Dolejš náhle zemřel v neděli 23. ledna, doma jej bez známek života našli hasiči, kteří se do bytu vlámali na základě obav jeho kapelníka Karla Hozy. Známý scenárista a televizní dramaturg patřil k významným osobnostem televizní zábavy, na obrazovce pak působil především jako kytarista Šlapeta, respektive Patroly. Diváci jej měli rádi díky jeho žoviálnímu vystupování, a právě Dolejš na jeviště přivedl jako malé dítě i Roberta Papouška, jehož podání staropražských písniček mělo velký úspěch.  

„Jsem v šoku a pořád si tak nějak říkám, že to přece nemůže být pravda... Ale je. Chtěl bych tedy i já touto formou zavzpomínat na Radana Dolejše, jednoho z nejskvělejších lidí, co jsem poznal a který mě provázel životem doslova od narození. Bral jsem jej jako svého druhého tátu a on se ke mně choval stejně tak otcovsky,“ zavzpomínal teď mladý zpěvák.

„Díky Radanovi a kapele Šlapeto jsem poznal písničky, které mě naprosto uchvátily už v útlém dětství, a stal jsem se muzikantem. Radan mi dal do života neskutečnou školu, poznal jsem mraky skvělých lidí i temný stránky showbyznysu, ale u Radana vždy férové jednání na cestě za úspěchem. Radan měl neskutečné nadšení pro tvorbu. Když jej něco napadlo, myšlenku nepustil a snažil se ji přetvořit v co nejlepší výsledek, kterým dělal radost tisícům lidí. Odehráli jsme stovky koncertů, desítky divadelních vystoupení, jen díky kapele a hlavně Radanovi jsem získal takový zalíbení v muzice,“ píše Papoušek ve statusu na sociální síti. 

VIDEO: Radan Dolejš ze Šlapeta zhubl 60 kilo! Teprve další operace rozhodne

Video
Video se připravuje ...

Radan Dolejš ze Šlapeta zhubl 60 kilo! Teprve další operace rozhodne. Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Dolejš prý nezpomaloval, ani když měl zdravotní problémy nebo byl po operaci nohy, do které se mu dostala sněť, což vyústilo částečnou amputací chodidla. „Jeho pracovitost byla obdivuhodná, jeho nadšení nebralo konce. Jako příklad můžu zmínit situaci z předminulého roku, kdy se probudil po šesti týdnech umělého spánku po operaci a jako první vzal do ruky mobil a ještě pod vlivem různých „oblbováků“ nám ihned začal psát smsky o koncertech a divadle, o zkouškách a tak, aniž tušil, že je venku lockdown a koncerty zrušené. Prostě hned po probuzení už nastartoval a jel na plný obrátky. Tohle byl Radan, nesmírně nadšenej a pracovitej člověk, i když mu třeba nebylo dobře,“ říká Robert. 

Se svým mentorem byl prý neustále v kontaktu. „Při každém telefonátu mi 20 minut vyprávěl, co všechno má za plány, nové scénáře pro pořady v rádiu, televizi, divadle a dalších deset minut jsme probírali kytarový rify a songy metalových kapel. Vždy, když jsme s P.U.M. vydali nějakej novej song, hned se Radan ozval, aby mi k tomu řekl kritiku a hlavně rozebíral texty a kytary, to bylo jeho. Vlastně se to ani nedá slovy vyjádřit, jak moc byl Radan plnej nadšení do veškerý tvorby a jak veselej člověk, co hýřil vtipem, to byl, a to i v době, kdy měl zdravotní potíže a byl po operacích. Vždy si i ze sebe uměl udělat pořádnou srandu a to bylo u něj typický!“

Na Dolejše Robert prý nikdy nezapomene. „Smutek cítím obrovskej a Radan nám všem bude ohromně chybět. 24 let mě usměrňoval, učil, vedl a dal mi do života tolik zkušeností, zážitků, srandy, otevřel mi dveře a rozhled. Děkuju, Radane, za celý svoje dětství a mladí, díky za tvou práci pro lidi, pro kulturu, pro kapelu a vlastně i pro mě. Byls vždycky skoro jako můj táta. Mám tě moc rád,“ dodává zničený zpěvák.

VIDEO: Tajný pohřeb Horké. Poslední vzkaz Dolejše. A Lela vyznala lásku Karlosovi

Video
Video se připravuje ...

Tajný pohřeb Horké. Poslední vzkaz Dolejše. A Lela vyznala lásku Karlosovi. Bára Horáková

Fotogalerie
33 fotografií