Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

William jako princ z Walesu, Kate jako Diana: Po smrti Alžběty II. dědí řadu titulů. Co znamenají?

Autor: Martin Valeš - 
11. září 2022
05:00

Jak hned ve svém prvním oficiálním projevu nezapomněl připomenout nový britský král Karel III., jeho starší syn William se stává následníkem trůnu – a k této pozici se pojí několik historických titulů, zejména princ z Walesu a vévoda z Cornwallu. I Catherine „povýší“ na princeznu z Walesu. Co to ale je za tituly a funkce?

Královští potomci v Británii nejsou jen tak nějací princové, každý dostává ještě extra tituly, které panovník v rámci historických mantinelů může vytvářet a udělovat svému příbuzenstvu. Když se ženil William (40), byl zrovna volný titul vévody z Cambridge, tak mu ho babička Alžběta II. (†96) propůjčila. Z Harryho (37) podobně udělala vévodu ze Sussexu.

Následník trůnu, tedy pokud je to muž, dostává tituly navíc. Tím hlavním je Prince of Wales. Do češtiny se překládá jako princ z Walesu, trefnější se však může zdát překlad velšský kníže. Ve středověku to byl titul suverénních vládců této malé země na západě Velké Británie, koncem 13. století ji ale dobyli Angličané a od té doby prince z Walesu dosazují. Postupně se z pozice stal prostě titul pro následníka trůnu.

Už dávno nejsou princové z Walesu vládci, přesto dostávají extra korunu – Charlese takto korunovala matka při investituře roku 1969, když se mu blížily 21. narozeniny. Dlužno dodat, že to mladý následník vzal vážně, například ve Walesu strávil semestr a učil se dějiny a velštinu – keltský jazyk, který dnes ovládá sotva třetina Velšanů (a tehdy ještě méně).

Reprezentovat krále

Charles byl následníkem od okamžiku dědečkovy smrti a matčina nástupu na trůn, zato princem z Walesu jej panovnice učinila až roku 1958, v devíti letech (v mezidobí nikdo tento titul nedržel). Naopak on nyní Williama prohlásil za prince z Walesu, sotva se chopil vlády po své zesnulé matce. O investituře, stejně jako o korunovaci krále Karla III., se zatím nemluví, to má čas.

„Hlavní částí role prince z Walesu coby následníka trůnu je podporovat Jeho Veličenstvo krále jako ohnisko národní hrdosti, jednoty a loajality, sjednocovat lidi napříč všemi částmi společnosti, reprezentovat stabilitu a kontinuitu, zdůrazňovat úspěchy i důležitost služby dobrovolnictví povzbuzováním a příkladem,“ popisuje oficiální web prince z Walesu. Konkrétněji pak uvádí, že často vítá zahraniční hodnostáře, chodí na státní večeře, jezdí do ciziny třeba na státní pohřby. Ostatně podobně jako další blízcí, tzv. pracující členové královské rodiny - ale když už někam nejde panovník, vypadá lépe, když za sebe pošle prince z Walesu než někoho od trůnu vzdálenějšího.

Dědictví po Dianě

Charles, princ z Walesu byl patronem více než 400 charitativních organizací. „Nyní na sebe beru novou odpovědnost. Již nebude možné, abych tolik času a energie věnoval všem charitám a tématům, na nichž mi záleží. Avšak tato činnost bude pokračovat v rukou jiných, odpovědných,“ ujistil ve svém prvním projevu coby král – a uvedl Williama. „S Catherine po boku náš nový princ a princezna z Walesu budou, jsem si jistý, nadále inspirovat a vést naše národní konverzace, pomáhat přivádět opomíjené do centra pozornosti, kde se jim může dostat pomoci.“

Čtvrt století Britové princeznu z Walesu vlastně neměli - Diana (†36) zahynula roku 1997. Když se Charles oženil podruhé, Camilla tento titul nepoužívala, aby zbytečně nepopichovala odpůrce. Místo toho se představovala jako vévodkyně z Cornwallu (viz níže).

Jinak se ale s pozicí prince a princezny z Walesu nepojí prakticky žádné formální ani tradicí definované úkoly. Akorát se tak dotyčný nejčastěji označuje nejen ve formální mluvě. A označení svým způsobem dědí i jeho potomci. Williamův syn George (9) je odnynějška „princ George z Walesu“ a obdobně Charlotte a Louis (zatímco jejich otec je „William, princ z Walesu“ a matka „Catherine, princezna z Walesu“).

Královská rodina tak úplně nepoužívá příjmení, ale když ho někde potřebují – třeba na vojně nebo ve škole – tak se vezme nejvyšší titul otce. William i Harry měli na aktovce a na uniformě našito prostě Wales. Malý George byl dosud znám jako Cambridge, správně by teď služebné měly přešít aktovku na Wales, ale těžko říct, zda tím budou dětem po pár dnech v nové škole mást hlavy.

Zisky z Cornwallského vévodství

Williamovi nyní připadly ještě další tituly. „Některé se používají podle toho, kde se zrovna v zemi nachází: Vévoda z Rothesay, když je ve Skotsku, a vévoda z Cornwallu, když navštěvuje jihozápad Anglie,“ dodává web. A k nim se pojí ještě několik dalších titulů, veskrze historických a symbolických (vévoda z Chesteru, z Carricku, barron z Renfrew, pán Ostrovů či kníže Skotska).

Cornwall oproti ostatním není jen titul, jde o skutečné panství, které tradičně živí dědice. Vévodství z Cornwallu náleží 550 km2 pozemků různě po Anglii a Walesu (ve 20 různých hrabstvích), což z vévody dělá jednoho z největších pozemkových vlastníků Anglie. Hlavně jde o farmy, ale zahrnuje i komerční nemovitosti, obytné domy, lesy, řeky, pobřeží a národní park, jak uvádí deník Guardian. A také kriketový stadion Oval v centru Londýna nebo věznice Dartmoor.

Spolu s finančním portfoliem má vévodství hodnotu přes miliardu liber (přes 28,3 mld. Kč). Za rok 2021-22 hlásilo příjmy 21 milionů liber (595 milionů korun), což pokrylo většinu oficiálních i dobročinných aktivit prince Charlese. Nemusel, přesto příjmy z vévodství dobrovolně danil.

Až se William stane králem, připadnou jeho nyní zděděné tituly Georgovi. Naopak titul vévoda z Cambridge „splyne s korunou“ a král Vilém (nebo jak se bude nazývat) ho bude moci zase dle libosti někomu udělit.

Právě takto splynul s korunou titul vévoda z Edinburghu, jak byl dlouho znám Alžbětin manžel Philip (†99). Po jeho smrti ho loni zdědil jeho syn Charles, na trůně ho teď nepotřebuje. Podle dřívějšího rozhodnutí by král Karel III. měl tento titul znovu „vytvořit“ a udělit ho svému nejmladšímu bratrovi Edwardovi.

Třebaže už nástupnické pořadí na trůn přestalo diskriminovat ženy, ve věci titulů je britská monarchie stále přehlíží. Alžběta coby následnice trůnu byla jen „obyčejná“ princezna; když si brala Philipa (†99), její otec Jiří VI. mu udělil titul vévody z Edinburghu a Alžběta se tím stala vévodkyní. Stejně tak její sestra Margaret (†71) byla princeznou a posléze vévodkyní ze Snowdonu, když její ženich dostal nový titul od nastávající švagrové Alžběty. Jinak by z královské dcery/sestry najednou byla obyčejná paní Armstrong-Jonesová.

Pro nejstarší královskou dceru ještě existuje titul „královská princezna“ (Princess Royal), který od roku 1987 nosí Anne (72), Alžbětina dcera. Výhledově by ho William, až usedne na trůn, mohl udělit své dceři Charlotte, ale není to automatické.

Video  Zajímavosti ze života prince Williama  - Videohub
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 11. září 2022 09:30 )

William je strašně podobný strýci Edwardovi

Zobrazit celou diskusi