohřbu královny ve Westminsterském opatství se zúčastnily desítky členů královské rodiny. Těch 55, kteří se sice pohřebu zúčastnili, ale netvořili součást hlavního průvodu, byli:

 

- Vévoda z Kentu - Edward, královnin bratranec

- Princ Michael z Kentu - královnin bratranec

- Princezna Beatrice - dcera vévody a vévodkyně z Yorku a vnučka královny

- Princezna Eugenie - dcera vévody a vévodkyně z Yorku a vnučka královny

- Edoardo Mapelli Mozzi - manžel princezny Beatrice

- Jack Brooksbank - manžel princezny Eugenie

- Sarah, vévodkyně z Yorku - matka princezen Beatrice a Eugenie

- Lady Louise Windsorová - dcera hraběte a hraběnky z Wessexu a vnučka královny

- vikomt Severn - James, syn hraběte a hraběnky z Wessexu a královnina nejmladšího vnuka

- Zara a Mike Tindallovi - dcera princezny Royal a kapitána Marka Phillipse a vnučka královny a jejího manžela Mika

- vikomt Linley - Charles Armstrong-Jones, syn Davida Armstrong-Jonese a Sereny Stanhopeové, hraběte a hraběnky ze Snowdonu. Synovec královny

- Lady Margarita Armstrong-Jones - dcera hraběte a hraběnky ze Snowdonu a velká neteř královny

- Lady Sarah a Daniel Chatto - dcera princezny Margaret a královna neteř a její manžel Daniel

- Samuel Chatto - syn Chattových

- Arthur Chatto - syn Chattových

- Vévodkyně z Gloucesteru - Birgitte van Deursová, manželka Richarda, vévody z Gloucesteru, královnina sestřenice

- hrabě a hraběnka z Ulsteru - Alexander Windsor, syn vévody a vévodkyně z Gloucesteru, a jeho manželka Claire Boothová

- Lord Culloden - Xan Windsor, syn hraběte a hraběnky z Ulsteru

- Lady Cosima Windsorová - druhé dítě hraběte a hraběnky z Ulsteru

- Lady Davina Lewis - starší dcera vévody a vévodkyně z Gloucesteru

- Senna Lewisová - dcera lady Daviny Lewisové a vnučka vévody a vévodkyně z Gloucesteru

- Lady Rose a George Gilman - dcera vévody a vévodkyně z Gloucesteru a jejího manžela

- Lyla Gilmanová - dcera lady Rose Gilmanové

- hrabě a hraběnka ze St Andrews - George Philip Nicholas Windsor, syn vévody z Kentu, a jeho manželky Sylvany Tomaselliové

- Lord Downpatrick - syn hraběte a hraběnky ze St Andrews

- Lady Marina-Charlotte Windsorová a Lady Amelia Windsorová - děti hraběte a hraběnky ze St Andrews a vnučky vévody z Kentu

- Lady Helen a Timothy Taylor - dcera vévody z Kentu a jejího manžela

- Columbus Taylor, Cassius Taylor, Estella Taylorová a Elosie Taylorová - synové a dcery lady Helen Taylorové

- Lord Nicholas Windsor - syn vévody z Kentu

- Albert a Leopold Windsorovi - vnuci vévody z Kentu

- Princezna z Kentu - provdaná za královnina bratrance prince Michaela z Kentu

- Lord a Lady Frederick Windsor - syn prince a princezny Michaela z Kentu a jeho manželky, známější jako herečka Peep Show Sophie Winklemanová

- Lady Gabriella a Thomas Kingston - dcera prince a princezny Michaela z Kentu a její manžel

- Princezna Alexandra, lady Ogilvy - jedna z královniných sestřenic

- James a Julia Ogilvy - syn princezny Alexandry a jeho manželka Julie

- Alexander Ogilvy - syn Jamese a Julie Ogilvyových

- Flora a Timothy Vesterbergovi - dcera Jamese a Julie Ogilvyových a jejího manžela

- Marina Ogilvy - dcera princezny Alexandry

- Christian Mowatt - syn Mariny Ogilvy, vnuka princezny Alexandry

- Zenouska Mowatt - dcera Mariny Ogilvy, vnučky princezny Alexandry

 
19:06
19. 9. 2022

Princ Harry byl údajně informován o královnině smrti pět minut před oficiálním oznámením, tvrdí britský deník The Mirror. Vévoda ze Sussexu byl v letadle do Aberdeenu, když dostal zdrcující telefonát od svého otce. Zároveň mu bylo řečeno, že by měl urychleně spěchat do Balmoralu. Než ale Harry přistál, zpráva o královnině smrti už byla oznámena světu.

 

Mluvčí krále později uvedl: „Veřejnost byla informována až poté, co byl informován každý člen rodiny.“ Jenže neupřesnil, že v některých případech to byla otázka jenom pár minut…

 
19:02
19. 9. 2022

Po pohřbu všude zůstaly hromady květin…

 
19:00
19. 9. 2022

Pohřeb královny Alžběty II. byl pro mnohé náročný nejenom psychicky, ale i fyzicky. Nejeden voják během své služby zkolaboval…

 
18:54
19. 9. 2022

Co se bude dít dál? Královnina blízká rodina, včetně krále Karla III., se zúčastní soukromého obřadu v 19:30 (20:30 našeho času), bez přítomnosti kamer a v naprostém soukromí.

 

Rakve Alžběty II. a prince Philipa budou vyneseny z královské hrobky a přeneseny do rodinné kaple. Jméno královny a jejího manžela bude podle předchozích plánů přidáno přes noc do kaple na speciálně vytvořený náhrobní kámen: Typicky jednoduchý a nenáročný památník na královnu.

 
18:32
19. 9. 2022

Odcházející smuteční hosty ale nyní čeká skutečný boj, aby se dostali nejenom do svých domovů v Londýně, ale i cestou z Londýna jako takového. Na nádraží Waterloo se tvoří obrovské fronty přes celé haly…

 
18:29
19. 9. 2022

Truchlící příznivci královské rodiny, obzvláště pak Alžběty II., odcházejí z Long Walk ve svých zástupech poté, co byla královnina rakev přenesena do kaple svatého Jiří a pohřbena po boku jejího manžela, rodičů a sestry. Z obrovského davu většina již odešla, ti zbývající sledují černobílé archivní záběry královny z doby před desítkami let přehrávané na velkoplošných obrazovkách s klasickou hudbou v pozadí.

 
18:25
19. 9. 2022

Zatímco kaple byla k prasknutí nacpaná královskou rodinou, věrným personálem a dalšími důležitými osobami z blízkého královnina okolí, král Karel III. nechal jedno místo v první řadě prázdné. To kvůli tradici, kterou založila jeho matka, aby se ujistila, že jí tam nebude nikdo překážet ve výhledu. Zdá se, že tato tradice bude pokračovat i po jejím skonu…

 
18:13
19. 9. 2022

Členové královské rodiny postupně opouštějí kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Princ a princezna z Walesu opustili kapli autem se svými dětmi princem Georgem a princeznou Charlotte, následovali je vévoda a vévodkyně ze Sussexu. Princ Harry vypadal mimochodem před bohoslužbou velmi rozhozeně. Král, doprovázen královnou chotí, odešel z místa posledního odpočinku své maminky poté, co poděkoval těm, kteří vedli bohoslužbu.

 

Postupně je následovali další členové královské rodiny, kteří se také zastavili, aby si promluvili s děkanem a arcibiskupem, a nakonec všichni zamířili ke Karlovi III. a Camille do hradu.

 
18:06
19. 9. 2022

Král Karel III. vypadal upřímně zasažen žalem, když všichni v kapli svatého Jiří zpívali státní hymnu. Seděl mimochodem na stejném místě, na kterém byla usazena sama královna na pohřbu svého milovaného manžela Philipa, vévody z Edinburghu.

 

Mimochodem, i William následoval svého otce - posadil se na stejné místo, na kterém seděl král na Philipově pohřbu v dubnu 2021.

 
17:57
19. 9. 2022

Královnina rakev byla spuštěna do královské hrobky v kapli svatého Jiří. Během tohoto úkonu děkan z Windsoru recitoval žalm 103, který obsahuje tradiční větu: „Vydej se na cestu z tohoto světa, ó křesťanská duše“. Pronesl také modlitbu, ve které je zesnulý svěřen do Božího milosrdenství.

 

Bohoslužba byla zakončena tím, že dudák zahrál A Salute to the Royal Fendersmith ze dveří mezi kaplí a děkanským ambitem, přičemž hudba postupně utichala, jak kráčel směrem k děkanství. Královnin dudák, major Paul Burns z Royal Regiment of Scotland, tak splnil svou poslední službu: Do té doby vždy každé ráno budil Alžbětu II. zvukem dud.

 

Arcibiskup z Canterbury poté bohoslužbu zakončil požehnáním, než shromáždění zazpívalo státní hymnu.

 
17:54
19. 9. 2022

Kde je kdo usazen? Jak můžete vidět zde, první řada patří nejbližším rodinným příslušníkům. Princ z Walesu sedí na konci řady vedle svého syna prince George, vedle něj je Kate, princezna z Walesu, spolu s její dcerkou princeznou Charlotte. Vedle nich je usazen princ Harry a jeho manželka Meghan Markle.

 
17:49
19. 9. 2022

Na konci závěrečné hymny král Karel III. položil na rakev plachetku The Queen's Company Camp Colour of the Grenadier Guards. Lord Chamberlain ve stejnou dobu „zlomil“ svou kancelářskou hůlku a položil ji na rakev. Účelem zlomení hůlky je vytvořit symetrii se třemi státními nástroji, které byly odstraněny z rakve.

 

Předtím byla totiž z královniny rakve sejmuta koruna, koule a žezlo, které děkan z Windsoru umístil na oltář kaple svatého Jiří.

 
17:43
19. 9. 2022

Reverend David Conner přednesl během bohoslužby čtení ze Zjevení 21:1-7. Stejná pasáž byla přečtena na pohřbech královnina otce krále Jiřího VI. v roce 1952 a jejích prarodičů krále Jiřího V. v roce 1936 a královny Marie v roce 1953. Čtení končí slovy: „Jsem Alfa a Omega, začátek a konec. Tomu, kdo žízní, dám zdarma pramen vody života. Kdo vítězí, zdědí vše; a já budu jeho Bohem a on mi bude synem.“

 
17:32
19. 9. 2022

Windsorský děkan, reverend David Conner, během své řeči uvedl: „Sešli jsme se zde, abychom svěřili do rukou Božích duši jeho služebnice, královny Alžběty. Tady, v kapli svatého Jiří, kde se tak často sama modlila, si na ni musíme vzpomenout jako na někoho, jehož nekomplikovaná, ale hluboká křesťanská víra přinesla tolik ovoce. Ovoce v podobě neochvějné služby národu i širšímu světu, ale také v laskavosti, starosti a uklidňující péči o její rodinu, přátele a sousedy.“

 

S odkazem na „rychle se měnící a často neklidný svět“ děkan ocenil „klidnou a důstojnou přítomnost“ zesnulé královny. Řekl, že dispozice panovníka „nám dodala sebevědomí, abychom čelili budoucnosti stejně jako ona - s odvahou a nadějí“.

 

Na závěr licitace řekl: „Když s vděčným srdcem uvažujeme o těchto a mnoha dalších způsobech, kterými byl pro nás její dlouhý život požehnáním, modlíme se, aby nám Bůh dal milost, abychom uctili její památku tím, že budeme následovat její příklad. Modleme se, abychom s naší sestrou Alžbětou konečně poznali radosti věčného života.“

 
17:26
19. 9. 2022

Jako první zazněl sborový zpěv žalmu 121, který zhudebnil sir Henry Walford Davies, jenž dříve sloužil jako varhaník kaple. Je to píseň, ktrou si vybrala sama královna - již řadu let prý měla jasno v pořadí bohoslužeb, co zazní na jejím pohřbu, schválila výběr modliteb, hymnů a další doprovodné hudby.

 
17:22
19. 9. 2022

Bohoslužba začala.

 
17:21
19. 9. 2022

Také princ George a princezna Charlotte dorazili do kaple svatého Jiří na slavnostní bohoslužbu. Obě děti se již účastnily bohoslužby ve Westminsterském opatství spolu se svými rodiči, tedy princem a princeznou z Walesu Williamem a Kate. Nyní je čeká komornější rozloučení s milovanou prababičkou.

 
17:18
19. 9. 2022

Královnina rakev byla přenesena do kaple svatého Jiří, kde bude Její Veličenstvo uloženo ke svému poslednímu odpočinku. Průvod doprovázeli členové její královské rodiny, za rakví i tentokrát kráčel král v doprovodu královny manželky.

 
17:13
19. 9. 2022

Královnini milovaní corgiové Muick a Sandy a také jeden z jejích nejoblíbenějších koní se ve Windsoru zvláštně a dojemně rozloučili se svou zesnulou paničkou. Mladé pejsky - jednoho na červeném vodítku a druhého na modrém vodítku - vyvedlo služebnictvo ven, aby sledovali příjezd královniny rakve. Emma,​královnin kůň, zase stála na trávě v mezeře mezi květinovými poctami podél Long Walk.

 
17:08
19. 9. 2022

Carole a Michael Middletonovi, rodiče princezny z Walesu, dorazili na hrad Windsor na slavnostní bohoslužbu. Již nyní by se v kapli svatého Jiří měli nacházet třeba premiérka Liz Trussová s manželem Hughem O'Learym nebo novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

 
17:03
19. 9. 2022

Třídu Long Walk u hradu Windsor zaplavili občané.

 
16:57
19. 9. 2022

Čtyři královniny děti, král Karel III., princezna Anne a princové Andrew a Edward, a tři vnuci, princové William, Harry a Peter Phillips, vítají rakev u hradu Windsor.

 
16:53
19. 9. 2022

Průvod se táhne přes dolní nádvoří. Musí ale ještě urazit kus cesty k nejstarší části hradu. 

 
16:47
19. 9. 2022

V zahradách Windsoru se nastoupené služebnictvo loučí s panovnicí. 

 
16:46
19. 9. 2022

Pohřební vůz s rakví v doprovodu vojáků projel branou hradu Windsor a skrz soukromé pozemky míří ke kapli. 

 
16:45
19. 9. 2022

Členové královské rodiny – mezi nimi například Zara Tindallová či Sarah Fergusonová – dorazili do kaple sv. Jiří ve Windsoru. 

 
16:40
19. 9. 2022

Král Karel III. a za ním jeho následník – korunní princ William.

 
16:38
19. 9. 2022

Lidé u bran ke hradu Windsor vítají královnu spontánním potleskem. 

 
16:27
19. 9. 2022

Desetitisíce lidí zaplnily okraje promenády Long Walk a přihlížejí smutečnímu průvodu. Vojenská hudba hraje smuteční pochody. Nálada je velmi emotivní. 

 
16:07
19. 9. 2022

Smuteční kolona s rakví přijíždí k hradu Windsor. Asi za hodinu se zde uskuteční další smuteční ceremoniál a večer zde bude Alžběta II. pohřbena – vedle svého manžela, prince Philipa (†99), který zemřel loni.  

 
16:04
19. 9. 2022

Král Karel III. dorazil ke hradu Windsor. 

 
16:04
19. 9. 2022

Princ George ve Westminsterském opatství seděl vedle táty. 

15:54
19. 9. 2022

Desítky státníků, zástupců států, monarchů a diplomatických delegací se před recepcí, kterou před pondělním pohřbem královny Alžběty II. uspořádal v Buckinghamském paláci král Karel III. (73), přišly poklonit do Westminsterského sálu britského parlamentu k rakvi zesnulé panovnice. VÍCE ČTĚTE ZDE.>>

15:44
19. 9. 2022

Fiala krátce mluvil s králem Karlem III., premiér mu připomněl jeho návštěvu v ČŘ i projekty, do kterých je zapojen.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
15:42
19. 9. 2022

Mapa smutečního procesí na hradě Windsor. To začne na začátku promenády The Long Walk krátce po 15:00 londýnského času (16:00 SELČ).

 

 

15:41
19. 9. 2022

Tisková konference premiéra Fialy na střeše českého velvyslanectví v Londýně právě začala.

 
15:40
19. 9. 2022

Rozloučení s královnou Alžbětou II. (†96): Zásadní okamžiky bohoslužby! Vzkaz královny i skryté symboly. ČTĚTE ZDE>>

 
15:36
19. 9. 2022

Malý princ George neudržel slzy. 

 
15:36
19. 9. 2022

Královskou drobotinu při vstupu do Westminsterského paláce přivítali salutováním. 

 
15:35
19. 9. 2022

Harry v katedrále obracel oči k nebi. 

 
15:26
19. 9. 2022

Všeobecně se soudilo, že královna nejlépe vycházela se sestrou Margaret (†71), ale není to pravda. V jejím životě byly jiné tři ženy, kterým nejvíce důvěřovala. O koho jde? ČTĚTE ZDE>>

 
15:24
19. 9. 2022

Král Karel III. také plakal – snažil se ale, aby to nikdo neviděl. Na rozdíl od své snachy se od fotoaparátů snažil ve slabých chvilkách odvracet. 

 
15:18
19. 9. 2022

Americká herečka a manželka prince Harryho Meghan Markleová byla spatřena, jak si utírá slzy. Ze všech členů britské královské rodiny plakala nejvíce – či nejokatěji. 

 
15:06
19. 9. 2022

Kate Middletonová s dětmi cestovala s tchyní Camillou. 

 
15:03
19. 9. 2022

Dcery prince Andrewa, princezny Beatrice a Eugenie. 

 
15:02
19. 9. 2022

Král Karel III. 

 
15:02
19. 9. 2022

Kate Middletonová, princ George a královna Camilla. Cestovala s nimi i mladší Charlotte, ta ale na snímcích není vidět. 

15:01
19. 9. 2022

Stovky tisíc lidí sledovaly pohřeb královny v Hyde Parku.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
15:00
19. 9. 2022

Smuteční procesí z Westminsterského opactví k Wellingtonskému oblouku. 

14:49
19. 9. 2022

Premiér Petr Fiala se z Westminsterské katedrály přesunul na recepci pořádanou britským ministrem zahraničí. Pak ho čeká tisková konference na českém velvyslanectví v Londýně. 

 

 
14:39
19. 9. 2022

Další fáze pohřbu bude následovat až na zámku ve Windsoru. 

 
14:37
19. 9. 2022

Vůz s rakví se dal do pohybu směr Windsor. Vojáci salutují – včetně zjevně zdrceného krále Karla III. Hraje britská státní hymna. 

 
14:36
19. 9. 2022

Rakev s královnou byla naložena do pohřebního vozu. Všichni v pozoru sledují, až se dá auto do pohybu. 

 
14:35
19. 9. 2022

Všechny 4 děti královny Alžběty II. – král Karel III., princezna Anne a princové Andrew a Edward. Za nimi mladší generace – Karlovi synové William a Harry a syn princezny Anne Peter Phillips. 

 
14:33
19. 9. 2022

Charlotte a George vypadají smutně. V davu lidí si něco špitají. 

 
14:32
19. 9. 2022

8 vojáků pomalu přemisťuje rakev z lafety do pohřebního vozu. 

14:31
19. 9. 2022

Po pravé straně oblouku zastavily vozy s manželkami. 

 
14:29
19. 9. 2022
 
14:28
19. 9. 2022

Princové Andrew a Edward

 
14:28
19. 9. 2022

Z davu museli vynést dalšího bezvládného člověka. 

14:21
19. 9. 2022

Procesí dorazilo k Wellingtonovu oblouku.

VIDEO
Video se připravuje ...
14:17
19. 9. 2022

U Wellingtonova oblouku bude rakev sňata z lafety a naložena do pohřebního vozu, aby byla následně dovezena do Winsoru. Tam bude v pět hodin další liturgie. 

14:16
19. 9. 2022

Královské dělostřelectvo v Hyde parku vypaluje 41 slavnostních salv. Ve 13 hodin bude v Toweru vypáleno dalších 60 salv. 

14:10
19. 9. 2022

Lidé s napětím sledují procesí v Hyde parku.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:09
19. 9. 2022

To, že jsou během smutečního průvodu využity automobily a ne kočáry, rozhodla za života ještě sama královna. 

14:07
19. 9. 2022

Fanoušci královny před Buckinghamským palácem.

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
IMAGE
 
14:06
19. 9. 2022

Smuteční procesí prochází kolem Buckinghamského paláce. 

 
14:06
19. 9. 2022

Španělský král Filip a královna Letizia.

 
14:03
19. 9. 2022
 
14:02
19. 9. 2022

Meghan Markleová a Sophie Rhys-Jonesová. 

14:01
19. 9. 2022

Vojenské hudby hrají po celou dobu smuteční pochody. Pochodovat a zároveň hrát na hudební nástroj je nesmírně obtížná disciplína, která se učí na konzervatoři. Ne každý ji zvládne. 

 
13:57
19. 9. 2022

Průvod se blíží k Wellingtonovu oblouku. Na místě čeká královské dělostřelectvo, které vypálí slavnostní salvy. 

 
13:56
19. 9. 2022

V předvečer pohřbu královny Alžběty II. se nad Buckinghamským palácem opět objevila duha.

 
13:54
19. 9. 2022

Vévodkyně Meghan Markleová, manželka prince Harryho, a hraběnka Sophie Rhys-Jonesová, manželka prince Edwarda, společně jedou v jednom voze. 

Fotogalerie
76 fotografií