Na smuteční rozloučení, ale nikoli zádušní mši, pozvala manželka Táňa Dolejšová jen jeho nejbližší s tím, že jde o akci ryze soukromou a pouze na pozvání.

Ve stejném kostele v areálu břevnovského kláštera probíhala i mše za Karla Kryla (†49), jehož protestsongy znal lídr Šlapeta i pozpátku.

Okolo půl druhé k bazilice začali chodit první smuteční hosté, většina měla růže v sudém počtu v ruce. Režisér Jiří Adamec přišel v doprovodu Venduly Pizingerové.

 

 Video: Jiří Adamec na pohřbu Radana Dolejše 

Video
Video se připravuje ...

Jiří Adamec pohřeb Redakce Blesk

Na Radana budu vzpomínat jako na člověka, který byl pro mě v režisérském životě velmi významný. Dá se to vyjádřit jedním slovem, byl významný. On věci dával duši, já tvář. Vytvořili jsme několik ročníků silvestrovských nocí, které nemají obdoby. S odchodem kohokoliv někoho blízkého se člověk smiřuje velmi těžko, odchod Radana byl pro mě šok. Naposledy jsme se potkali před rokem, kdy byl po několikáté ze svých odtučňovacích kůr,“ řekl Blesku Adamec. 

Na Radana vzpomínám jako na kamaráda a člověka, se kterým jsme dělali koncerty pro lidi dobré vůli, jsem smutná. On pořád překvapoval, ale nikdy nebyl důvod k rozepři, protože on se nehádal. Bavili jsme se o muzice,“ řekla moderátorka Marcela Augustová

Video: Marcela Augustová na pohřbu Radana Dolejše

Video
Video se připravuje ...

Marcela Augustová Redakce Blesk

Strávili jsme spolu nesčetně hodin, dělal asi deset koncertů pro Kapku naděje a dělal koncert k 65. narozeninám mého muže Karla Svobody. Tehdy pod tím nemohl být podepsaný, protože pracoval na Nově a tohle bylo na konkurenční televizi,“ prozradila Vendula. „Tohle byla čára přes rozpočet, ale věděli jsme všichni, že Radan byl hodně nemocný.“ 

My jsme spolu 20 let žili při Atletovi roku, ten vztah byl pro mě hodně osobní. Před 14 dne jsme plánovali dalšího Atleta a stěžoval si, že se mu hůř dýchá. Pak mi v sobotu zavolali, že je mrtvý, těžce mě to zasáhlo. Řekl mi, že je mu líp, měl problémy s nohama, měl cukrovku, přesto jsem mu na Vánoce ze své pekárny posílala koláče. Slíbil mi, že půjde na vyšetření do nemocnice, ale už to nestihl. Je mi moc těžce, doma ještě půjdu do kostela, je mi smutno, přišla jsem se s ním rozloučit,“ řekla bývalá koulařka Helena Fibingerová.

Video: Tajný pohřeb Radana Dolejše (†57) ze Šlapeta: Vyčítám si jeho smrt, přiznala koulařka 

Video
Video se připravuje ...

Tajný pohřeb Radana Dolejše (†57) ze Šlapeta: Vyčítám si jeho smrt, přiznala koulařka Fibingerová Redakce Blesk

Měla jsem ho ráda, vážila jsem si ho a není to pro mě lehké. Kvůli cukrovce mu amputovali prsty na noze, pořád s tím bojoval. Vyčítám si, že jsem mu neřekla, at si zavolá sanitku. Zasáhlo mě to,“ dodala Helena. 

Rozloučit se přišli i zpěvačka Markéta Muzikářová, šéf Divadla Semafor Jiří Suchý a režisér Jiří Strach s manželkou. 

Jindy výmluvný Jiří Strach odmítl na svého kolegu zavzpomínat. Přeci jenom mu nedávno zemřela „náhradní babička“, tudíž prožívá velký smutek. 

Seniorce Miladě zemřel syn před lety a ona neměla žádné blízké příbuzné, s nimiž by mohla svoje narozeniny oslavit. Jiří Strach s manželkou Magdalenou se proto rozhodli starší paní udělat radost. Druhý únorový den uveřejnil režisér na svém facebookovém profilu výzvu pro své fanoušky a přátele. Uvedl, že sami s manželkou již babičky a dědečky nemají, oblíbili si ale paní Miladu a chtěli by jí na její narozeninový den vykouzlit úsměv na tváři.

Žádost manželů měla nakonec úžasnou odezvu. Paní Badalové k narozeninám dorazilo podle Stracha neuvěřitelných 15 tisíc balíčků a pohledů. Záhy poté ale odešla na věčnost.

Po 14. hodině už většina pozvaných byla v bazilice, kde proběhlo smuteční rozloučení.  

Ve 14:40 hosté postupně opouštěli basiliku. „Prožili jsme spolu kousek života, měli jsme se rádi a budu na něj vzpomínat rád. Naposledy jsme si volali před 14 dny. Společně jsme vystupovali v Semaforu, v televizi...,“ zavzpomínal pro Blesk při odchodu Jiří Suchý. 

Král televizní zábavy

Radan Dolejš (†57) odešel z tohoto světa osamocený. Přitom byl stále ženatý s Táňou, se kterou měl dvě děti. Řadu let působil jako dramaturg, scenárista a režisér zábavních pořadů na televizi Nova, posléze na Primě a v České televizi, v letech 2010-2011 byl výkonný ředitel ČT1. Nejviditelnější byl ovšem jako kytarista staropražské kapely Patrola Šlapeto. Napsal scénáře také mnoha pořadům a koncertům, včetně 70. narozenin Karla Gotta

Video: Vendula Pizingerová na pohřbu Radana Dolejše

Video
Video se připravuje ...

Vendule Pizingerova Redakce Blesk

 

VIDEO: Radan Dolejš ze Šlapeta o zdravotních problémech

Video
Video se připravuje ...

Radan Dolejš ze Šlapeta zhubl 60 kilo! Teprve další operace rozhodne Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
210 fotografií