Smrt britské královny Alžběty II. (†96) zasáhla celý svět. Nejhlubší smutek ale pochopitelně dopadá na její rodinu. Přesto jsou truchlící pozůstalí připraveni dostát svým státnickým povinnostem a na první místo i v náročné době postavit občany. 

Plnění povinností svedlo v sobotu večer dohromady i znesvářené bratry prince Harryho a prince Williama i s jejich manželkami. Všichni čtyři se v černých smutečních šatech objevili na hradě Windsor, aby si prohlédli záplavu květin, vzkazů a dalších pozorností, které sem nanosili občané. Při té příležitosti vyrazili na malou obchůzku a s přítomnými příznivci se pozdravili. 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno. Blesk

Smíšené reakce na Meghan

Občané gesto viditelně ocenili. Hlasitě princům a vévodkyním vyjadřovali podporu, podávali jim kytice a vřele je zdravili. Jedna osoba ale nevyvolávala tak pozitivní reakce jako ty ostatní... 

Od té doby, co se Meghan a Harry stáhli ze svých královských úloh a odstěhovali se do zámoří, totiž vévodkyně ze Sussexu královskou rodinu rozhodně nešetřila. Hned v několika rozhovorech nešetřila třaskavými prohlášeními, ze kterých rodina jejího manžela vyšla jako rasistická banda šikanátorů. Není proto divu, že fanoušci královské rodiny vítali Meghan při nejlepším rozpačitě. 

Lidé jí odmítali podat ruku

Někteří vévodkyni zdravili s úsměvem. Meghan se rozplývala nad dětmi v prvních řadách a několika občanům navzdory zvyklostem nabídla i objetí. Řada jiných ji ale pozorovala s kamennou tváří a viditelně dávala najevo svůj nesouhlas nad tím, že právě tato žena kráčí po boku korunního prince Williama, který se jednou má stát jejich králem. Řada lidí v prvních řadách dokonce odmítla podat Meghan ruku. 

Pozval je sám korunní princ

Byl to nicméně právě budoucí král William, kdo se o přítomnost Harryho i jeho manželky zasadil. Právě on je podle informací novinářů požádal, aby ho na cestě doprovodili. „Je to bezpochyby významný okamžik v historii vztahu mezi oběma bratry,“ uvedl na Twitteru novinář Omid Scobie. 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Princi Charlesovi se stýská po Harrym, říká Robert Lacey. Jiří Marek, Lukáš Červený

Školačka nabídla olivovou ratolest

Zatímco někteří viditelně dávali najevo svůj nesouhlasný názor, jiní přijali postoj prince Williama a stejně jako on nabídli Američance i mladšímu z princů olivovou ratolest. Čtrnáctileté děvče například objalo vévodkyni a pro televizi CNN se následně svěřilo, že tak učinilo právě proto, aby jí ukázalo, že je v Británii stále vítána.

O výročním víkendu ji vybučeli

Jednalo se navíc o první veřejné vystoupení princovy manželky od oslav 70. výročí královnina nástupu na trůn, které probíhaly o prodlouženém víkendu letos v červnu. Tehdy se ovšem Meghan zdaleka nedostala k občanům tak blízko, jako teď. Už tehdy na ni ale zpovzdálí bučeli a přijetí rozhodně nebylo zcela kladné.

Rozvedená herečka do rodiny nezapadla

Meghan Markleová se do britské královské rodiny přivdala jako rozvedená americká herečka, která má za sebou i nějaké ty lechtivé scény. Ačkoli prince Harryho zcela očarovala a on se do své ženy zdá být naprosto zblázněný, ne všichni ji si oblíbili stejně jako on. Meghan do královské rodiny zkrátka nikdy tak úplně nezapadla. V roce 2020 se pak i s manželem vzdala titulů Jeho/Její královská Výsost a z Anglie se odstěhovali do zámoří. Od té doby poskytla celou řadu třaskavých rozhovorů a na rodinu svého muže veřejně hází jedno bizarní obvinění za druhým.

Video
Video se připravuje ...

Usmiřovací cesta Harryho a Meghan: 15 minut s Charlesem a strach z Williama? Profimedia.cz

Fotogalerie
199 fotografií