Radan měl velké potíže s cukrovkou, která ho kousek po kousíčku »okrádala« i o nohy, už řadu let. Nikde se s tím ale nesvěřoval, o amputacích mlčel jako hrob. Občas si jen vylil srdíčko na facebooku. Sice po svém, vnímavý člověk v tom ale nalezl veškeré jeho hoře. „Uplynulo 10 dnů, 10 měsíců, uplynuly 2 roky. Minimálně 10x mě osud hodil zas na startovní čáru. Nevadí. Minimálně 10x jsem vstal a zkusil jsem to znovu. Jsem mu vděčný, že mě zatím nepřehodil na druhý břeh. Zkusím se nepos*at ani v roce 2022 a za rok si řeknem, co dál,“ napsal jen devět dní před svou náhlou smrtí.

Zhubl 60 kilo

V roce 2018 Radan kvůli cukrovce musel podstoupit vážnou operaci nohy, při které přišel o prsty. Tehdy se ze svých 150 kil dostal na 90 a cítil se dobře. Takto pohublý, byť s hůlčičkou, se v červnu 2019 dostavil do Divadla Na Jezerce na Gottovy osmdesátiny. Slavík ho obdivoval a žasl, jak dokázal shodit 60 kilo. Tři měsíce nato ale zpěvák zemřel a jeho dvorního scenáristu to zdrtilo. Dalo mu velké úsilí vyrovnat se s jeho odchodem. Alkohol si kvůli cukrovce striktně zakázal, začal však zase jíst.

Pracovna v posteli

V únoru 2020 byl opět na operaci chodidla, protože špatně došlapoval. Další operaci mu znemožnila pandemie covidu-19 a Radan se už nemohl pohybovat ani o berlích. V dubnu 2020 už jenom seděl a ležel. Byl ale ve svém živlu, s Ivanou Gottovou (46) se pustili do předběžného scénáře k Poctě Karlu Gottovi, jež se měla odehrát v O₂ areně. „V posteli mám pracovnu včetně všech technických vymožeností. Porady kvůli práci s Ivanou dělám přes telefon a obrazovku,“ svěřil tehdy deníku Aha! sám Dolejš.

Sepse v noze

V listopadu 2020 ale dostal do nemocné nohy zánět, který vyústil v sepsi. Na ARO pražské Nemocnice Na Bulovce ležel dlouhých pět neděl. „Málem jsem to nepřežil. Operovali mi nohu a na sále jsem se dostal do kómatu a zůstal v něm tři týdny. Bylo to velmi špatné, už i lékaři začali pochybovat, že se z toho dostanu,“ řekl tehdy Aha! Radan. Z anesteziologicko-resuscitačního oddělení ho přemístili na chirurgickou JIP až po pěti nedělích. Tam chudák strávil i vánoční svátky. Až na konci roku ho na jeho vlastní žádost převezli na rehabilitační kliniku, kde si v novém roce 2021 pobyl několik měsíců.

Ale i tam pracoval, a hlavně se učil. „Třetím ročníkem studuju divadelní vědu na filozofické fakultě a rozhodl jsem se získat doktorát,“ prozradil Dolejš v lednu 2021. Uplynul rok a cukrovka si vybrala svou daň. „Na co Radan zemřel, nevím. Rozhodně v tom ale měla prsty cukrovka,“ komentoval smutně kapelník Šlapeta Karel Hoza, jenž v neděli objevil Dolejše v jeho bytě bez známek života.

Video: Smrt Dolejše a první slova manželky. A Krampolovo nejhorší natáčení v životě

Video
Video se připravuje ...

Smrt Dolejše a první slova manželky. A Krampola nejhorší natáčení v životě Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
27 fotografií