• Eva Zaoralová zemřela ve čtvrtek 10. března, smutnou zprávu přinesla její dcera Klaudie Hepnerová
  • Její tvář byla neodmyslitelně spjatá s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary
  • V posledních letech „první dámu filmového festivalu“ trápilo zdraví
  • Na pohřeb ve Strašnicích dorazila celá plejáda osobností. Zmiňme například Jiřího Bartošku, Marka Ebena, Jiřinu Bohdalovou, Elišku Balzerovou, Jana Hřebejka, Zdeňka Svěráka a mnoho dalších, které také najdete v bohaté fotogalerii článku.
    Pohřeb Evy Zaoralové
    Filtr:
    Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
    Refresh
    Datum:
     
    11:57
    21. 3. 2022

    Rozloučení s Evou Zaoralovou bylo velkolepé a poslední sbohem jí přišla dát opravdu velká řada osobností, které ji obdivovaly. Velká obřadní síň byla zaplněná do posledního místa a lidé se mačkali ve všech koutech. Byla to dáma s velkým D... Děkujeme, že jste nás sledovali a krásný den. 

     
    11:52
    21. 3. 2022

    Výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha. „Ona byla jedním z příkladů velikosti paní doktorky, že roky na svou funkci připravovala Karla Ocha. Budou chybět její názory, ale pro ten chod festivalu to nebude mít takový dopad. Jiří Bartoška a Eva se skvěle doplňovali a to jejich propojení bylo úžasné, jsem s nimi od roku 1997, ona nás vychovávala, byla přísná, ale úžasná,“ řekl Blesku Mucha. „Naposledy na festivalu byla v roce 2019, ale sledovala to z povzdálí a my jí poslali i film Zátopek, aby se na to podívala. Ona pro nás byla vzor, ta její energie a schopnosti, myslím, že jí hlava fungovala do poslední chvíle.“ 

     
    11:48
    21. 3. 2022

    "Mezi námi byla správná chemie, v roce 1993 jsme se zasnoubili se svolením Adélky, takže bigamie, pak jsme jeli na líbánky do Moskvy, kde jsme se dohodli, že se s nimi nebudeme střídat, ale budeme dělat festival každý rok ve Varech. Nebýt tohodle pohřbu, tak by o ní lidi nevěděli. Eva stála v ústraní, my bydleli v Puppu, ona v Thermalu, to mluví za vše," řekl Bartoška. "Eva Zaoralová byla pořád umělecká poradkyní pro italskou a francouzskou sekci. Eva se bude ve Varech pořád pžipomínat, bude s námi pořád, i když tady s námi není. Bude se připomínat tím, jakou stopu nechala ve Varech," řekl Blesku prezident festivalu. 

     
    11:45
    21. 3. 2022

    „Znaly jsme se velmi dobře, chodily jsme do divadla, na koncerty, na večeře. Ale v poslední době nechtěla nikoho vidět a ani nechtěla, aby ji viděli,“ řekla Blesku operní diva Soňa Červená. 

     
    11:39
    21. 3. 2022

    V 11:39 za zvuku filmové hudby rakev s ostatky Evy Zaoralové zmizela za oponou. Smuteční hosté povstali a bez potlesku se pomalu rozešli. 

     
    11:38
    21. 3. 2022

    „Milá Evo, naposledy jsem tady stál, když jsem s Petrem Zelenkou točil seriál a doufám, že to nedopadne stejně,“ zavzpomínal na svou roli Bartoška. 

    „Hodně jsme se toho od sebe naučili, já si vzpomínám, jak jsi přiznala, že tě Barťák naučil jistá slova, která si doposud neznala, ty víš jaké. Stali jsme se velkou rodinou, bylo tam pár milníků, ale to v početných rodinách bývá. Byla jsi mámou, která dostávala vyznamenání, a my na tebe byli pyšní. Přišla celá tvoje karlovarská rodina, přišla, aby se s tebou rozloučila, poděkovala, co všechno jsi pro ni udělala. Bůh s tebou. Děkujeme,“ řekl v projevu Jiří Bartoška. 

     
    11:35
    21. 3. 2022

    Eva Zaoralová navždy zůstane spojena s festivalem i díky tomu, že je v jedné filmové upoutávce. 

     
    11:34
    21. 3. 2022

    Herečka Ivana Chýlková v kulichu. 

     
    11:33
    21. 3. 2022

    Jiří Bartoška na Evu zavzpomínal pro novinky.cz: „Festivalu dala velkou vzdělanost, kterou ale rozhodně nestavěla na odiv. Italský a francouzský film byl její doménou, ale vzdělaná byla všeobecně. Měla před námi všemi náskok, protože už předtím jezdila do porot a jako novinářka na festivaly. O filmu věděla strašně moc. Byla vlastně v celé partě jediná profesionálka. Člověk to z ní cítil – a byl jí oddán. A dala práci ve festivalu řád. My jsme dávali nadšení, o mnoho víc jsme tehdy neměli, ale ona řád a serióznost. To se dobře spojilo.“

     
    11:26
    21. 3. 2022

    Byla vyhledávanou společnicí zahraničních hvězd tohoto festivalu, ovládala několik světových jazyků, měla řadu přátel u zahraničních novinářů. V roce 2010 převzala medaili Za zásluhy v oblasti kultury, je držitelkou Rytířského kříže Řádu za zásluhy Polské republiky, Rytířského řádu Italské republiky za zásluhy o šíření italské kultury a důstojnicí francouzského Řádu umění a literatury. V roce 2018 získala zvláštní uznání za mimořádný přínos české filmové kritice v rámci Cen české filmové kritiky, v roce 2017 Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

    „Udržovat přátelství s lidmi, kteří přijedou a odjedou, je obtížné,“ řekla v rozhovoru pro Deník roku 2015 na adresu těch, s nimiž se potkala díky festivalu. „Vážím si spíš přátelství lidí kolem sebe: v první řadě Jiřího Bartošky, ale také všech, s nimiž jsme budovali pověst festivalu – hlavně mých spolupracovníků z oddělení programu počínaje Karlem Ochem, který už pátý rok zastává mou dřívější funkci.“ 

     
    11:22
    21. 3. 2022

    Na obrazovkách se rozjel sestřih z jejího působení na karlovarském festivalu. Jiří Bartoška a Eva Zaoralová ho vedli od roku 1994 a stal se z něj přestižní festival. Záběry a fotografie doplnil komentář o její životní cestě. 

    Původně studovala češtinu a francouzštinu na Univerzitě Karlově (později přidala i italštinu), díky pozdějšímu manželovi Ivu Hepnerovi začala chodit na projekce na FAMU a tak začala její láska k filmu. Zprvu překládala odborné texty z italštiny a francouzštiny, později začala o filmu i sama psát. Knižně či časopisecky vyšly desítky jejích překladů, autorských článků a publikací věnovaných především francouzskému a italskému filmu. Podílela se i na překladech řady známých filmových děl.

     
    11:20
    21. 3. 2022

    Do první řady usedla rodina, Jiří Bartoška s manželkou a Karel Och. Festivalový tým byl jak její druhá rodina. 

     
    11:18
    21. 3. 2022

    Zástupce krematoria pan Anděl přivítal smuteční hosty a pozůstalé. Síní zní varhany.

     
    11:08
    21. 3. 2022

    Po 11. hodině se otevřely dveře do smuteční síně. Lidé pod katafalk pokládali květiny, věnce... Před katafalkem se všichni zastavili a poklonili se. Herečka Zuzana Stivínová s manželem měla slzy v očích. Ke katafalku proudí davy lidí, a před ním se vytvořil koberec z květin a věnců... Smuteční síň praská ve švech...

     
    11:00
    21. 3. 2022

    "Já jsem říkala, že jsem se s ní tak často nesetkávala mimo Karlovy Vary. Ona tomu festivalu dávala noblesu, tím, že nad Jirkou Bartoškou držela ochrannou ruku, tak jsou v takové noblese. Chybět nebude, ale budou na ní určitě vzpomínat, nesla to poselství a uměla ho předat. Myslím, že určitě udělají vzpomínku a že jim v tom radit nemusím," řekla Blesku Jiřina Bohdalová. 

     
    11:03
    21. 3. 2022

    Paní Eva Zaoralová byla naší profesorkou na FAMU, mám ji ve velké úctě. Všichni ji nosíme v srdci a v úctě. Paní Zaoralová měla velký smysl pro humur, učila nás dějiny filmu, ona byla maják mezi kreaturkama. Věděli jsme, že to, co nám říká, má jinou váhu, než když to říká někdo jiný. Ona si vychovala velkou generaci svých nástupců a ten tým je prvotřídní díky Evě,“ řekl Blesku Jan Hřebejk. 

    „Nepochybuji o tom, že na letošním festivalu se na paní Evu bude vzpomínat,“ dodal režisér. 

     
    10:58
    21. 3. 2022

    Moderátor Marek Eben. „Na Evu mám samé hezké vzpomínky. Eva reprezentovala takový most mezi starým a novým festivalem. Měla výborný vkus a byla laskavá. V posledním roce jsme nebyli v kontaktu, protože už byla hodně doma. Bude chybět samozřejmě, tak jako každý významný člověk,“ řekl Eben, který je rovněž roky spjatý s festivalem.  

     
    10:54
    21. 3. 2022

    S Ondříčkem se do řeči dala herecká ikona Jiřina Bohdalová. 

     
    10:53
    21. 3. 2022

    Herec Jiří Macháček s přítelkyní a režisér David Ondříček. 

     
    10:50
    21. 3. 2022

    Dorazila i dokumentaristka Helena Třeštíková nebo producent Václav Marhoul. "Pro mě byla paní Eva symbolem tvůrčí ženy, kterýá co udělala, to se podařilo. Do poslední chvíle jsem Evičku viděla na festivalu. Paní Eva už tam nějakou dobu jako spíš poradkyní, oni už se vytvořily jiné síly, ale na Evu se bude vzpomínat jako na velkou ženu. Kdybych mohla rozhodovat, tak bych tam pustila její oblíbený film třeba od Feliniho, pak bysme tam všichni brečeli," řekla Blesku Třeštíková. 

     
    10:49
    21. 3. 2022

    Prezident filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška a manželkou Andreou se se všemi zdravil...

     
    10:45
    21. 3. 2022

    Eva Zaoralová byla uznávanou filmovou teoretičkou, publicistkou a překladatelkou. Pedagogicky působila na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění, kde přednášela filmovou historii. Proto se přišli rozloučit i její studenti, kolegové...

     
    10:40
    21. 3. 2022

    Výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha. 

     
    10:38
    21. 3. 2022

    Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och. 

     
    10:33
    21. 3. 2022

    Nechybí tisková mluvčí a PR manažerka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Uljana Donátová a další kolegové z týmu okolo festivalu.

     
    10:33
    21. 3. 2022

    Půl hodiny před začátkem pohřbu se do strašnického krematoria začali scházet první smuteční hosté. Většina měla květinu v ruce. 

     
    10:30
    21. 3. 2022

    Krásné dopoledne, dnes se rodina, přátelé a kolegové naposledy loučí s uznávanou filmovou publicistkou Evou Zaoralovou. Byla to dáma, jejíž tvář byla neodmyslitelně spjata s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary. Blesk přináší online přenos. 

 

Video: Zemřela ikona filmového festivalu Eva Zaoralová (†89)

Video
Video se připravuje ...

Zemřela ikona filmového festivalu Eva Zaoralová (†89). Videohub

Fotogalerie
271 fotografií