Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rozloučení s královnou (†96): 30 střípků z obou bohoslužeb! Kolapsy vojáků i zvláštní rituály

/
  • Pohřeb královny
    19. září 2022 ● 15:19

    Ve Westminsterském opatství se v pondělí 19. září uskutečnila hodinová bohoslužba za zesnulou královnu Alžbětu II., která byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britské historii. Na závěr zazněla obřadní vojenská skladba Last Post následovaná dvěma minutami ticha pro celou Británii. Po zpěvu hymny nakonec na kůru se sólovým žalozpěvem vystoupil vrchní královský dudák. Jaké byly nejzajímavější momenty?

  • 1.

    Speciální autobusy

    Jednalo se o první pohřeb vládnoucího panovníka v opatství od roku 1760. Jde proto o výjimečnou příležitost. Aby byl zajištěn hladký průběh veškeré dopravy, na přepravu hostů byly využity speciální autobusy. Výjimkou byl Joe Biden – prezident USA trval na tom, že použije svůj vlastní pancéřovaný vůz.

  • 2.

    8 nosičů a 142 námořníků

    Rakev v úvodu obřadu umístilo na katafalk před hlavním oltářem osm nosičů, kteří ji pak vrátili na historickou lafetu. S tou se poté 142 příslušníků královského námořnictva vydalo k Wellingtonovu oblouku.

     

    Lafeta, která již 120 let slouží k převozu panovníků k poslednímu odpočinku, byla vyrobena v 19. století na přesun lehkých polních děl. Brzy se ale stala lafetou ceremoniální. Používá se nepravidelně, každý měsíc je ale podrobena několikahodinovému leštění, aby byla vždy použitelná.

  • 3.

    Oltář

    Divákům se při obřadu nabízel pohled na hlavní oltář – s nejstarší deskovou malbou na území Anglie (ze 13. století). Samotný oltář byl součástí jak smutečních, tak svatebních i korunovačních ceremoniálů anglických panovníků od 11. století.

  • 4.

    Tajemství koruny

    Zaujala i koruna, která byla položena na rakvi. Ta byla zhotovena pro korunovaci Jiřího VI. roku 1937 na zakázku společností Garrard & Co, přičemž se jednalo o mírně upravenou kopii Imperiální královské koruny královny Viktorie. Do současné podoby byla upravena pro korunovaci Alžběty II. roku 1953, součástí úprav bylo především snížení celé koruny o 25 milimetrů.

     

    Na této koruně britského impéria je také množství drahých kamenů: 2 868 diamantů, 273 perel, 17 safírů, 11 smaragdů a 5 rubínů.

  • 5.

    96 minut, 96 let

    Westminsterské opatství dnes odbilo jednou každou minutu po dobu 96 minut, na památku královny, která zemřela ve věku 96 let.

  • 6.

    2000 hostů

    „S vděkem vzpomínáme na její neochvějný závazek vznešenému poslání královny Británie a Společenství,“ pronesl v úvodu bohoslužby westminsterský děkan David Hoyle ke shromážděným 2000 hostům. 

  • 7.

    Fiala za Bidenem

    Cestou k oltáři rakev, kterou zdobila koruna, minula hrob neznámého vojína v hlavní chrámové lodi a také řadu bývalých britských premiérů usazených v chórových lavicích.

     

    V jižní příčné lodi katedrály seděli příslušníci královských rodin, prezidenti a premiéři z celého světa včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo amerického prezidenta Joea Bidena, který měl místo před českým premiérem Petrem Fialou.

     

    V severní příčné lodi byli držitelé vysokých britských vyznamenání – Viktoriina kříže a Jiřího kříže – z Británie i britského Společenství.

  • 8.

    Smrt jako dveře ke slávě

    „Osudem mnoha vůdců bývá, že jsou oslavováni za svého života a zapomenuti po své smrti. Osudem služebníků Boha, ať slavných či neznámých, je, že jejich smrt je dveřmi ke slávě,“ pronesl arcibiskup z Canterbury Justin Welby, který přednesl kázání.

     

    „We will meet again“ neboli „Opět se potkáme“ – slova, která královna Alžběta II. použila ve svém projevu v době pandemie, aby občanům dodala naději. Nyní je zopakoval arcibiskup – opět se potkáme, tentokrát už ale na onom světě.

  • 9.

    Slova premiérky

    Krátce po děkanovi z Westminsteru a po zpěvu Žalmu 42 zhudebněného pro tuto příležitost skladatelkou Judith Weirovou, vystoupila se čtením z evangelia podle Jana ministerská předsedkyně Liz Trussová. Vybrala si pasáž, ve které Kristus svým následovníkům slibuje místo v nebi. Se čtením vystoupila i generální tajemnice britského Společenství Patricia Scotlandová.

  • 10.

    Uniformy

    Král Karel III. měl na sobě uniformu admirála. Princ William má na sobě uniformu královského letectva.

  • 11.

    Hymna pro krále

    Během obřadu zazněla hymna – tu zpívali všichni, kromě krále Karla III. Hymna totiž patří jemu a panovník ji tedy nezpívá.

  • 12.

    Muži pěšky, ženy v autech

    Ve smutečním průvodu, který rakev po obřadu provázel, opět kráčel král Karel III. s nejvýše postavenými mužskými členy královské rodiny. Ženy z královské rodiny následovaly v automobilech. To, že jsou během smutečního průvodu využity automobily a ne kočáry, rozhodla za života ještě sama královna. Cesty k opatství jsou vysypané pískem, aby se po nich pohodlně chodilo koním.

  • 13.

    Zranění Camilly

    Královna Camilla absolvovala cestu se zlomeným prstem na noze, každý krok byl pro ni proto bolestivý.

  • 14.

    Charlotte a strýček Harry

    Celý tento den byl jistě nejnáročnější pro nejmladší členy královské rodiny, tedy George a Charlotte. Naštěstí měli oporu ve své mamince Kate. Také princ Harry ale nezůstal pozadu a poskytl jim pomoc, když to potřebovali. Charlotte se totiž během obřadu na strýčka zadívala, on její pohled zachytil a usmál se na ni. Zdá se, že i když se moc nevídají, pořád je to zkrátka rodina. 

  • 15.

    Eugenie a Beatrice prchly dřív?

    Zvláštní byl moment, těsně před koncem smutečního obřadu, kdy dcery prince Andrewa Beatrice a Eugenie narychlo odešly. Dokonce se zdálo, že za nimi chce jít i jejich matka Sarah Fergusonová, ale nakonec zůstala. Všichni fanoušci královsých rodin hned začali divoce spekulovat, co to asi znamenalo. Někoho napadlo, že sestry, které jsou si neuvěřitelně blízké a neseděly vedle sebe, zkrátka potřebovaly vzájemnou podporu, a proto vyhledaly jedna druhou...

     

     

    Oficiální verze ale zatím zní, že se chtěly rakví s královninými ostatky ještě naposledy poklonit, před tím, než musely nasednout do auta a odjet. 

     

  • 16.

    Menší obřad pro 800 hostů

    Státníci přítomni na bohoslužbě se odebrali na recepci, kterou pořádá britský ministr zahraničí James Cleverly. Následovala bohoslužba v 17 hodin našeho času na hradě Windsor, kam rakev později odpoledne dorazila. Zúčastnilo se zhruba 800 hostů včetně zaměstnanců královských sídel, kteří se s královnou osobně setkávali.

  • 17.

    Dlouhé čekání

    Po dnešním pohřbu Jejího Veličenstva čekalo na evropské členy královské rodiny dlouhé čekání na vyzvednutí z Westminsterského opatství. Přibližně 20 minut poté, co si všichni naposledy vychutnali poslední pohled na rakev královny Alžběty II., byla spatřena skupina členů královské rodiny z celého kontinentu, jak trpělivě čeká na vůz, co je odveze do Windsoru.

    Mezi těmi, kteří zůstali stát na ulici takřka s rukama v kapsách, byl třeba španělský král Filip VI., Willem-Alexander, král Nizozemska, s manželkou Maximou, dánská královna Margreta II. a korunní princezna Rumunska Margareta.

  • 18.

    Pocta dělostřelectva

    Královské dělostřelectvo v Hyde Parku vypálilo na počest Alžběty 41 slavnostních salv, ve 13 hodin dalších 60 salv.

  • 19.

    VIDEO

    Video
    Video se připravuje ...

    Británie drží minutu ticha. Luboš Procházka

  • 20.

    Windsor

    V kapli svatého Jiří na hradě Windsor se konal druhý smuteční obřad za královnu, kterého se tam účastnilo asi 800 hostů. Byli mezi nimi členové královské rodiny, premiéři členských zemí britského Společenství či zaměstnanci královských sídel, kteří se s panovnictví osobně setkávali.

     

  • 21.

    Vojáci, salvy i zvony

    Po státním pohřbu a velkolepém průvodu v Londýně odpoledne přijel pohřební vůz s královninou rakví do městečka Windsor. Ke stejnojmennému hradu rakev panovnice doprovodilo procesí s čestnými strážemi po takzvané Dlouhé stezce, kterou lemovali vojáci z několika vojenských útvarů, vojáci rakev také doprovázeli. Každou minutu se rozezněly zvony a zevnitř hradního areálu zněly dělové salvy.

  • 22.

    Pejsci

    Procesí, které doprovázela smuteční hudba, na místě pozorovaly tisíce lidí. Zesnulou panovnici přišli vyprovodit také její mazlíčci. Zaměstnanci hradu na nádvoří přivedli psy corgi, plemeno, které Alžběta II. chovala celý život.

     

  • 23.

    Poník

    Před hradem byl také královnin poník Emma. Také on se tak byl se svou paní naposledy rozloučit.

  • 24.

    Nechyběl ani král

    K vojenskému doprovodu se na hradním nádvoří znovu přidali také vysoce postavení členové královské rodiny, včetně nového krále Karla III. Společně se odebrali do kaple svatého Jiří na menší smuteční obřad pro asi 800 lidí.

  • 25.

    S odvahou a nadějí

    V doprovodu členů královské rodiny přenesli nosiči rakev do interiéru kaple. Sbor poté zazpíval Žalm 121. Bohoslužbu zahájil windsorský děkan David Conner. „Její klidná a důstojná přítomnost nám uprostřed našeho rychle se měnícího a často neklidného světa dodala důvěru, abychom stejně jako ona čelili budoucnosti s odvahou a nadějí,“ prohlásil na úvod bohoslužby o královně Alžbětě.

  • 26.

    Hvězda sboru

    V kapli zazněla velmi procítěně zazpívaná píseň na počest panovnice, přičemž ve velkém dětském sboru zaujal především jeden chlapeček, který vše očividně velmi prožíval, a to i přes svůj nízký věk. Jistě to pro něj byla čest.

  • 27.

    Klenoty do Toweru

    Po Connerovi přečetli modlitby tři kaplani z panství, na kterých královně nejvíce záleželo - Sandringhamu, Balmoralu a Windsoru. Korunní klenotník poté z rakve sňal královninu korunu, žezlo a jablko, které budou vráceny do londýnského Toweru.

  • 28.

    Zlomená hůlka

    Královnin lord komoří, kterým byl bývalý ředitel tajné služby MI5 Andrew Parker, následně symbolicky zlomil svou úřední hůlku a položil ji na královninu rakev. Ta poté byla za zvuků hymny spuštěna do královské krypty. Působí to trochu jako zvláštní rituál, ale má to zřejmě vyjádřit úctu zesnulé královně.

  • 29.

    Další osud rakve

     Rakev bude přenesena do rodinné hrobky, kde ji později večer během soukromého obřadu pohřbí členové královské rodiny. Alžběta II. večer spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu. Státní smutek bude na žádost nového krále pokračovat do 26. září.

  • 30.

    Kolapsy vojáků

    Pohřeb královny Alžběty II. byl pro mnohé náročný nejenom psychicky, ale i fyzicky. Nejeden voják během své služby zkolaboval...  

     

    Fotogalerie
    252 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 15

Vojtěch Korynta: Přesně tak. Už je to trapný.

(20. 09. 2022 15:45)

verka1: Borci co nesli těžkou rakev 👍

(20. 09. 2022 11:57)

latecia: Presne tak. Briti neuznavaji a nerespektuji prizvuk z vychodu. Neni mozna s nima debata, snazi se cloveka zandat spatky do krabicky nebo utisit, maji nas za otroky. nastesti ziju v Londyne a delam na sebe takze ty intelektualne omezeny nepotrebuju.To Amerika to je jina, tam naopak respektuji jinou evropskou kulturu, historii, krasnou Prahu, zajimaji se o to odkud clovek je, co umi, kdo je a ne jaky ma prizvuk.

(19. 09. 2022 20:44)

prochaskanamoste: Nutí tě snad někdo? Já jsem si to všechno moc ráda prohlédla a bylo by jen dobře, kdyby tak učinilo co nejvíce Čechů, aby se naučili dobře vnímat smět a disponovat pěknými móresy.

(19. 09. 2022 19:57)

soorry: Pěkně sedí za Bidenem, asi mu chtěl vlézt někudy do zadele.

(19. 09. 2022 19:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy